Skip to Content
Lost luggage: beklijvende nieuwe fictiereeks rond verdriet, moed en hoop

Lost luggage: beklijvende nieuwe fictiereeks rond verdriet, moed en hoop

Dinsdag 8 maart 2022 - Vanaf zondagavond 20 maart is de gloednieuwe fictiereeks Lost luggage, geïnspireerd op de naweeën van de aanslagen van 22 maart 2016 in ons land, te zien op Eén. Lost luggage is een psychologische dramareeks over hoe mensen in de zwaarste momenten toch solidariteit, liefde en hoop kunnen vinden. Lara Chedraoui, frontvrouw van de indierockband Intergalactic lovers, neemt de hoofdrol op zich. Lost luggage is een reeks van De Mensen voor Eén.

Tien dagen na de vreselijke gebeurtenissen van 22 maart krijgt Samira Laroussa (Lara Chedraoui) – politievrouw met half-Marokkaanse roots – de opdracht om de honderden stuks bagage en persoonlijke items die achtergebleven zijn in de vertrekhal te ordenen en terug te bezorgen aan de eigenaars of nabestaanden. Bij elke ontmoeting voelt Samira het verdriet, maar ook de moed en de hoop van de slachtoffers. Ze beseft dat haar missie van groot belang is voor het herstel van deze mensen en stort zich met extreme overgave op haar taak, maar ze vergeet daarbij één ding: dat ze ook voor zichzelf moet zorgen. Ook zij moet aan de slag met haar eigen trauma van die dag, en met spoken uit haar verleden.

Naast Lara Chedraoui bestaat de cast uit onder andere Jeroen Van der Ven, Oscar Van Rompay, Mattias Van de Vijver, Isabelle Van Hecke, Yassine Ouaich en Elias Vandenbroucke. Lost luggage werd bedacht door Tiny Bertels, die ook het scenario schreef samen met Charles De Weerdt en Mathias Claeys. Ook scenaristen Michel Sabbe, Paul Piedfort en Edith Huybreghts leverden een bijdrage aan de ontwikkeling. De regie is in handen van Kaat Beels, Nathalie Basteyns en Ibbe Daniëls. Lost luggage wordt geproduceerd door Pieter Van Huyck en Ivy Vanhaecke van De Mensen.

Lost luggage beleeft vanavond zijn première op het Filmfestival van Oostende en is binnenkort voor iedereen te zien op Eén en VRT NU.

Lost luggage: vanaf 20 maart elke zondag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU.

Lost luggage is een programma van De Mensen voor Eén.

Geïnspireerd door waargebeurde feiten

Het verhaal van Lost luggage werd geïnspireerd door de gebeurtenissen rond de aanslagen van 22 maart in ons land, zes jaar geleden:

Tiny Bertels: "Ik las toen in de krant een artikel over een politievrouw die op de luchthaven werkt en alles bijhoudt dat op de dag van de aanslagen is achtergebleven in de vertrekhal, zelfs een kapotte sneaker of gescheurde pull. Het zijn niet zomaar dingen, vertelt ze, maar ze hebben grote betekenis voor wie die dag in de vertrekhal was. Het is een tastbare herinnering aan wat hen overkomen is. Iets terugvinden van wat die dag verloren is gegaan, kan het begin zijn van een helingsproces. Het artikel ontroert mij, met name de vanzelfsprekendheid waarmee deze vrouw de waarde beschrijft van iets schijnbaar waardeloos. Na een eerste gesprek met haar ben ik onmiddellijk gegrepen. Haar verhalen gaan over troost, onmacht, solidariteit. En over betrokkenheid. Lost luggage is er gekomen mede door de niet aflatende steun van deze en vele andere schaduwhelden. In de hoop dat hun verhaal nooit vergeten wordt."

De personages

SAMIRA LAROUSSA (39) (Lara Chedraoui)

Samira is de dochter van een Vlaamse moeder en een Marokkaanse vader en werkt als politieagente bij de Federale Politie van Zaventem. Ze is al 18 jaar samen met Tom. Ze hebben nog geen kinderen - Samira wilde er geen, onzeker als ze was over haar capaciteiten als moeder. Na jarenlang twijfelen heeft Tom haar kunnen overtuigen om te kiezen voor het ouderschap. Maar: dat wilde eerst niet lukken. Na vele IVF-pogingen is Samira op 22 maart 2016 voor de eerste keer 12 weken ver in haar zwangerschap.

Samira heeft een moeilijke jeugd achter de rug. Toen ze 12 jaar was, stierf haar moeder aan kanker. De laatste vier jaar van haar ziekte heeft Samira voor haar moeder moeten zorgen, haar vader was er nooit. Samira beredderde als kind het hele huishouden en nam daarbij ook de zorg op zich voor haar jongere broer Younes. Zodra Samira op de politieschool zat, is ze het huis ontvlucht. Sindsdien heeft ze al het contact met haar vader verbroken. Ze haat hem voor wat hij zijn gezin heeft aangedaan.

Op het moment van de aanslagen is ze net een koffie gaan halen in de vertrekhal en staat ze buiten op de stoep voor de glazen deuren, onderweg naar het politiebureau voor de briefing van commissaris Verlaak over de El-Al vlucht.

TOM THEYS (40), MAN VAN SAMIRA (Jeroen Van der Ven)

Tom werkt als leerkracht in het middelbaar onderwijs. Hij weet dat Samira’s verleden moeilijk terrein is. Dat ze soms moeilijk te doorgronden is, heeft hij ondertussen geaccepteerd. Het feit dat Samira eindelijk zwanger is, maakt Tom dolgelukkig. Hier heeft hij zo lang op gewacht.

NORDIN LAROUSSA (71), VADER VAN SAMIRA (Abdellah Dari)

Nordin is een gesloten man en kan zich emotioneel moeilijk uitdrukken. Toen zijn vrouw Sonja - Samira's moeder - ziek werd, vluchtte hij weg op café omdat hij niet met de situatie om kon gaan. Daardoor kwam alles op de schouders van de jonge Samira terecht. Sinds Samira het huis uit is, heeft hij geen contact meer met haar. Ook met zijn zoon Younes heeft hij weinig contact.

YOUNES LAROUSSA (35), BROER VAN SAMIRA (Yassine Ouaich)

Younes is de jongere broer van Samira. Ook hij werd door Nordin aan zijn lot overgelaten toen hun moeder ziek was. Hij is niet zo goed terecht gekomen als zijn zus en komt regelmatig in aanraking met de politie. Als hij in de problemen komt, zoekt hij contact met zijn zus die bij de politie werkt, om hem te helpen.

COMMISSARIS JOHN VERLAAK (54), COLLEGA/BAAS VAN SAMIRA (Willy Thomas)

John werkt al zijn hele leven bij de politie. Hij heeft een goede band met Samira en beschouwt haar als een van de besten van zijn team. Hij heeft in zijn carrière al heel wat hachelijke situaties meegemaakt en heeft dus ervaring met stress- en panieksituaties. Deze aanslag zal hem echter heel zwaar vallen.

GLEN SERNEELS (34), COLLEGA VAN SAMIRA (Mattias Van De Vijver)

Glen deelt een bureau met Samira. Hij neemt geen zorgen mee naar huis en zal ook niet meer werken dan nodig is. Op de dag van de aanslagen is hij thuis zijn oprit aan het aanleggen. Bij het horen van het nieuws is hij verstijfd van de schrik. Hij durft niet naar de luchthaven en blijft thuis. Hij volgt alles die dag via de media. De volgende dag is hij terug aanwezig en nog onder de indruk. Hij zal tegen zijn collega’s zeggen dat hij wel wou komen helpen maar niet aan de luchthaven geraakte door de chaos. Hij blijft met het gevoel zitten dat hij iets gemist heeft en voelt zich daardoor nadien wat buitengesloten.

BLANCHE GODEFROID (45), COLLEGA VAN SAMIRA (Isabelle Van Hecke)

Blanche is een gemoedelijk en moederlijk type. Op de dag van de aanslagen is ze aanwezig op het politiekantoor voor de briefing van commissaris Verlaak. Blanche heeft het moeilijk en het lukt haar niet om het hoofd koel houden. Ze is enorm aangedaan door wat er gebeurd is en wat ze gezien heeft en is zeer kwaad op de daders.

PETER DE MEYER (23), COLLEGA VAN SAMIRA (Elias Vandenbroucke)

De jonge, enthousiaste Peter werkt nog maar een jaar bij de politie, doet interventies en zorgt voor de veiligheid in en rond de luchthaven. Tijdens de ontploffing van de tweede bom wordt hij geraakt. Peter verliest een been. Alle collega’s en ook Samira zijn erg geraakt door deze gebeurtenis. Peter ziet de toekomst echter positief in en heeft een groot gevoel voor humor. Daar put Samira kracht uit.

Korte inhouden

Aflevering 1

Tien dagen na de aanslagen van 22 maart krijgt de zwangere Samira Laroussa, politieagente op de luchthaven van Brussel, de opdracht om alle bagage en persoonlijke spullen die zijn achtergebleven in de vertrekhal terug te bezorgen aan de slachtoffers en nabestaanden. Samira, zelf getuige van de aanslagen, weigert in eerste instantie omdat ze vindt dat de beveiliging op de luchthaven prioritair is. Tot ze de echtgenoot en dochter ontmoet van de omgekomen Benny Goossens, die nog op zoek zijn naar zijn rugzak. Onverwacht krijgt ze die dag ook een miskraam. Intussen probeert Samira’s vader na twintig jaar stilzwijgen terug contact met haar op te nemen.

Aflevering 2

Terwijl Tom thuis rouwt om hun ongeboren kind, vlucht Samira weg in de enorme hangar vol achtergebleven spullen. Ze gaat op zoek naar de verloren knuffel van een slachtoffertje en stuit daarbij op de kapotte sjaal van Babs, een goede vriendin die bij de aanslagen om het leven is gekomen. Wanneer ze de sjaal terugbrengt naar weduwnaar Chris, kan Samira niet anders dan toegeven dat ze bij Babs was op het moment vlak na de ontploffing. Samira’s jongste collega Peter, die zwaargewond is geraakt bij de aanslagen, polst intussen bij zijn collega’s naar zijn horloge dat hij is kwijtgeraakt op 22 maart...

Aflevering 3

Samira gaat op zoek naar de persoonlijke spullen van Astrid, een jonge vrouw die beide benen verloor in de aanslagen. Ondertussen neemt weduwnaar Chris terug contact met haar op. Hij vraagt haar naar de laatste momenten van Babs, maar Samira’s herinneringen van die dag zijn niet meer dan wat losse flarden en beelden. Tom krijgt intussen onverwachts bezoek van Younes, Samira’s jongere broer, die met tegenzin van Tom de kinderkamer inpalmt als tijdelijk logement. Wanneer Samira die nacht niet thuiskomt, vindt Tom haar slapend tussen de stapels achtergebleven spullen in de hangar, waarvan hij het bestaan zelfs niet vermoedde…

De volgende korte inhouden worden via de programmagids verspreid.


Lost luggage: vanaf 20 maart elke zondag om 20.35 uur op Eén en via VRT NU.

Lost luggage is een fictiereeks van productiehuis De Mensen voor Eén, in coproductie met ARTE France, in samenwerking met Telenet, en met de steun van het VAF / Mediafonds, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het programma Creatief Europa – MEDIA van de Europese Unie en de Tax Shelter maatregel van de Federale Overheid. Internationale salesagent Newen Connect neemt de distributie op zich.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos