Op de man af: Saartje Vandendriessche zoals je haar nooit eerder zag

Op de man af: Saartje Vandendriessche zoals je haar nooit eerder zag

Saartje neemt het op tegen onder andere Louis Talpe, Rik Verheye, Dieter Coppens en Sieg De Doncker

In 2018 stapt Saartje Vandendriessche recht Op de man af. In haar nieuwe avontuurlijke programma neemt ze het elke week op tegen een bekende man, in een sportieve uitdaging die hij mag kiezen. Voor Saartje zelf is geen uitdaging te groot. Aan 40 kilometer per uur naar beneden razen op een steile ijspiste, de hoogste klimmuur ter wereld bedwingen, of kajakken en kopje ondergaan in het ijskoude water van Groenland... Saartje zet alles op alles om het beste uit zichzelf te halen. 

Ze neemt het op tegen zeven mannen in zeven heel uiteenlopende uitdagingen. Onder andere Louis Talpe, Maarten Vangramberen, Jan Van Looveren en Rik Verheye gaan de strijd aan in competities als de extreme sport crashed ice, een obstacle run, en formatiespringen. 

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over de zeven mannen tegen wie Saartje het opneemt en de sportieve uitdagingen.

Op de man af: vanaf 3 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Saartje Vandendriessche:

Ik ben opgegroeid met twee broers en als meisje wilde ik gewoon bij die broers horen. Ik ging mee in hun competitiviteit. Van jongs af aan ben ik dus competitief ingesteld.

Afgelopen jaar, toen ik trainde voor Op de man af, was een jaar vol spanning, druk en adrenaline. Fysieke en mentale uitputting. Voor mij was het zeven keer van nul beginnen, mezelf terug opladen, en weer trainen. Ik heb veel gedacht aan professionele atleten die vier jaar toewerken naar dat ene moment waarop alles moet gebeuren. Die druk is enorm en bij mij waren het dan nog maar vier weken.

Zeven mannen, zeven uitdagingen

Saartje gaat de strijd aan in zeven heel uiteenlopende competities en dat tegen zeven heel verschillende mannen. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen allemaal winnen.

Aflevering 1 – woensdag 3 januari

Aan hoge snelheid tegen andere auto’s aanbotsen of zelf geramd worden, dat leek Rik Verheye de ideale uitdaging.  Hij daagt Saartje uit om deel te nemen aan het WK bangerstox, een tak van de autosport waarin botsen is toegestaan en klappen krijgen onvermijdelijk is.  De opdracht lijkt simpel: om ter eerst de finishlijn halen. Al is het maar de vraag of de finish halen mogelijk is, wanneer je omringd bent door 38 professionele ‘botsers’. Tijdens de trainingsweken loopt het al goed mis voor Saartje wanneer ze aan hoge snelheid, op een glad circuit, recht tegen een muur knalt.

Aflevering 2 – 10 januari

Mathias Vergels wil de hoogste, door mensenhanden gebouwde, klimmuur ter wereld beklimmen: 165 meter, recht omhoog.  Tijdens de eerste training slaat voor Saartje de paniek al toe op slechts 17 meter hoogte…

Aflevering 3 – 17 januari

Sieg De Doncker is een natuurmens, hij daagt Saartje dan ook uit om samen met hem deel te nemen aan een competitie voor echte oermannen: de Eurojack lumbergames, een houthakkerswedstrijd waarbij ze met bijlen werpen, bomen doorzagen en om ter snelst in bomen klimmen. Een uitdaging voor echte houthakkers.

Aflevering 4 – 24 januari

Jan Van Looveren kiest voor een wedstrijd waarin hij zijn brute armkracht in kan zetten: kajakken. Hij daagt Saartje uit om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap traditionele kajak in Groenland. Jan en Saartje strijden er samen met Inuit in een kajakrace tussen de ijsschotsen. Ze moeten ook vanuit de kajak met een harpoen gooien. En tot slot moeten ze eskimoteren: zo vaak mogelijk met hun kajak kopje ondergaan en zelfstandig terug recht rollen. Dat alles in extreem koud water, rond het vriespunt.

Aflevering 5 – 31 januari

Formatiespringen; aan 180 km per uur vanop 4000 meter hoogte naar beneden vallen en ondertussen ‘figuren’ maken met de wereldkampioenen Formatiespringen, dat leek Dieter Coppens de ideale uitdaging. Voor Saartje klonk het als een ware nachtmerrie. Ze had zichzelf beloofd om nooit uit een vliegtuig te springen… lukt het haar om dit principe aan de kant te schuiven?

Aflevering 6 – 7 februari

Maarten Vangramberen verstopt onder zijn nette ankerkledij het lijf van een afgetrainde sportman. Hij daagt Saartje uit om deel te nemen aan een van de hardste obstacle runs ter wereld: 32 kilometer lang, met meer dan 200 obstakels.  Maarten kickt op afzien, Saartje niet zo. Voor haar worden het 4 harde weken vol blauwe plekken, waarin ze fysiek tot het absolute uiterste gaat, over haar pijngrens heen. 

Aflevering 7 – 14 februari

Louis Talpe kiest resoluut voor de extreme sport crashed ice; een wedstrijd waar je als deelnemer aan hoge snelheid op schaatsen van een berg afglijdt en tijdens de afdaling ook nog over een rots moet springen. Saartje heeft zo goed als geen schaatservaring en start van nul. Het wordt een extreem zware uitdaging om haar op slechts 4 weken klaar te stomen voor deze extreme sport. 

Op 21 februari is er nog een compilatie-aflevering van de zeven uitdagingen.

Begeleiding door Els Snauwaert en Hanna Mariën

Saartje wordt bij elke uitdaging begeleid door twee coaches: sportpsychologe Els Snauwaert en Olympisch kampioene Hanna Mariën. Zij zorgen er wekelijks voor dat Saartje zowel mentaal als fysiek in topconditie aan de start verschijnt.

Hanna Mariën is de enige Belgische atlete die succesvol was op zowel de zomer- als winterspelen. Ze behaalde goud op de 4x100 meter in Peking en was succesvol op  de winterspelen van Sotsji met een straffe zesde plaats in de bobslee.  Die ervaring zet ze in om Saartje fysiek klaar te stomen.

Els Snauwaert werkt als sportpsychologe met de beste Belgische atleten. Zij zorgt ervoor dat ze voorbereid aan de start komen op grote kampioenschappen, waaronder de Olympische en Paralympische spelen: tennis, schermen, golf, volleybal, paardensport en atletiek zijn slechts enkele van de sporttakken waarin Els het beste van onze atleten in zichzelf naar boven haalt. Ze zal er wekelijks voor zorgen dat Saartje mentaal klaar is om de strijd aan te gaan.

Op de man af: vanaf 3 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos