Skip to Content
Nieuwe fictie op Eén: Dertigers – het lief en leed van zes vrienden

Nieuwe fictie op Eén: Dertigers – het lief en leed van zes vrienden

Vanaf maandag 7 januari op Eén - volledige reeks meteen beschikbaar via VRT NU en het YouTube-kanaal van Eén

Dertigers is een fictiereeks over een hechte vriendengroep van zes dertigers. Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje zijn al bevriend sinds hun studententijd in Antwerpen. De zes worstelen met de uitdagingen van hun generatie, het evenwicht tussen werk en gezin en… de geheimen van een onverwerkt trauma dat hen onlosmakelijk met elkaar verbindt, maar hen ook uit elkaar dreigt te drijven. 

Dertigers: vanaf 7 januari van maandag tot en met donderdag omstreeks 22.00 uur op Eén. De reeks is ook met audiodescriptie te bekijken op het Kanaal van Ketnet.

Daarnaast is Dertigers (24 afleveringen) meteen integraal beschikbaar op VRT NU en op het Youtube-kanaal van Eén.  Dertigers is namelijk ideaal om te volgen op andere platformen dan televisie, dankzij de korte afleveringen van 25 minuten, de herkenbare dialogen en jonge verhaallijnen, de pittige muziekscore en de creatieve integratie van de sociale-mediaberichten die de personages met elkaar delen.

Bekijk de generiek van Dertigers hier.

Dertigers is een productie van Warner Bros België voor Eén.


Het beeld van een generatie

Nora, Jeroen, Alex, Saartje, Elias, Louise, Tinne, Bart, Robbe, Pieter, Babs, Lucas
Nora, Jeroen, Alex, Saartje, Elias, Louise, Tinne, Bart, Robbe, Pieter, Babs, Lucas

De zes dertigers vormen een dwarsdoorsnede van hun generatie. Ze zijn single, getrouwd of gescheiden, met of zonder kinderen, in een klassiek of nieuw samengesteld gezin. Ze zijn hetero of homo en hebben een druk sociaal en/of familiaal leven.

Het zijn onafscheidelijke vrienden sinds hun studententijd, toen ze samen op kot zaten. Dat is ondertussen al 15 jaar geleden. In de loop van de jaren is er vanalles gebeurd. Ze hebben samen heel wat hindernissen overwonnen. Nu iedereen in de groep halverwege de dertig is, staat de vriendenkring mogelijk op een keerpunt: er komen kleine én grote geheimen en spanningen aan het oppervlak die hun vriendschap op de proef stellen. Blijven ze vrienden voor het leven of komt het leven stilaan in de weg te staan van hun vriendschap?

Pieter (Yannick De Coster) is een alleenstaande vader die nog altijd op zoek is naar zichzelf en daarbij al eens verloren loopt in zijn eigen leven. Misschien zorgt zijn nieuwe vriendin Babs ​ voor stabiliteit.

Nora (Ellen Verest) heeft Albanese roots en staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze is zwanger. Maar op een of andere manier lijkt ze daar toch niet zo van te kunnen genieten als haar vriend Jeroen.

Bart (Tom Dingenen) en Tinne (Evelien Van Hamme) vormen als eeuwige koppel met ups-and-downs een absolute zekerheid in de vriendenkring. Tenzij schijn bedriegt?

Alexander (Kristof Goffin) woont samen met zijn partner Elias en is hét luisterend oor in de groep, al gaat dat soms tegen wil en dank. Want bij wie kan hij zelf met zijn eigen geheimen terecht?

Saartje (Kim Van Oncen) is een happy single wiens vrolijke levensstijl soms wat op vluchtgedrag lijkt.

De eerste aflevering - maandag 7 januari

Story image

In de eerste aflevering leren we de vrienden kennen tijdens een feestje bij Pieter. Die heeft de anderen uitgenodigd om kennis te maken met zijn nieuwe vriendin Babs. Maar ook Nora heeft groot nieuws, al lijkt ze zelf wat overdonderd te zijn door haar onverwachte zwangerschap. Bart en Tinne kibbelen heel de tijd, al proberen ze dat voor de anderen te verbergen. Coachsurfer Saartje zorgt voor de ambiance met haar onthullingen over haar laatste date.

De personages

Pieter Leirs (Yannick De Coster)

Story image
 • 34 jaar
 • gescheiden
 • uitbater platenzaak
 • een zoon (Lucas – 5 jaar)
 • net een nieuwe relatie begonnen met Babs Lox (28)

Pieter is een introverte creatieveling die in een tussenfase van zijn leven is beland. Hij is vorig jaar gescheiden van de moeder van zijn zoontje Lucas. Die scheiding verliep bijzonder pijnlijk en Pieter heeft het moeilijk om zijn zoon slechts om de twee weken te zien.

Maar zijn leven is ook bepaald door nog een groter verlies. Twaalf jaar geleden verloor Pieter zijn tweelingbroer Robin. Een dramatische gebeurtenis die zijn leven drastisch heeft veranderd. Hij stopte met studeren om de platenwinkel van zijn broer over te nemen. Die winkel was Robin zijn grote droom, maar Pieter moet stilaan beginnen in te zien dat de zaak in slechte papieren zit.

In de liefde gaat het dan weer beter met Pieter. Onlangs leerde hij Babs (Saartje Van de Steene) kennen, een alleenstaande mama. Die relatie lijkt de stabiliteit te brengen die Pieter zo hard nodig heeft in zijn leven.

Nora Dushku (Ellen Verest)

Story image
 • 35 jaar
 • pedagoge bij het Centrum voor Leerlingen Begeleiding
 • woont samen met Jeroen Coppens (41)

Nora is de dochter van een Albanese vader en een Vlaamse mama. Met beide heeft ze best een goede band, al vindt de papa het soms jammer dat zijn dochter vooral Vlaams is en weinig van zijn Albanese cultuur of van zijn geloof heeft overgenomen.

Nora is al drie jaar samen met Jeroen (Dave Nauwelaerts). Hij is de stabiele factor in haar leven. Maar de relatie is niet altijd makkelijk omdat Nora vaak twijfelt over de keuzes die ze maakt. Zeker nu ze onverwacht zwanger blijkt te zijn, gaat ze hard twijfelen aan alles, vooral aan Jeroen. Is hij wel de perfecte man voor haar?

Alex(ander) Hudders (Kristof Goffin)

Story image
 • 35 jaar
 • verpleger in het AZ Monica
 • woont samen met Elias Seffa (29)

Alex is de stuwende kracht achter de vriendengroep. Voor hen laat hij alles vallen. Soms op een overdreven manier volgens zijn partner Elias (Yemi Oduwale). Hij vindt dat Alex hem niet altijd op de eerste plaats zet.

Alex is een rustige, bedachtzame man.  Hij is heel empathisch en kent als vertrouwensfiguur in de groep de geheimen van zowat iedereen..

Bart Van Roelenbosch (Tom Dingenen)

Story image
 • 36 jaar
 • marketing manager
 • getrouwd met Tinne Dejaeghere (35)
 • twee kinderen: Louise (12) en Robbe (9)

Als er in de vriendenbende één zekerheid is, dan is dat wel het koppel Bart en Tinne. Ze zijn al bijna 20 jaar samen en sinds 2007 ook getrouwd.

Bart is een succesvolle manager bij een multinational in de haven van Antwerpen. Hij houdt van zijn werk, zijn verantwoordelijkheid en zijn salaris. Kwatongen zouden hem al eens een alfamannetje noemen. In zijn relatie is hij een beetje van de oude stempel: een man gaat geld verdienen, een vrouw is beter met de kinderen. Daarnaast is Bart ook nog altijd de knappe en vlotte flirter die hij altijd al is geweest.

Voor Tinne is het niet altijd gemakkelijk, maar als kennis of vriend is Bart top: altijd vol energie, goedgemutst en klaar voor een grapje. De gespierde taal moet je er dan maar bij nemen.

Tinne Dejaeghere (Evelien Van Hamme)

Story image
 • 35 jaar
 • lerares lager onderwijs (3e leerjaar)
 • getrouwd met Bart Van Roelenbosch (35)
 • twee kinderen: Louise (12) en Robbe (9)

Tinne heeft voor vertaler-tolk gestudeerd en had heel wat professionele kansen na haar studies. Maar toen ze op haar 23e zwanger werd, heeft ze gekozen voor haar gezin en niet voor een ambitieuze carrière. Ze werkt nu als lerares in het lager onderwijs en al haar vrije tijd gaat naar de kinderen en het huishouden.

Dat is een rol waar ze het soms lastig mee heeft. Bart is voluit en met succes voor zijn ambities kunnen gaan. Zelf heeft Tinne vaak het gevoel dat alle verantwoordelijkheid van het gezin op haar valt en dat Bart haar meer als een poetsvrouw en babysit ziet dan als zijn vrouw. Ze begint zich steeds meer te ergeren aan alles wat Bart doet of net niet doet. 

Saartje De Smet (Kim Van Oncen)

Story image
 • 34 jaar
 • freelance fotografe
 • single

Saartje is de vrolijke, zotte vrijgezel van de groep. Ze stort zich gretig op haar job als fotografe én op elke knappe man die haar pad kruist. Ze noemt zich happy single, maar stiekem, op een verloren zondagochtend na een zware nacht feesten, knaagt soms het gemis van een vaste partner.

Ze is een kind van haar tijd. Ze verhuurt haar appartement via Airbnb om wat extra geld te verdienen en gaat dan op de zetel crashen van haar beste vriend, Pieter. Tot ongenoegen van die zijn nieuwe vriendin Babs.

Saartje leeft aan 200 km/u. Ze beslist vaak impulsief en kijkt niet achterom. Haar moeder is wat op de sukkel. En dat dat doet Saartje beseffen dat het leven snel gaat en je niet weet wat er morgen zal komen.

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos