Skip to Content
Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Bob Savenberg en Wouter Vander Veken als Belgische jury voor Eurovisiesongfestival

Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Bob Savenberg en Wouter Vander Veken als Belgische jury voor Eurovisiesongfestival

Waar zullen onze juryleden op letten?

Grote namen in de Belgische jury voor het Eurovisiesongfestival: niemand minder dan Laura Tesoro, Tom Dice, Lady Linn, Wouter Vander Veken en Bob Savenberg als juryvoorzitter zullen de jurypunten voor België geven. In eigen land bekend, maar ook internationaal zal onze jury opvallen door hun sterke link met het Eurovisiesongfestival: Laura Tesoro bekoorde in 2016 natuurlijk iedereen op het Eurovisiesongfestival met haar energieke What's the pressure. Tom Dice zorgde in 2010 dan weer voor het beste Vlaamse resultaat ooit op het liedjesfestival. Bob Savenberg nam in 1991 deel aan het Eurovisiesongfestival met Clouseau.

  • Tom Dice: "Ik heb zelf op het podium gestaan dus weet als geen ander wat er op dat moment door de kandidaten hun hoofd en lichaam moet gaan. Ik kijk er dan ook naar uit om deel uit te maken van de jury."
  • Bob Savenberg (juryvoorzitter): "Het is de tweede keer dat ik in de jury mag zetelen en ik vind dat een hele eer, het worden twee fijne avonden met een aantal collega's uit de muzieksector."

Hoe wordt de jury gekozen?

De nationale jury werd gekozen door de publieke omroep van elk land zelf, en bestaat uit vijf professionals uit de muziekindustrie. De jury is een mix van personen van verschillende leeftijden en geslacht, en juryleden zijn artiesten, muziekproducers, radio-DJ's, tekstschrijvers of componisten.

Hoe werkt het?

De Belgische jury beoordeelt elke act uit de eerste halve finale en uit de finale. De jury deelt punten van 1 tot en met 8, 10 en 12 uit aan de acts, behalve aan het eigen land. Omdat onze kandidate Sennek in de eerste halve finale optreedt, mag België geen stem uitbrengen over de tweede halve finale. Alle 43 deelnemende landen mogen wel hun stem uitbrengen tijdens de finale. Deze punten blijven geheim tot na de finale op zaterdag 12 mei. 

De vijf beoordelen elk nummer op een aantal vlakken: de vocale capaciteiten van de zanger(es), de compositie en originaliteit van het nummer, het optreden, en hun algemene indruk van de act. Dat gebeurt tijdens de jury-optredens, die telkens een dag voor de live-uitzendingen op televisie plaatsvinden. In het geval van België stemt onze jury dus op het jury-optreden op maandag 7 en vrijdag 11 mei. De optredens bekijken ze via een satellietverbinding vanop de VRT. Leuk weetje: in totaal zullen 215 juryleden stemmen dit jaar - 5 juryleden in elk van de 43 deelnemende landen.

De stemmen van de kijkers

De jurypunten worden tijdens de finale-avond op 12 mei bekendgemaakt door de woordvoerder van elk land. Voor België is dat Danira Boukhriss Terkessidis. Nadat alle 26 acts in de finale hebben opgetreden, schakelen de presentatoren live over naar elke woordvoerder om de jurypunten te horen. Danira komt hier als 22ste aan de beurt.

Naast deze jurypunten stemmen natuurlijk ook de kijkers uit de 43 deelnemende landen. Ook hier kunnen ze niet stemmen voor hun eigen land. De punten van de jury en de punten van de kijkers wegen even zwaar door en tellen elk dus voor 50% mee in het totaal. De punten van de televoting worden door de presentatoren van het Eurovisiesongfestival zelf bekendgemaakt nadat de jurypunten live werden uitgedeeld. Tijdens de halve finales komen de woordvoerders nog niet aan bod, en maken de presentatoren van de show enkel bekend welke 10 landen doorstoten naar de finale.

Waar zullen onze juryleden op letten en wat vinden ze van deze verantwoordelijkheid?

  • Producer en tekstschrijver Wouter Vander Veken: "Een goed Eurovisie-nummer moet voor mij niet enkel geschikt zijn voor die ene avond van het festival, maar moet ook een lang leven kunnen leiden op de radio en in de hitlijsten. Sterke melodieën en verrassende producties, daar hou ik m’n oren voor open!"
  • Manager, zanger en muzikant Bob Savenberg: "Wat voor mij nog altijd primeert is de muziek: ik let op twee dingen. Eerst en vooral het lied: blijft het plakken en is het hitgevoelig? En ten tweede de interpretatie van het moment: als de zanger of zangeres niet in staat is om het nummer toonvast te brengen, dan mag het nog een goed lied zijn, het zal een lagere score krijgen van mij."
  • Zangeres, presentatrice en Eurovisiekandidate Laura Tesoro: "Ik kijk er enorm naar uit om in de jury te zitten en het songfestivalgebeuren te herbeleven op een andere manier! Ik ben benieuwd naar de acts en kijk vooral uit naar een totaalplaatje dat me helemaal meesleept in zijn of haar performance!"
  • Zanger en Eurovisiekandidaat Tom Dice: "Ik luister naar het geheel maar juist zingen is heel belangrijk. Ook de betekenis van de song en productie van de muziek zijn punten waar ik enorm op let. De act op zich moet ook kloppen bij de song, maar is voor mij iets minder van belang: sommige landen hebben minder budget dan de anderen. 
  • Zangeres en stemcoach Lady Linn: "Ik let vooral op de zangkwaliteiten en de integerheid van het brengen van de song. Als een stem of een nummer me raakt, ben ik verkocht. Veel toeters en bellen zijn leuk maar niet noodzakelijk."

Het Eurovisiesongfestival: eerste halve finale met België op dinsdag 8 mei; tweede halve finale op donderdag 10 mei; finale op zaterdag 12 mei telkens met een voorbeschouwing in Van Gils & het Songfestival om 20.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos