Liefde in tijden van oorlog

Liefde in tijden van oorlog

Wedding day in Jordanië: op woensdag 9 december

In de vierde aflevering van Wedding day reist Lieve Blancquaert naar oorlogsgebied op de grens met Syrië om er een trouw bij te wonen in het op een na grootste vluchtelingenkamp ter wereld.

Lieve volgt het huwelijk van Majed en Ryham in Za'atari kamp, waar 80.000 vluchtelingen hun leven terug proberen op te bouwen. En daar horen ook huwelijken bij. Twee per dag zelfs. 

Lieve wil weten wat het betekent om te trouwen in een vluchtelingenkamp, een plek vol ellende en verscheurde gezinnen.

Wedding day: woensdag 9 december om 20.40 uur op Eén.

"Ik wil samen zijn met iemand die me helpt in dit leven"

Majed en Ryham hebben elkaar leren kennen in het kamp en beslisten er al na een maand om te trouwen. Toch had bruidegom Majed zich zijn huwelijk helemaal anders voorgesteld. Bruidegom Majed:

Ik dacht nog helemaal niet na over trouwen en de liefde toen ik in Syrië woonde. Tot ik hier aankwam in het kamp. 

Als ik me niet in deze situatie zou bevinden, zou ik nog niet trouwen. Mijn vader en moeder zijn nog in Syrië. Nu wil ik dat er iemand is als ik thuiskom. Ik wil samen zijn met iemand die me helpt in dit leven.

"Het kamp is als een gevangenis"

Zo goed als iedereen in het kamp heeft familieden die achtergebleven zijn in Syrië. Niemand wil trouwen zonder zijn naaste familie of vrienden, maar in het kamp moet het wel. Mohamed Hariri, broer van bruidegom:

In Syrië is het hele dorp er altijd bij als er getrouwd wordt. De sfeer is hier helemaal anders. In je eentje is het lastig. Zonder vader, moeder, broer of vriend. 

Er is hier geen ruimte. Het kamp is als een gevangenis. Maar we gaan proberen om het feest zo veel mogelijk te laten lijken op onze trouwfeesten in Syrië.

Ondanks alle ellende proberen jonge koppels in het kamp de draad van het leven terug op te nemen. Ze trekken zich op aan een huwelijk, of aan een kind. 

Mohamed Al Dakhl Allah, getrouwd in het kamp en net vader geworden, beaamt: 

Een kind brengt vreugde en geluk in mijn hart en dat van mijn vrouw. Het helpt ons om de problemen in Syrië te vergeten. Ik beschouw mijn kind als een drijfveer om door te gaan met mijn leven.

Wedding day: op woensdag 9 december om 20.40 uur op Eén.

Wedding day is een productie van deMENSEN voor Eén, in samenwerking met de Belgische Staat.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos