Skip to Content
Let's talk about sex: Lieve Blancquaert praat met mensen wereldwijd over seksualiteit

Let's talk about sex: Lieve Blancquaert praat met mensen wereldwijd over seksualiteit

Dinsdag 17 augustus 2021 - Na het drieluik Birth day, Wedding day en Last days reist fotografe Lieve Blancquaert opnieuw de wereld rond om zich te verdiepen in een ander, uit het leven gegrepen, universeel en brandend actueel thema: seksualiteit. Lieve wil in het nieuwe Let's talk about sex uitzoeken hoe mannen en vrouwen, -op verschillende plekken in de wereld en in verschillende culturen-, omgaan met liefde, relaties, gender en seks.

Let’s talk about sex ligt Lieve nauw aan het hart. Praten over seksualiteit is niet alleen nodig, het is misschien wel nog nooit zo relevant en actueel geweest als nu: "Elke dag blijf ik mij erover verbazen waarom wij - mannen, vrouwen en X - soms zover uit elkaar staan? De noodzaak om elkaar seksueel beter te begrijpen is groot. Ik ben al op heel veel plaatsen in de wereld getuige geweest van de problematiek die genderongelijkheid met zich meebrengt. ​ Het is niet voor niets dat een actie als #MeToo wereldwijd zoveel heeft losgemaakt. ​ Dit onderwerp bespreekbaar maken, onderzoeken en in een programma gieten, is een uitdaging waar ik enorm veel goesting in heb. ​ Voor mij voelt het als een logische stap na Birth day, Wedding day en Last days. We hebben deze reeks opgenomen voor en tijdens de coronacrisis. ​ Ons leven stond meer dan een jaar op pauze, maar ons seksuele leven niet. ​ Integendeel. Seksueel geweld bijvoorbeeld, om nog maar één onderwerp uit de reeks te noemen, is een even grote, of misschien wel nog grotere, pandemie die dringend aangepakt moet worden. ​ Dus: laat ons het even over seks(ualiteit) hebben, aub. ​ Let’s talk about sex!”

Zeven bestemmingen, zeven thema's

Overal ter wereld zijn mensen seksuele wezens. We hebben lief, gaan relaties aan en hebben seks.  Maar de manier waarop dit gebeurt, verschilt van land tot land, binnen de grenzen of volgens de (geschreven of ongeschreven) regels van een bepaalde cultuur.    

In zeven afleveringen, op zeven verschillende bestemmingen, probeert Lieve zicht te krijgen op hoe de wereld seksualiteit beleeft. Telkens met een andere focus, eigen aan de plek waar ze is. Lieve heeft het over trouw en ontrouw, transactionele seks, dating, single cultuur, toxische mannelijkheid, body positivity, gender(on)gelijkheid, vrije liefde, sexting, seksueel geweld, en nog zoveel meer. Overal nemen mensen haar in vertrouwen om te spreken over onderwerpen die vaak nog taboe zijn en vragen om meer aandacht en begrip. Lieve portretteert telkens de mensen die het met haar over hun seksuele leven hebben.  Ze stapt in hun leven, luistert naar hun verhaal en maakt een portret. Iedereen wordt gefotografeerd tegen dezelfde witte achtergrond; een waaier aan mensen die elkaar niet kennen, maar verbonden zijn met elkaar in hun verhalen over seks, relaties en gender.

Let’s talk about sex: vanaf 1 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Let’s talk about sex is een productie van De Mensen voor Eén.  

Aflevering 1 (woensdag 1/09)

Tokyo, Japan. Waar 75% van de jongeren single is en op zoek naar een lief. 

Wat is er aan de hand met de liefde in Japan? Meer dan de helft van de jongeren is single en vaak nog maagd. Jongens blijken te verlegen en meisjes te veeleisend. En daardoor vinden ze elkaar niet meer. Lieve trekt naar Tokyo en ontmoet er verschillende mannen en vrouwen die vastzitten in hun zoektocht naar een partner. De één wil geen lief, de ander vindt geen lief en nog iemand anders huurt een lief… 

Aflevering 2 (woensdag 8/09)

Bangkok, Thailand. Waar transmannen en transvrouwen zichzelf kunnen zijn.   

Thailand staat gekend als ‘het paradijs voor transgender personen’, maar is dat ook echt zo? Lieve wil het weten en trekt naar Bangkok waar heel wat transmannen en transvrouwen wonen en komen. Transpersonen zijn erg zichtbaar in de Thaise samenleving en niemand lijkt ervan op te kijken. ‘Lijkt,’ want na heel wat ontmoetingen met transmannen en transvrouwen ontdekt Lieve dat er een groot verschil blijkt te zijn tussen ‘tolerantie’ en ‘acceptatie’…

Aflevering 3 (woensdag 15/09)

Rio de Janeiro, Brazilië. Waar macho mannen en sexy vrouwen streven naar het perfecte lichaam.   

Brazilianen zijn geobsedeerd door schoonheid en niet verlegen om dat ook te laten zien. Maar wat is de impact van die lichaamscultuur op de relaties tussen mannen en vrouwen? Lieve reist af naar de stranden van Rio de Janeiro en volgt er enkele vrouwen die alles over hebben voor dat perfecte Braziliaanse lichaam. Hun doel is sexy te zijn, maar geen lustobject. En dat blijkt een bijna onmogelijke wens in het nog erg machistische Brazilië… 

Aflevering 4 (woensdag 22/09)

Riyad, Saudi-Arabië. Waar mannen en vrouwen in gescheiden werelden leven en seks een taboe is. 

Saudi-Arabië zat lange tijd op slot, zeker voor buitenlandse journalisten en fotografen.  Toch wil Lieve er gaan praten over liefde, relaties en seks, wat nog altijd taboe is. Ze trekt haar stoute schoenen - en abaya - aan en reist naar Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië.  Mannen en vrouwen leven er in compleet gescheiden werelden, maar lijken zich steeds meer open te stellen. Voor elkaar, en ook voor Lieve...   

Aflevering 5 (woensdag 29/09)

Lagos, Nigeria.  Waar een gevaarlijke cocktail van geld en liefde voor heel wat relatieproblemen zorgt. 

Lieve wil weten wat de impact is van geld op de relaties tussen mannen en vrouwen en trekt naar de miljoenenstad Lagos, de hoofdstad van Nigeria en het economische hart van Afrika. Een relatie lijkt er één grote transactie te zijn en vreemdgaan een nationale sport. ​ Gelukkig kunnen de Nigerianen overal terecht voor relatietherapie: op de radio en televisie, bij de Kerk en bij de seksuoloog. Lieve gaat op al die plekken langs en praat er met jong en oud over hun complexe seks- en liefdesleven...

Aflevering 6 (woensdag 6/10)

Reykjavik, IJsland.  Waar mannen en vrouwen (bijna) gelijk zijn. 

Hoe zou het zijn om een genderneutraal leven te leiden? ​ Om niet in het vakje ‘man’ of ‘vrouw’ gestoken te worden? ​ Lieve vraagt het zich af en reist naar IJsland, al twaalf jaar op rij het meest gendergelijke land ter wereld. IJslanders zijn het gewoon om traditionele genderrollen helemaal om te gooien in hun dagelijkse leven. ​ Voor Lieve gaat er een nieuwe wereld open. Eentje waar vrouwelijke priesters preken, mannen in de breiclub zitten, vrouwen topless mogen zwemmen, en mannen thuisblijven voor de kinderen. ​

Aflevering 7 (woensdag 13/10)

Gent, België.  Waar seksueel geweld een groter probleem is dan we denken. 

Twee op de drie Belgen werd ooit al geconfronteerd met seksueel geweld. Het zijn cijfers die doen duizelen en waar Lieve het fijne van wil weten. ​ Deze keer hoeft ze niet naar het buitenland en blijft ze in haar thuisstad Gent. Seksueel geweld is een ‘wereldgezondheids-probleem’ dat dringend aangepakt moet worden. Met een betere seksuele opvoeding, slachtofferhulp en daderbegeleiding. Lieve mag binnenkijken in het zorgcentrum tegen seksueel geweld, gaat mee op pad met de zedeninspecteurs van de politie, volgt enkele activisten tijdens een nachtelijk offensief en praat met verschillende slachtoffers én daders. Exact vier jaar na de opkomst van de #MeToo-beweging blijkt de noodzaak om seksueel geweld aan te pakken er niet kleiner op te zijn geworden, integendeel…

Let’s talk about sex: vanaf 1 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke VRT 1

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos