Lieve Blancquaert trekt grote ogen bij apart verlovingsritueel in Mexico

Lieve Blancquaert trekt grote ogen bij apart verlovingsritueel in Mexico

Wedding day in Mexico: op woensdag 2 december

Dinsdag 1 december 2015 — Morgen reist Lieve Blancquaert in de derde aflevering van Wedding day naar Juchitan de Zaragoza, in het uiterste Zuiden van Mexico. Hier hebben vrouwen het voor het zeggen. Maar Lieves beeld van deze sterke vrouwen wankelt, wanneer ze ontdekt hoe koppels zich er verloven.

De toekomstige bruid wordt namelijk ontvoerd. Hier is een ontmaagdingsritueel aan gekoppeld dat uit de Middeleeuwen lijkt te komen.

Eva Vera, een bruid, vertelt: “Ik ben gisteravond ontvoerd door mijn toekomstige man en ontmaagd door mijn schoonmoeder met een witte zakdoek. Dat is de traditie hier in Juchitan."

Wedding day: woensdag 2 december om 20.40 uur op Eén.

"Ontmaagd met een witte zakdoek"

Rocio en José, allebei geboren en getogen in Juchitan, gaan trouwen. José heeft Rocio om haar hand gevraagd, maar meestal verloven koppels in Juchitan zich nog op de aloude Zapoteekse manier waarbij de toekomstige bruid wordt ontvoerd.

Eva Vera, ontmaagde bruid:

Ik ben gisteravond ontvoerd door mijn toekomstige man en ontmaagd door mijn schoonmoeder met een witte zakdoek. Dat is de traditie hier in Juchitan. Zo doen wij dat. 

Het gaat om de eer van mijn familie. Nu weet iedereen dat ik me altijd als een goed meisje heb gedragen.

"De meeste mannen willen alleen maar seks"

Vrouwen bekleden een speciale positie in Juchitan, net als de vele muxes of transgenders in de stad. Ook zij zijn op zoek naar de ware liefde.

Peregrina Rosa, muxe en single:

Ik droom ervan te trouwen me te settelen, maar ik weet niet wanneer.  Mijn ideale man is een beetje groter dan ik.  Knap en rijzig.  Donker, met mooie ogen.  

Het is moeilijk om de ware te vinden.  De meeste mannen willen alleen maar seks.  Heel frustrerend.

        

Wedding day: op woensdag 2 december om 20.40 uur op Eén.

Wedding day is een productie van deMENSEN  voor Eén, in samenwerking met de Belgische Staat.