Skip to Content
Na bijna 50 jaar maakt Steven Van Herreweghe ontmoeting met Meneer De Uil toch mogelijk

Na bijna 50 jaar maakt Steven Van Herreweghe ontmoeting met Meneer De Uil toch mogelijk

En verder in Van algemeen nut: Maaike Cafmeyer, André Onghena en Nick Paelinck.

Meneer De Uil is in de eerste aflevering van Van algemeen nut helemaal terug van eigenlijk nooit echt weggeweest. In 1968 was de allereerste aflevering van De fabeltjeskrant op televisie te zien en heel snel werd het in Vlaanderen gigantisch populair. In 1972 was er zelfs een speciale aflevering met een wedstrijd voor de Vlaamse kijkers. Drie kindjes kwamen als gelukkige winnaars uit de bus, zij hadden allen gestemd op de beste zanger uit het grote dierenbos. Dat werd beloond met een cadeautje en een ontmoeting met Meneer De Uil. De kinderen waren in de wolken met die fenomenale verrassing.

Na wat zoekwerk heeft Steven Van Herreweghe twee van die Vlaamse kinderen teruggevonden: Carla Herckens en Luc Van Aerde, toen respectievelijk 6 en 12 jaar, intussen 52 en 58. 

 “Ik heb toen geen uil gezien. Hij was er niet. En ik heb nooit meer iets gehoord van Meneer De Uil,” ​ getuigt Luc een beetje ontgoocheld.  

Meneer De Uil is namelijk nooit komen opdagen. En dat zet Steven 47 jaar later recht in Van algemeen nut. Steven vond het oprecht een grote eer om Meneer De Uil te mogen verwelkomen: 

 “Ik was enorm onder de indruk toen ik de Meneer De Uil in levende lijve mocht ontmoeten. Een tv-legende! De originele Meneer De Uil die 50 jaar geleden voor het eerst te zien was op tv. Ik krijg daar echt kippenvel van," vertelt Steven enthousiast.

Maaike geeft een kind een mot 

We kennen Maaike Cafmeyer van heel wat fijne tv-programma’s. Maar wat Steven opvalt, is haar tv-debuut van ruim 18 jaar geleden, in de generiek van Man bijt hond. Een opvallende start van haar tv-carrière, des te meer omdat het fragment honderden keren herhaald is. 

“Ik geef een kind een serieuze draai rond zijn oren. Ik heb hem daarna nooit meer teruggezien, maar wel nog vaak aan hem gedacht. Ik kan me voorstellen dat hij getraumatiseerd is voor het leven,” zegt Maaike met veel zin voor humor. 

André Onghena: vedet in het grote plantenrijk

Steven botste in zijn zoektocht ook op Lieve plantjes, een geweldig programma over kamerplanten. Nu de urban jungle-woontrend zo populair is, zou het programma vandaag, net als in de jaren 80, weer goed scoren. Hoog tijd dus om kennis te maken met de presentator van Lieve plantjes: André Onghena

Daarnaast is ook Nick Paelinck, een jongeheer die ooit een erotische roman schreef over zijn jongeheer, te gast in de eerste aflevering van Van algemeen nut.

Van algemeen nut: donderdag 14 februari om 20.35 uur op Eén.

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos