“Mijn droom is dat de oorlog stopt, dat ik terug naar Syrië kan.

“Mijn droom is dat de oorlog stopt, dat ik terug naar Syrië kan."

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 8 september 2015 — Op woensdag 9 september brengt Koppen een reportage over Samir, die bijna drie jaar geleden na een lange tocht vanuit Syrië in ons land terechtkwam en intussen erkend is als vluchteling.

Koppen trekt ook undercover de trein op om de zorgvuldigheid van treinbegeleiders te testen, want de ene keer krijg je een boete als je je abonnement vergeet, de andere keer niet. 

Verder maakt Ben Roelants voor Koppen een trip naar Birmingham om kennis te maken met Formule E, een gloednieuwe klasse die wordt gereden met elektrische racewagens. Formule E heeft naar eigen zeggen een mensvriendelijker karakter dan Formule 1. 

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

NA DE VLUCHT

“Ik wil niet blijven stilstaan, we moeten vooruit.” Bijna drie jaar geleden belandde Samir na een lange tocht vanuit Syrië in ons land. Alleen. Hij kwam in het opvangcentrum van Heusden-Zolder terecht. “Ik piekerde, had veel stress, was constant aan het denken.”

Dankzij het Rode Kruis kon Samir met zijn familie herenigd worden. Pas dan kon hij tot rust komen. Intussen is Samir erkend als vluchteling. In Hasselt vond hij een job als hulpkok in het Jessaziekenhuis. Vroeger was hij hotelmanager. Samirs vrouw volgt Nederlandse les, zijn twee kinderen gaan naar school. Het gezin bouwt aan een toekomst in België.

Maar zijn thuisland laat Samir nog lang niet los: “Mijn droom is dat de oorlog stopt, dat ik terug  naar Syrië kan en dat ik daar veilig kan leven. Dat alles terug wordt zoals het vijf jaar geleden was.”

Reportage: Machteld Libert en Tomas Teetaert

KAFKA OP DE TREIN

"Abonnement vergeten op de trein. Wat nu?" 

"Verdorie, abonnement vergeten!"

"Hoezo, krijg ik een boete?"

"Een boete? Maar ik heb een abonnement!"

Vergat u al eens uw abonnement bij het nemen van de trein? En betaalde u daarvoor een toeslag zonder die achteraf terugbetaald te krijgen? Wel, dan betaalde u wellicht (onterecht) te veel.

Matthias is student en neemt regelmatig de trein. Samen met hem duiken we undercover de trein op om de zorgvuldigheid van treinbegeleiders te testen. Zonder abonnement op zak stapt Matthias zes keer op en af tussen Gent en Brussel. De helft van de controles verloopt vlekkeloos, maar in de andere helft loopt het telkens fout.

Reportage: Mo Bouchataoui en Sofie Vaes

FORMULE E

De Formule 1 heeft een probleem. Al jaren kreunt de competitie onder voorspelbaarheid, zo werden de laatste races bijna allemaal gewonnen door Mercedes. En dus beweren kenners dat het echte racen in andere raceklassen gebeurt. Ben Roelants reist naar Birmingham om kennis te maken met Formule E, een gloednieuwe klasse die wordt gereden met elektrische racewagens.

De Formule E heeft naar eigen zeggen een mensvriendelijker karakter: de wagens zijn stiller, hebben zero uitstoot en de races worden gehouden in de centra van de meest vooruitstrevende wereldsteden. Nu komt Brussel in het vizier van de organisatoren. Een Formule E-race in de schaduw van het Atomium lijkt slechts een kwestie van tijd.

Reportage: Ben Roelants en Nicholas Vlaeminck

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Fragment reportage treinabbonement - Koppen woensdag 9 september 2015

Fragment reportage Formule E - Koppen woensdag 9 september 2015

Koppen: Samir en zoon<br/>(c) VRT
Koppen: Samir<br/>(c) VRT
Koppen: Samir en zijn familie (c) VRT
Koppen: Kafka op de trein (c) VRT
Koppen: Kafka op de trein<br/>(c) VRT
Koppen: Kafka op de trein<br/>(c) VRT
Koppen: Kafka op de trein<br/>(c) VRT
Koppen: Formule E<br/>(c) VRT
Koppen: Formule E<br/>(c) VRT
Koppen: Formule E<br/>(c) VRT
Koppen: Formule E<br/>(c) VRT
Koppen: Formule E<br/>(c) VRT