Koppen over medicinale cannabis: het gevecht met de illegaliteit

Koppen over medicinale cannabis: het gevecht met de illegaliteit

Op donderdag 18 juni om 20.40 uur op Eén

Woensdag 17 juni 2015 — Op donderdag 18 juni brengt Koppen de volgende reportages:

MEDIWIET

Vanaf deze zomer is een spray op basis van cannabis verkrijgbaar op doktersvoorschrift, voor sommige MS-patiënten. Dat heeft onze minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, vorige week goedgekeurd. Maar voor alle andere mensen die nu al “mediwiet” gebruiken, blijft het gevecht met de illegaliteit.              

Zoals voor de dochter van Jean-Pierre: “Wat moeten we doen als men zegt: 'In de traditionele geneeskunde kunnen we uw kind niet helpen'? We zijn vier jaar bezig met allerlei medicatie. Dat heeft allemaal niet geholpen.” Sofie is zes jaar en vecht elke dag tegen een ernstige vorm van epilepsie. Na talloze medicijnen en therapieën lijkt cannabisolie haar nu wel te helpen.

Illegaal, en toch kweekt de pas opgerichte Medicinale Cannabis Club en de patiëntenbelangenvereniging Medcan zelf medicinale cannabis op een geheime plek in Vlaanderen. “Als je cannabis op straat koopt, weet je niet hoe dat is geproduceerd. Wat wij hier doen is een zuiver product garanderen en ervoor zorgen dat gebruikers niet als een zombie rondlopen”, zegt cannabisonderzoeker Dominique van Gruisen.

Reportage: Karine Claassen en Celine Willmore

ELON MUSK

Zijn persoonlijkheid stond model voor het personage van Iron Man in de gelijknamige films, hij wil de planeet Mars bevolken en hij is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe batterij die thuis herbruikbare energie opslaat en bijvoorbeeld zonnepanelen kan vervangen.  Elon Musk, bij ons nog altijd het meest bekend als de grote baas van Tesla. Maar ook de uitvinder van de hyperloop, een futuristische tunnel die je van San Francisco naar LA laat reizen in minder dan een half uur, iets waar je met de auto zes uur over doet.

Visionair, wereldverbeteraar, gamechanger, de Zuid-Afrikaan is het allemaal. De moeder van Elon had dat al van jongs af aan door: “Een vriendje zei eens tegen hem: 'Kijk naar de maan, die is zeker een miljard mijl ver.' En hij zei: 'Wel, nee. Die is minder dan 250 000 mijl ver.'”

Op zijn veertiende wou hij al een vervallen winkelpand openen om computergames te verkopen. Toen werd hij nog uitgelachen. Vandaag lijkt Musk meer inventieve ideeën te hebben dan de meeste ondernemers uit Silicon Valley in hun hele leven. Iedereen wil de nieuwe Steve Jobs worden, maar alleen Musk lijkt hem qua status van de troon te stoten.

Reportage: Bloomberg en Tomas Teetaert

DE OMKOOPBARE NEUS

Wist u dat u meer koopt bij de koude bakker als daar de geur van vers brood hangt? 75% van onze emoties worden bepaald door wat we ruiken. Door met geur te spelen, kan je veel bereiken en dat hebben de geurmarketeers van deze wereld goed begrepen. Patrick Castelain verkoopt geur, en dat rendeert: “Schoenen verkopen beter met de geur van een bloemenweide, bij de dokter blijf je rustig wanneer je pepermunt ruikt en kindjes vertoeven graag in kinderwinkels die naar snoepjes ruiken.”

De ingang van elke AS Adventure-winkel ruikt bijvoorbeeld naar regenwoud, vakkundig verspreid via een buizensysteem in het plafond. Bij de ski-afdeling ruikt u lucht en verse sneeuw. Nooit gemerkt? Geur doet niet alleen kopen, je kan er ook jezelf beter mee verkopen.

U heeft een belangrijke sollicitatie? Dan maken Hubert Alexandre en Olga Kicherich van ‘Parfum d’Ambre’ een geur op maat om u zelfverzekerd te laten overkomen. We onderschatten hoe belangrijk geur is. En ook voor “ontgeuren” blijkt de markt open te liggen. Het bedrijf Bioorg heeft er een machine voor ontworpen.  

Reportage: Leen Michiels

Koppen: op donderdag 18 juni om 20.40 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Mediwiet (c) VRT
Mediwiet (c) VRT
De omkoopbare neus
De omkoopbare neus
De omkoopbare neus
Mediwiet (c) VRT
De omkoopbare neus
De omkoopbare neus (c) VRT
De omkoopbare neus
Mediwiet (c) VRT