Skip to Content
Koppen: Wanbetaler in België al vanaf een achterstallig bedrag van 25 euro

Koppen: Wanbetaler in België al vanaf een achterstallig bedrag van 25 euro

Op woensdag 8 juni brengt Koppen een reportage over de zwarte lijst van de Nationale Bank met alle wanbetalers van ons land. Sinds de crisis in 2008 telt ons land 30% meer wanbetalers. Maar een achterstallig bedrag van 25 euro volstaat al om er op te geraken, en jezelf laten schrappen van de lijst is minder evident.  

En in Villa Vanilla in Heverlee wonen enkele jonge volwassenen met een handicap onder begeleiding samen onder één dak. Omwille van de lange wachtlijsten, gingen de ouders van één van hen, Thomas, zelf op zoek naar een woning waar ze met hulp van Alvinnenberg meer zelfstandig kunnen wonen. Koppen volgt Thomas, Sander, Matthias  en Griet tijdens de eerste maanden in hun nieuwe thuis.

Koppen, woensdag 8 juni om 21.30 uur op Eén

DE ZWARTE LIJST

Wist u dat de Nationale Bank een zwarte lijst heeft met daarop de namen van alle wanbetalers in België? Wel, hij bestaat. Een achterstallig bedrag van 25 euro volstaat al om er op te geraken, maar jezelf laten schrappen van de lijst, dat is minder evident. Zo blijf je nog één jaar geregistreerd staan, nadat je alle schuld hebt terugbetaald. “Als maatregel”, zo klinkt het bij de Nationale Bank. “om erger te voorkomen.”

Sinds de crisis in 2008 zien ze bij de Nationale Bank dat het aantal wanbetalers met 30% is toegenomen. En dus besloot onze regering in 2015 om de regels nog strenger te maken: vandaag is het kredietgevers bij wet verboden om je nog een krediet toe te kennen van zodra je schuld 1000 euro overschrijdt. Het gevolg is dat vele consumenten uit de lucht vallen, zich gestigmatiseerd voelen, wanneer ze die brief openen waarin wordt gezegd dat ze als wanbetaler worden bestempeld.

Reportage: Ben Roelants en Diny Thomas

VILLA VANILLA

Thomas, Sander, Matthias en Griet zijn jonge volwassenen met een licht mentale handicap. Sinds maart van dit jaar wonen ze samen in Villa Vanilla in Heverlee.

Het initiatief kwam van de ouders van Thomas: “Thomas zou perfect bij ons kunnen blijven wonen maar we vonden het belangrijk dat hij de stap kan zetten naar meer zelfstandigheid.”

Omwille van de lange wachtlijsten, gingen ze zelf op zoek naar een woning en namen contact met Alvinnenberg, een voorziening voor mensen met een handicap. Alvinnenberg selecteerde de drie andere bewoners en zorgt, samen met vrijwilligers, voor de begeleiding die nodig is om de jongeren zo zelfstandig mogelijk te laten leven.

“Ik zou nergens anders nog willen wonen,” zegt Thomas. “Dit zijn niet alleen maar vrienden. We zijn een beetje broers en zus geworden. Omdat we zorg dragen voor mekaar.” Koppen volgde de verhuis en de eerste maanden in hun nieuwe thuis.

Reportage: Rachida El Garani en Phara de Aguirre


Koppen, woensdag 8 juni om 21.30 uur op Eén

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos