Koppen over online shoppen, vriendschapsfraude en huisdieren op dieet

Koppen over online shoppen, vriendschapsfraude en huisdieren op dieet

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Op woensdag 27 januari is Koppen terug van even weggeweest. Phara de Aguirre brengt drie reportages:

  • Online shoppen is handig, betrouwbaar en snel, maar hoe gaat het er achter de schermen aan toe? 
  • Vreemden zoeken op het internet contact voor een vriendschapsrelatie, maar zijn alleen uit op geld.
  • En steeds meer huisdieren zijn te dik en moeten op dieet.

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

KLIK EN KOOP

Online shoppen is handig, betrouwbaar en snel. Wat ons niet bevalt, sturen we gewoon terug. Maar hoe gaat het er achter de schermen aan toe?

Koppen trekt naar het magazijn van één van de populairste webwinkels van Vlaanderen... in Nederland. Want we mogen dan meer online kopen, we doen het ook steeds meer op buitenlandse sites. Dat is geld dat door de handen van onze winkels glipt. En dus moeten Belgische ondernemers mee in het bad. “Ik denk dat je vandaag niet meer zonder webshop aan de slag kan,” zegt Wouter Torfs.

Het gemak van online shoppen heeft ook een prijs voor ons milieu. De enorme hoeveelheid verpakking is een deel van het probleem. De mogelijkheid om aankopen gratis terug te sturen, zorgt voor extra kilometers voor de koeriers. En die moeten zich nu al de ziel uit het lijf rennen om al die pakjes tijdig rond te brengen.

Reportage: Andries Fluit en Nicolas Vlaeminck

VRIENDSCHAPSFRAUDE

“Ze wachten echt tot ze een teken krijgen dat er gevoelens zijn en BAM, ze beginnen over geld.” Tamara Grammet uit Diest had net op tijd door dat dit niet klopte, maar ze was in shock. "Ik had nooit verwacht dat oplichters zich zouden bezighouden met iemand zo lang te schrijven.”

Vrijdag start de federale politie een campagne rond vriendschapsfraude. Vreemden zoeken via het internet contact voor een vriendschaps-of liefdesrelatie. Als er min of meer een vertrouwensband is gegroeid, komt de vraag naar geld. Volgens de politie zijn er zeer veel mensen die in de val trappen. Maar veel slachtoffers zijn te beschaamd om een klacht in te dienen.

Reportage: Sofie Demeyer en Koen Van den Bril

DIEREN OP DIEET

“Een chihuahua die ’s morgens een boterham met paté krijgt, dat is vergelijkbaar met 25 boterhammen bij de mens.” In zijn praktijk ziet dierenarts Tom Volkaert steeds meer huisdieren met overgewicht. Bijna de helft van onze katten en honden is te dik en dat is niet zonder risico. Daarom moeten steeds meer dieren op dieet.  Eén van zijn patiënten is de obese kat Pepper. Ze kon zichzelf niet meer wassen en kreeg ademhalingsproblemen. Pepper krijgt nu dieetvoeding en is al bijna een kilo afgevallen.

Wolfje, een gecastreerde chihuahua van meer dan 6 kg, volgt een speciaal dieetprogramma met zelfs hydrotherapie. Fernand: “Dat Wolfje te dik is, is onze fout. Hij kan zo lief kijken en dan is het moeilijk om neen te zeggen.” In het ziekenhuis waar hij begeleid wordt, hebben ze een speciaal Diet Dogs-programma. Elke maand komen Fernand en Wolfje samen met andere baasjes en hun honden om hen te wegen en te praten over gezonde voeding. 

Reportage: Guy De Troyer en Gonda De Beule

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos