Skip to Content
Over eten: de keerzijde van de avocadohype

Over eten: de keerzijde van de avocadohype

Vierde aflevering over exotisch fruit en lokale groenten

Over eten zoekt het in een nieuwe aflevering wat verder van huis. Bananen, ananassen, passievruchten, mango’s… De Vlamingen zijn er dol op, maar in België groeien ze niet. Dus komen ze uit verre landen. Maar welke prijs betaalt het milieu hiervoor? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss gaan op onderzoek uit. 

Avocado: groen superfood, maar ook milieubewust?

De populairste, dé hype van het moment, is zonder twijfel de avocado. De meest ge-instagramde vrucht ter wereld en een veel bezongen ster op YouTube. Kobe trekt naar Amsterdam, naar een restaurant waar alleen gerechten met avocado op de kaart staan: van aperitiefhapje tot dessert.

De populariteit van de avocado hoeft niet te verbazen want ze zijn niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. Maar er is een keerzijde. De milieu-impact in een aantal van de exporterende landen is enorm. Hoe gaan importeurs daarmee om? En hoe moet de consument daarmee omgaan? Groentechef Seppe Nobels toont Kobe en Danira hoe ze guacamole kunnen maken zonder avocado. Het resultaat is verbluffend.

Groenten van Belgische bodem?

Danira ontdekt een andere waarheid: ook groenten en fruit die wel perfect in België groeien, komen in de supermarkt soms uit verre landen. De Belg krijgt regelmatig asperges uit Peru, aardappelen uit Israël en appels uit Zuid-Afrika op zijn bord. Maar waarom is dat? Moeten we het misschien wat minder ver gaan zoeken? Kobe en Danira komen op het spoor van tal van initiatieven die ‘lokaal en in het seizoen eten’ hoog in het vaandel dragen. Samen bezoeken ze een zelfoogstboerderij. Op het dak van Pakt, de uitvalsbasis van Over eten en midden in de stad, groeien groenten en staat de kruidentuin van sterrenrestaurant The Jane.

‘Nordic food’ van Dagny Ros

In deze exotische aflevering kon ook een BV met exotische roots niet ontbreken, en dat is chef met IJslandse roots Dagny Ros. Aan Danira bekent ze dat ze zich verbaast over onze ontbijtgewoonten: “Choco bij het ontbijt? Dat is marginaal!”. Dagny houdt van haar ‘nordic food’. Danira vergezelt haar bij een show cooking die ze daarover geeft. En ’s avonds zet manlief heerlijke, Vlaamse kost op het menu.       

Over eten: woensdag 21 november om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos