Nieuwe fictiereeks Den elfde van den elfde op Eén

Nieuwe fictiereeks Den elfde van den elfde op Eén

Geschreven en geregisseerd door Tom Van Dyck en Alice Reijs

Op zondag 3 januari start de fictiereeks Den elfde van den elfde op Eén. De reeks werd geschreven en geregisseerd door Tom Van Dyck en Alice Reijs, en heeft een topcast met onder andere Jan Decleir, Bruno Vanden Broecke en Peter Van Den Begin. 

Den elfde van den elfde: vanaf 3 januari om 21.20 uur op Eén.

Een serie over liefde, varkens en zingen

Op 11 november, den elfde van den elfde, wordt volgens de traditie in het gehucht Kerke de Prins Carnaval gewijd. Al 35 jaar is dat al even traditiegetrouw varkensboer Hubert Geunings. Tijdens de carnavalsweken zwaait hij de scepter in het dorp, dat dan tijdelijk Knorrendonk heet. Er gelden dan enkel de wetten van het feesten en het zuipen. Maar dit jaar loopt het anders. Hubert krijgt een niet mis te verstane waarschuwing dat de jarenlange mateloosheid zijn tol begint te eisen; het wordt tijd om naar een opvolger uit te kijken. Zijn vrouw Marie-José vindt het erg belangrijk dat de titel van Prins Carnaval in de familie blijft. Maar niet alle dorpelingen denken daar zo over. Ook in de familie zelf ontaardt de opvolgingskwestie in een verregaande rivaliteit.

Wonden uit het verleden dreigen open te barsten. Nieuwe schandalen en intriges kondigen zich aan. Een serie over liefde, varkens en zingen wanneer het al pratend niet meer lukt.

Scenario & regie

De reeks werd geschreven en geregisseerd door Alice Reijs en Tom Van Dyck.

Hoofdrollen

De hoofdrollen worden vertolkt door Jan Decleir, Frieda Pittoors, Peter Van Den Begin, Alice Reijs, Eva Van der Gucht, Bruno Vanden Broecke, Kamiel Gruzska, Joke Emmers, Jonas Vermeulen, Peter De Graef, Lukas Smolders en Mark Verstraete.

De personages

 • Hubert Geunings is getrouwd met Marie-José, vader van Frank en Yvonne en een liefdevolle grootvader voor Joris, Betty en Jefke. Hubert is een gedreven varkensboer die al 35 jaar Prins Carnaval is. Deze rol wordt vertolkt door Jan Decleir. Hij speelde o.m. in Daens, De zaak Alzheimer en Met man en macht.
 • Marie-José Geunings is de moederkloek van de familie. Ze vindt het erg belangrijk dat ‘de buitenwereld’ een hoge dunk heeft van haar familie. Ze doet er alles aan om elk conflict of meningsverschil binnenskamers te houden. Deze rol wordt vertolkt door Frieda Pittoors. Zij speelde o.m. in Allez Eddy, Meisje en Oud België.

 • Frank Geunings is de zoon van Hubert en Marie-José, getrouwd met Chantal en vader van Joris. Hij is buschauffeur op ‘lijn 11’. Frank heeft één groot probleem: alcohol. Deze rol wordt vertolkt door Peter Van Den Begin. Hij speelde o.m. in Oud België, Met man en macht en Waste land.

 • Chantal Van Hassel is de echtgenote van Frank. Ze werkt als zelfstandige pedicure maar bovenal is ze Franks steun en toeverlaat. Ze is de moeder van Joris. Deze rol wordt vertolkt door Alice Reijs. Zij speelde o.m. in Van vlees en bloed, Met man en macht en Het eiland.

 • Erik Van Lint is getrouwd met Yvonne. Hij is de vader van Betty en Jefke. Hij werkt als boekhouder bij een aardappelverwerkingsbedrijf en heeft een grote passie voor duiven. Deze rol wordt vertolkt door Bruno Vanden Broecke. Hij speelde o.m. in De ronde, Safety first en Het eiland.

 • Yvonne Geunings is de dochter van Hubert en Marie-José, de echtgenote van Erik en moeder van Betty en Jefke. Ze is huisvrouw. Deze rol wordt vertolkt door Eva Van der Gucht. Zij speelde o.m. in Oud België, Marsman en Connie & Clyde.

 • Joris Geunings is de zoon van Frank en Chantal. Hij werkt bij zijn grootvader Hubert op de boerderij. Deze rol wordt vertolkt door Jonas Vermeulen. Hij speelde o.m. in De overkant en In Vlaamse velden.

 • Betty Van Lint is de dochter van Erik en Yvonne en de grote zus van Jefke. Ze zit in haar laatste jaar van de humaniora. Deze rol wordt vertolkt door Joke Emmers. Zij speelde o.m. in Trouw met mij en Charlie.

 • Jefke Geunings is het zoontje van Erik en Yvonne en de broer van Betty. Deze rol wordt vertolkt door Kamil Gruszka. Dit is zijn debuut.

 • Pol Driesen is huisdokter en tevens voorzitter van de Raad van Elf. Hij is ongehuwd en de vertrouwensman van de dorpsgemeenschap. Deze rol wordt vertolkt door Peter De Graef. Hij speelde o.m. in Ben X, David en Code 37.

 • Serge is alleenstaand, werkloos en leeft voor het carnaval. Hij is lid van de Raad van Elf. Deze rol wordt vertolkt door Lukas Smolders. Hij speelde o.m. in Offline, In Gaston’s war en Dagen, maanden, jaren

 • Walter is een werkloze en volgzame man. Hij is lid van de Raad van Elf. Deze rol wordt vertolkt door Mark Verstraete. Hij speelde o.m. in De kotmadam, Springen en Los flamencos.

Den elfde van den elfde met audiodescriptie

Den elfde van den elfde wordt ook uitgezonden met audiodescriptie (AD). Audiodescriptie is een extra commentaarstem waardoor ook blinden en slechtzienden mee kunnen volgen. Net zoals bij vorige fictiereeksen op zondagavond toont de VRT de nieuwe aflevering telkens gelijktijdig op Eén (met AD via de digitale taalkeuze) en op Eén plus (op het Ketnet-kanaal) met de AD open voor iedereen, waardoor je geen taalkeuze hoeft in te stellen. De kijker kan de uitzending met audiodescriptie ook vinden via Net Gemist.

Toespijs is groen

Het productiehuis Toespijs heeft bij het maken van Den elfde van den elfde gekozen om maximaal in te zetten op duurzaamheid. De producenten Tom Van Dyck, Kris Verschooten en Alice Reijs hechten veel belang aan ecologie en duurzaamheid en wilden dit ook doortrekken naar hun productiehuis Toespijs en hun reeks Den elfde van den elfde. Hiervoor ontvingen ze een e-Mission label van het VAF.

Tijdens de productie van de reeks zijn er verschillende maatregelen genomen, met als doel de milieu-impact te reduceren. Zo zijn er bij de opnames, die voor het grootste deel plaatsvonden in een polderdorp dichtbij Antwerpen, heel wat transportkilometers uitgespaard door de strategisch gekozen locaties, het actief organiseren en stimuleren van carpoolen, het overnachten van vrachtvervoer dicht bij de set en het voorzien van fietsen op de set. Tijdens de opnames is er heel wat afval uitgespaard door het gebruik van herbruikbare bekers en glazen flessen voor drank waarbij ook alle afval werd gesorteerd. 

Bij de catering werd er gekozen voor verse en seizoensgebonden producten en was 30% van de maaltijden vegetarisch. Het productiehuis zelf draait volledig op groene energie en daarnaast hebben de producenten uitvoerig met hun medewerkers gecommuniceerd over het feit dat zij hun reeks op een duurzame manier wilden produceren.

Voor deze inspanningen heeft Den elfde van den elfde een e-Mission label van het VAF gekregen. Dit label is een beloning voor producties waarbij veel inspanningen zijn geleverd om het milieu te sparen. Het label geldt dus als bewijs dat een reeks of een film op een duurzame wijze is gerealiseerd.

Het VAF hecht veel belang aan het duurzaam produceren en streeft er naar om via het e-Mission project de milieu-impact van de Vlaamse audiovisuele sector te reduceren. Met het e-Mission label wil het VAF producenten stimuleren om maximaal in te zetten op duurzaamheid tijdens de productie van hun reeks of film.

Den elfde van den elfde kwam tot stand met de steun van de Belgische TaxShelter-maatregel en de steun van het VAF. 

 

Den elfde van den elfde: vanaf  januari elke zondag om 21.20 uur op Eén.

Den elfde van den elfde is een programma van Toespijs voor Eén.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos