Lichtpuntjes tegen Kanker: Eén en Kom op tegen Kanker geven startschot voor nieuwe editie

Donderdag 2 februari - Komende zaterdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Het ideale moment om het startshot te geven voor de nieuwe editie van de Lichtpuntjes-campagne van Kom op tegen Kanker, waar Eén mee haar schouders onder zet.

Momenteel leven in Vlaanderen 328.876 mensen met of na kanker. Zij kregen hun diagnose ergens in de afgelopen 20 jaar. Daarom roepen Kom op tegen Kanker en Eén heel Vlaanderen op om een lampion te kopen en een Lichtpuntje te laten schijnen voor iemand die gemist wordt of steun kan gebruiken. Want Lichtpuntjes bieden hoop, warmte, steun en troost. De opbrengt van deze actie gaat naar zorginitiatieven voor mensen met kanker en hun naasten. Daarnaast brengt Eén in de week van 20 februari het nieuwe, dagelijkse programma Lichtpuntjes tegen Kanker dat aandacht aan de actie en de ziekte besteedt.

Siska Schoeters op zoek naar verhalen over grote en kleine Lichtpuntjes

In Lichtpuntjes tegen Kanker trekt Siska Schoeters een week lang met haar mobiele studio door Vlaanderen om iedereen aan te moedigen de actie te steunen, met als orgelpunt het aansteken van het grootste lichtpunt, live op Eén op vrijdag 24 februari.

In haar mobiele studio ontvangt Siska gasten op een plek die veel betekent voor mensen met kanker. Daarnaast gaat ze op zoek naar verhalen over kleine en grotere Lichtpuntjes, soms ontroerend, soms ook grappig, maar altijd hartverwarmend en hoopvol. Elke aflevering wordt afgerond door psychiater Dirk De Wachter, die zijn persoonlijke “Bakje Troost” met wijze woorden aanbiedt aan lotgenoten. Anderhalf jaar geleden werd ook bij hem kanker vastgesteld. Hij vertelt ons hoe je tijdens de moeilijkste momenten van het leven toch troost kan vinden.

Op maandag landt Siska met haar mobiele studio in Villa Zomernest in Sint-Martens-Latem, een prachtige en warme ontmoetingsplek voor lotgenoten. Dinsdag is het UZ Leuven aan de beurt, zo wereldvermaard dat het nauwelijks een introductie nodig heeft. Op woensdag bezoekt Siska Zorghuis Limburg, een ware oase van rust voor patiënten en hun omgeving. En op donderdag staat de gemeente Mol in de kijker, waar veel uiteenlopende acties georganiseerd worden voor Kom op tegen Kanker.

De apotheose van deze week vol hartverwarmende en ontroerende verhalen is op vrijdag. Tijdens de liveshow worden alle verkochte Lichtpuntjes aangestoken, en vormen ze zo een zee van licht op De Schorre in Boom. Het grootste lichtpunt van Vlaanderen als teken van hoop, steun en troost. Special guest is zangeres Chérine, ze brengt een ingetogen versie van ‘mon étoile’ over het verlies van een dierbare.

Lichtpuntjes tegen Kanker: van maandag 20 tot en met vrijdag 24 februari om 19.40 uur op Een.

Zelf een Lichtpuntje kopen en steun geven 

Deelnemen aan de Lichtpuntjes-actie is simpel: vanaf zaterdag 4 tot en met 24 februari 21.00 uur kan je een lampion kopen en opdragen aan iemand die wordt gemist of steun kan gebruiken, via lichtpuntjestegenkanker.be (de website is vanaf zaterdag actief). Elke naam wordt door een vrijwilliger met de hand op de lampion geschreven. Alle lampionnen worden toegevoegd aan het grootste lichtpunt dat op vrijdag 24 februari aangestoken wordt tijdens de live uitzending van Lichtpuntjes tegen Kanker op Eén.

Je bepaalt zelf hoeveel je voor een Lichtpuntje betaalt met een minimum van 10 euro. Je kunt ook samenleggen met vrienden, familie of collega’s of meedoen als bedrijf. ​ Bij een aankoop vanaf 40 euro krijg je een gepersonaliseerde postkaart thuis opgestuurd. Achter elke lampion zitten een persoonlijk verhaal en bijdrage. Met de netto-opbrengst van de Lichtpuntjes-actie kan Kom op tegen Kanker kankerpatiënten en hun naasten ondersteuning bieden in de vorm van een luisterend oor, activiteiten op maat, lotgenotencontact, informatie, praktische hulp of financiële steun.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: ‘Een Lichtpuntje kan zoveel hoop en steun bieden. Het toont kankerpatiënten, maar ook hun naasten, dat ze er niet alleen voor staan. Wil je graag een Lichtpuntje opdragen aan iemand? Koop een lampion op lichtpuntjestegenkanker.be en vorm mee het grootste lichtpunt tegen kanker.’
Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke Eén

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos