Skip to Content
'Op één': Gaat het goed of slecht met België? Het antwoord zoekt Kobe Ilsen over de hele wereld

'Op één': Gaat het goed of slecht met België? Het antwoord zoekt Kobe Ilsen over de hele wereld

Van Amerikaans Samoa, IJsland en Brazilië tot Ghana, Singapore en Irak.

Vanaf woensdag 25 april trekt Kobe Ilsen in het nieuwe programma Op één de wereld rond met een open en nieuwsgierige blik om te kijken en te vergelijken: wat gaat er goed in ons land? Waar zijn andere landen dan weer een krak in? En van wie kunnen de Belgen nog iets opsteken? De reis brengt hem onder meer van Amerikaans Samoa, IJsland en Brazilië tot Ghana, Singapore en Irak.

Op basis van internationale lijsten van betrouwbare instanties als WHO, UN en ja, zelfs FIFA, gaat Kobe naar de beste en de slechtste leerling van de klas. Geen interviews met ministers of andere hooggeplaatsten, wel met gewone mensen. Zoals een gezin in Hong Kong, dat met vijf familieleden woont in een klein studiootje. Of een werknemer van een Japans bedrijf die verplicht op dieet moet van zijn baas. En hoe sukkel je in Benin door het humaniora als je school zelfs geen stromend water of toilet heeft? Hoe beland je in IJsland, het meest veilige land ter wereld, in de gevangenis? En hoe overleef je de hel van IS in Irak zonder eten en drinken voor je baby?

Kobe onderzoekt het, want België kan nog heel wat leren van dichte en verre buren. Of ze nu de beste of de slechtste zijn op vlak van onderwijs, afval, veiligheid, gezondheid, wonen, werk, relaties of voetbal.

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over de eerste afleveringen van Op één.

Op één: vanaf 25 april elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Waar staat ons land, België, op de lijst?

Belgen durven al eens te klagen. Te warm, te nat, te vochtig of te koud. Maar er is meer dan alleen het weer natuurlijk: een bouwgrond is onbetaalbaar of het onderwijs maakt de zoveelste hervorming door... Maar is er wel reden voor al dat geklaag?

Hoe is het gesteld in andere landen? Waar is België top in en welke landen kunnen ons nog iets leren over zaken als gezondheid, afval of wonen? Omdat afstand nemen het beste is om alles in het juiste perspectief te zien, maakt Kobe een wereldreis langs goede en slechte voorbeelden. Soms ver van huis, maar altijd met België in het achterhoofd. Wat kunnen wij ermee?

Gaat het goed of slecht met België? Het antwoord zoekt Kobe over de hele wereld, met een lijst als reisgids. Van de slechtste tot de beste landen, het land op één.

Aflevering 1: Gezondheid (woensdag 25 april)

Belgen zijn levensgenieters, echte Bourgondiërs.  We eten graag lekker en het mag altijd een beetje meer zijn. Maar worden we daar niet dik van? Kobe trekt naar het land dat op nummer één staat: Amerikaans Samoa , waar meer dan 60% van de mensen kampt met overgewicht. En wat is het geheim van Japan? Een land waar amper 3% van de mensen te dik is. 

Aflevering 2: Veiligheid (woensdag 2 mei)

22 maart 2016. Een dag die in ons collectief geheugen zit. 32 doden, meer dan 300 gewonden. Voor heel wat mensen de eerste confrontatie met blinde terreur. Sindsdien voelen Belgen zich onveilig. Hebben mensen ook dat gevoel in IJsland, het land op nummer één, de veiligste plek ter wereld?  En hoe gaat men om met oorlog, de hel van IS in Mosul? Is er ooit beterschap voor een land als Irak dat helemaal onderaan de lijst staat?

Aflevering 3: Afval (woensdag 9 mei)

 

Belgen zijn niet alleen sorteerkoning, maar ook recycleren kunnen we als de besten. Maar produceren we ook niet bijzonder veel? Kobe Ilsen trekt van het paradijselijke Hawaii naar het vuile Ghana. In beide landen wordt duidelijk dat afval niet alleen een lokaal, maar vooral een mondiaal probleem is.  Want zowel in Ghana als Hawaii hebben ze last van afval dat afkomstig is van heel de wereld en dus ook van België.

Aflevering 4: Wonen (woensdag 16 mei)

Belgen hebben een baksteen in de maag. Een eigen huis, een plek onder de zon. Maar kunnen we dit ook blijven betalen en is Vlaanderen niet stilaan volgebouwd? De antwoorden zijn op z’n minst verrassend! Nergens ter wereld wonen mensen groter dan Australië en kleiner dan Hong Kong. En waar staat België op de lijst?

Aflevering 5: Onderwijs (woensdag 23 mei)

Hoe goed scoort ons Belgisch onderwijs? Het lijkt alsof we elk jaar opnieuw het hele systeem hervormen. Maar is dit echt nodig?  En hoe doen andere landen het? Kobe Ilsen trekt naar de beste en de slechtste leerling van de klas. Van Singapore tot het Afrikaanse Benin. Van ijzeren discipline en alle middelen naar een schooltje zonder stromend water of toilet.

Daarna komen deze thema's aan bod, volgorde van uitzending: werk, relaties, en voetbal.

Op één: vanaf 25 april elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Op één is een programma van Warner Bros voor Eén en kwam tot stand met de steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos