Skip to Content
Nieuw op Eén: De Columbus - met Wim Lybaert

Nieuw op Eén: De Columbus - met Wim Lybaert

Het goeie leven onderweg - vanaf dinsdag 10 april

In De Columbus trekt Wim Lybaert er elke week opuit met een bekende gast, op zoek naar het goeie leven onderweg. Ze verplaatsen zich met een tot mobilhome omgebouwde bus: de Columbus. Die heet niet toevallig zo want Wim en zijn gast weten net als de ontdekkingsreiziger niet of ze hun eindbestemming zullen halen.

Meer nog: ze weten vooraf zelfs niet wat die bestemming is. Dat beslist het toeval. Ze gaan zonder plan de wereld in en duwen een weekje op ‘pauze’. In elkaars gezelschap genieten ze van vrije tijd die echt vrij is. Door samen dingen te doen en te delen, komen ze dichter bij elkaar. Zo leren de kijkers de gasten, maar ook Wim op een andere manier kennen.

Hun eindbestemming hoeven Wim en zijn reisgezellen niet per se te bereiken. Want De Columbus is geen reisprogramma en ook geen avonturenprogramma. Het is een programma over onthaasten en genieten. “Columbus is ook niet geraakt waar hij wilde geraken” zegt Wim Lybaert. “Hij zocht naar India, maar vond Amerika. En een nieuwe wereld ging open voor ons allemaal.

De reisgezellen van Wim zijn Hilde Crevits, Mathias Coppens, Lieve Blancquaert, Wouter Deprez, Els Pynoo, Marleen Merckx, Jef Neve en Filip Peeters.

 

Negen weken lang, vanaf dinsdag 10 april om 20.40 u. op Eén.

Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.

²“Geen stress met de Columbus. Al wat we moeten doen, is genieten.”
Wim Lybaert

Het goeie leven op wielen

De Columbus bouwt verder op Het goeie leven, het vorige programma van Wim Lybaert voor Eén. Deze keer heeft hij geen mini-aards-paradijs gemaakt, maar ontwierp hij zijn eigen op en top ingerichte goeie-levenmobiel. De Columbus is een bus, maar het is geen gewone bus. Het is het goeie leven op wielen.

De bus is uitgerust met een salon, een eetkamer, een bibliotheek, een badkamer, bedden, een ‘wijnkelder’, een mobiele buitendouche een vierkante-meterbak met wat groenten, een keuken met goed gevulde koelkast, kookgerief en ander materiaal om buiten te eten, een luifel om onder te eten, hangmatten, visgerief, een tent om al dan niet samen onder de sterrenhemel te slapen, enzovoort.

De Columbus heeft dus alles aan boord dat Wim als gastheer nodig heeft om zijn gasten te verwennen en hen te laten genieten van het leven, het goeie leven. Kortom: waar Wim en zijn gezelschap ook naartoe gaan of belanden, ze zijn altijd 100% uitgerust om te genieten.

In goed gezelschap

Genieten is voor Wim het begin van alles. Maar geen genot zonder gezelligheid en geen gezelligheid zonder gezelschap. Elke aflevering pikt Wim daarom een andere gast op. De gasten weten vooraf niet wat hen te wachten staat, zelfs niet dat ze ergens naartoe zullen gaan. Ze weten alleen dat ze zich een week lang samen met Wim zullen onderdompelen in het goeie leven. Hoe dat zal gebeuren is voor de gast een complete verrassing. Maar ook voor de gastheer, want ook Wim weet niet waar de Columbus hen heen zal leiden.

Richting toeval: de sjiekenbak

In de stuurcabine van de Columbus staat een ouderwetse kauwgumballenautomaat gevuld met veelkleurige balletjes. In elk balletje zit een vlagje, één voor elk land van Europa, behalve die van onze eigen buurlanden. Deze ‘sjiekenbak’ bepaalt de bestemming van de reis. Met een simpele draai aan de sjiekenbak bepaalt de onschuldige hand van de gast het doel van de reis. Hij weet van niks en ontdekt samen met Wim én de kijker ‘live’ welke koers ze de komende week zullen varen.

Op reis naar de vrijheid

De Columbus gaat over de vrijheid van het moment en over het loslaten van vertrouwde verwachtingen. Het toeval zit aan het stuur en bepaalt het verloop van de trip vanaf het eerste moment. En dat zal gedurende de hele reis niet anders zijn. 

De topsnelheid van de bus is 90 km per uur, zonder tegenwind en op vlak terrein. De Columbus volgt zijn eigen tempo en vermijdt de snelwegen. Liefst kronkelt hij door onbekend terrein om te genieten van prachtige landschappen of contact te maken met toevallige passanten. Want buiten de snelwegen ligt een hele wereld open. Toeval en gezelligheid bepalen de route. Wim en zijn gasten nemen hun tijd. Ze gaan op zoek naar schoonheid in de kleine dingen. Ze amuseren zich en komen onderweg dichter bij elkaar. Maar op hun bestemming raken ze niet altijd.

En dat was vanaf het begin de bedoeling. De bestemmingen in de sjiekenbak zijn doelbewust net iets te ver gekozen om ze daadwerkelijk te bereiken. Wanneer de gasten dat na een tijdje doorhebben, vinden ze de sleutel van het goeie leven door hun bestemming simpelweg los te laten. Ze laten hun verwachting varen en laten zich verrassen door iets anders dat in de plaats komt. Zoals het ook Christoffel Columbus zelf verging. Hij trok naar Indië en ontdekte de nieuwe wereld.

De Columbus is een programma van liefhebbers voor Eén.

Aflevering 1 : Hilde Crevits - dinsdag 10 april

In de eerste aflevering is politica Hilde Crevits een week lang de co-pilote van Wim. Hilde is dag in dag uit bezig met haar job als minister van onderwijs. En het is niet makkelijk daar afstand van te nemen: al na 20 km moet de Columbus stoppen voor een radio-interview. Wanneer Hilde de tweede dag beseft dat de Columbus niet op zijn bestemming zal raken, moet ze een kleine innerlijke strijd leveren. Er niet geraken staat namelijk niet in haar woordenboek. Maar ze ontdekt dat loslaten ook zo zijn voordelen biedt.

Aflevering 2: Mathias Coppens – dinsdag 17 april

Deze week gaat Wim op reis met televisiemaker en presentator Mathias Coppens. Mathias is een echte hypochonder. Al na 10 km houden ze halt om een zak medicijnen in te slaan. Maar ze stoppen ook om samen aardappelen te rapen en te leren vliegvissen. Ondertussen hebben ze het onder meer over het geloof én over de vrouw van hun leven.

Aflevering 3: Marleen Merckx  – dinsdag 24 april

In deze aflevering pikt Wim actrice Marleen Merckx op voor een weekje met de Columbus. Marleen is heel avontuurlijk en houdt van lange wandelingen in de bergen. Maar die zijn niet meteen te bespeuren onderweg.  Geen probleem voor Marleen: ze geniet van de verwondering over wat het pad

Aflevering 4: Wouter Deprez – dinsdag 1 mei

Deze week gaat Wim op reis met comedian en schrijver Wouter Deprez. Wouter reist niet graag. Het is zijn vrouw die normaal alles organiseert. Hij kan ook niet kaartlezen en de verantwoordelijkheid van co-piloot ligt hem niet. Maar verkeerd rijden vindt hij gelukkig het leukste dat er bestaat. Onderweg belanden ze toevallig in een re-enactment van de tweede wereldoorlog en ze worden aangevallen door een gigantische muggenzwerm.

Aflevering 5: Els Pynoo– dinsdag 15 mei

In deze aflevering gaat Wim een weekje op reis met zangeres en model Els Pynnoo. Je zou het niet zeggen, maar Els is verlegen van aard. Ook al heeft ze als een flamboyante diva op vele podia gestaan, van zodra ze de megafoon van de Columbus in de hand krijgt om wat ambiance te maken, stokt haar stem. Maar samen met de bestemming laat Els onderweg ook haar bedeesdheid varen.

Aflevering 6: Lieve Blancquart – dinsdag 22 mei

Deze keer is fotografe, journaliste en televisiegezicht Lieve Blancquaert Wims reisgezel voor een week. Lieve houdt van mensen. Waar ze ook komt, wil ze stoppen om mensen te fotograferen. Wim voelt zich dan weer heel erg aangetrokken tot de natuur en leert Lieve “denken als een kikker”. Van het vele rijden wordt het lijf van Wim veel te stijf. Lieve doet de Columbus stoppen om Wim zijn eerste yogales te geven.

Aflevering 7: Jef Neve – dinsdag 29 mei

Deze keer is componist en jazzmuzikant Jef Neve een week lang Wims co-piloot. Jef reist jaar in, jaar uit de wereld rond. Maar tijd om gewoon te reizen, heeft hij nauwelijks. Ook koken is niet echt zijn ding. Dat is een kolfje naar de hand van Wim. Jef heeft heel andere talenten en trakteert Wim op eigen muziek die hij à la minute componeert en serveert

Aflevering 8: Filip Peeters – dinsdag 5 juni

In deze laatste aflevering neemt Wim acteur Filip Peeters voor een weekje mee met de Columbus. Filip is een echte levensgenieter. Voor hij acteur werd, stond hij achter het fornuis/de potten van een sterrenrestaurant. Wanneer hij onderweg wil stoppen, heeft dat dan ook altijd iets met eten of drinken te maken. Zo vangen Wim en Filip samen hun forellen en kamperen ze in een prachtige wijngaard. Hoezo, we moeten naar onze bestemming?

Aflevering 9: Compilatieaflevering Wim en zijn gasten  – dinsdag 12 juni

In deze compilatieaflevering zien we hoe de Columbus Wim en zijn gasten leert om anders te reizen. Wanneer ze na een paar dagen doorhebben dat ze hun doel niet zullen bereiken, vinden ze de sleutel van het goeie leven door hun bestemming simpelweg los te laten.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos