Lifetime Achievement Award voor Raymond van het Groenewoud

Lifetime Achievement Award voor Raymond van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud krijgt op dinsdag 30 januari de Lifetime Achievement Award op de elfde editie van de Music Industry Awards. Deze onderscheiding krijgt hij voor zijn indrukwekkende muzikale carrière.

 

Meer dan vier decennia

Al meer dan vier decennia draait Raymond van het Groenewoud mee in de muziekwereld met een gigantisch oeuvre. Hij heeft meer dan 30 albums op zijn naam. Raymond schrijft ook muziek voor tv-programma’s, films en theater.

Hoe begon het allemaal? In het begin van de jaren ‘70 debuteert hij als gitarist bij Johan Verminnen. Zijn eerste album ‘Je moest eens weten hoe gelukkig ik was’ verschijnt in 1973. Met zijn begeleidingsgroep De Centimeters brengt hij in 1977 de single Meisjes uit. Dit betekent zijn grote doorbraak.

Tal van andere nummers, zoals ‘Maria, Maria, ik hou van jou’, ‘Gelukkig zijn’, ‘Vlaanderen boven’, ‘Je veux de l'amour’, ‘Chachacha’, ‘Brussels by night’, ‘Liefde voor muziek’ en ‘Twee meisjes’ zijn ondertussen ook cultureel erfgoed.  

Raymond wint heel wat onderscheidingen, waaronder een gouden erepenning voor kleinkunst van het Vlaams Parlement in 2008.

Zijn 60ste verjaardag wordt in 2010 uitgebreid gevierd. Dat jaar staat ook Nekka-Nacht helemaal in het teken van Raymond van het Groenewoud, met een terugblik op zijn rijke carrière als tekstschrijver en muziekmaker.

Anno 2017 is het 40 jaar geleden dat Raymond van het Groenewoud zijn single 'Meisjes' uitbracht. Ondertussen is het een van de meest bekende Nederlandstalige nummers aller tijden. Om die mijlpaal te vieren, verscheen in mei Raymonds album 'Allermooist op aard' met daarop nieuw geschreven werk, enkele opgefriste en herwerkte liedjes én een bijzondere en hedendaagse versie van 'Meisjes'

 

"Voorwaar, dank u wel..." 

Raymond van het Groenewoud heeft van het Vlaams een rocktaal gemaakt. Zijn optredens zijn steeds memorabel: soms explosief, uitbundig en opgewekt, dan weer droevig, intiem en filosofisch.

Raymond van het Groenewoud:

"Lifetime Achievement Award... Ik moet bekennen, dat maakt mijmerig. Dan schiet de teletijdmachine van professor Barabas me terug naar 1972, toen ik onder de financiële hoede van mijn vader 'Maria, Maria, ik hou van jou' opnam.

En verder... Het is gelukt, ik kon dus overleven met datgene wat me zo bezighield en bezighoudt: liedjes schrijven en uitvoeren. Dankzij goedkeuring van radio- en andere mediamensen, dankzij het publiek dat blijft komen, dankzij het vertrouwen van organisatoren. Ik ben een gelukzak, en soms besef ik het ook, ondanks mijn talent voor le mal-être.

Dus ik zeg u, voorwaar, dank u wel..."

 

Op de elfde editie van de MIA's wordt hij gehuldigd voor zijn onschatbare bijdrage aan de Vlaamse muziek.

 

Website: een.be/mias

  • Facebook: de MIA’s
  • Twitter: @mias_awards #mias2017
  • Instagram: de_mias #mias2017

De awardshow: op dinsdag 30 januari om 20.40 uur live op Eén.

De MIA's is een initiatief van de VRT en Kunstenpunt.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos