Over eten: Hoe strikt moet je je houden aan de houdbaarheidsdatum?

Over eten: Hoe strikt moet je je houden aan de houdbaarheidsdatum?

Ook: is sportdrank onmisbaar voor sporters, en wat eet Pïeter Timmers?

Morgen duiken Danira Boukhriss Terkessidis en Kobe Ilsen weer in de wondere wereld van eten. Wat zit er in sportdrankjes en wanneer drink je die best? Wat eet topzwemmer Pieter Timmers op zijn weg naar Rio? En hoe strikt moet je een houdbaarheidsdatum respecteren? Kobe test het uit.

Verder zetten Kobe en Danira hun quiztafel op in het Federaal Parlement: kunnen Kristof Calvo, Meyrem Almaci, Kris Peeters en hun collega's raden in welke drank de meeste kilocalorieën zitten? Je ontdekt het morgenavond in een nieuwe Over eten.

Over eten: woensdag 25 mei om 20.35 uur op Eén.

Sportdrank: onmisbaar?

Het zijn vooral jongeren die sportdrank drinken: voor, tijdens en na een inspanning. Ze zijn ervan overtuigd dat zo’n drankje de prestatie verbetert. En als grote sporthelden – zoals de Rode Duivels en Lionel Messi - het drinken, dan moet daar wel iets van aan zijn, toch? Danira zoekt uit of dat klopt: is een sportdrankje onmisbaar bij elke sportprestatie?

Wat eet... Pieter Timmers?

In een eerdere uitzending van Over eten kregen we te zien wat hordenloopster Axelle Dauwens op een gemiddelde trainingsdag naar binnen speelt. Deze week loopt Kobe een dag in het spoor van Pieter Timmers; zwemmer en ook onderweg naar de Olympische Spelen. Maar waar Axelle Dauwens zich bij elke hap moest bekommeren om haar vetpercentage, is dat helemaal anders bij Timmers.

De weg van een snoepje

In snoep zit vaak gelatine. Die gelatine is dan weer van dierlijke oorsprong en wordt meer bepaald gehaald uit varkensbeenderen en -huiden. Hoe die gelatine in snoep terecht komt, krijgen we woensdag te zien. De weg van het snoepje, helemaal terug tot varkenshuid.

Hoe strikt moet je je houden aan de houdbaarheidsdatum?

Straffe vaststelling: de Belg gooit niet minder dan 15% van het gekochte eten in de vuilnisbak. Vaak omdat de houdbaarheidsdatum overschreden is. Maar hoe strikt moet je je houden aan zo’n datum?

Het Radio 2-programma De inspecteur ging op zoek naar het meest vervallen product van Vlaanderen. Krab die vervallen is in 1987, Palm uit 1991 en pudding uit 1945: Sven Pichal brengt hier in De inspecteur morgenochtend verslag van uit. Deze vervallen producten zijn voor De inspecteur in een voedingslab gecontroleerd op kwaliteit. Maar of ze nog goed smaken, dat is een ander verhaal natuurlijk... 's Avonds test Kobe in Over eten wat nog lekker en eetbaar is, en wat niet. Of beter: hij laat Danira dat testen.

Over eten: woensdag 25 mei om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos