Skip to Content
Koppen: "Je bent een engel die door god gestuurd is. Merci!"

Koppen: "Je bent een engel die door god gestuurd is. Merci!"

Koppen praat op woensdag 13 april met Manuel en Abdallah, twee overlevenden van de aanslag in Zaventem op 22 maart. Beiden krijgen veel steun van Patrik, die hen redde die noodlottige dag. Maar ook Patrik heeft die bezoekjes nodig om alles te verwerken.

Koppen brengt verder de moedige getuigenis van Hilde (een schuilnaam) over de psychologische mechanismen die spelen bij partnergeweld. Waarom blijf je méér dan 15 jaar samen met de partner die je psychisch en seksueel misbruikt? 

En de nieuwe Lukaku of Kompany worden, het is de droom van veel jonge voetballertjes. Maar om het te maken bij RSC Anderlecht moeten ze heel wat opgeven, soms zelfs hun thuis. Jonge voetbaltalenten uit alle uithoeken van het land worden opgevangen in gastgezinnen, dicht bij de club in Anderlecht. Bij Wanda bijvoorbeeld. Ze is 70 en vangt samen met haar man zes jonge voetballers op. 

Koppen, op woensdag 13 april om 21.25 uur op Eén

SAMEN STERK

“Zonder jou zou ik er niet meer zijn, Patrik, dan was ik doodgebloed. Ik ben je eeuwig dankbaar. Je bent een engel die door god gestuurd is. Merci, merci.”

Manuel (40), een kruier van Swissport, ligt zwaar gewond in het ziekenhuis na de aanslagen in Zaventem. Zijn arm is verbrand, in zijn lichaam zitten nog stukjes van de bom en de kans bestaat dat hij zijn beide benen verliest.

Hij werd gered door zijn vriend, Patrik Asselmans, van de luchtvaartpolitie. “De bezoekjes van Patrik helpen me mentaal en ook fysiek. Het is zoals mijn vader die op bezoek komt, super belangrijk.”

Maar die bezoekjes betekenen ook veel voor Patrik.

“Het voornaamste is erover spreken, praten met mijn vrienden die ik gered heb. Zo kunnen we dit samen verwerken.”

Patrik is na de aanslagen blijven doorwerken, maar zit sinds vorige week thuis. “Ik slaap heel weinig, twee uur per nacht, die beelden spoken door mijn hoofd. Je kan je dat niet voorstellen.”

Patrik brengt ook een bezoek aan een andere vriend die hij gered heeft, Abdallah, net zoals Manuel een kruier. “Ik ben mijn been kwijt, maar het ergste speelt zich af in mijn hoofd. Ik heb dertig minuten liggen roepen om hulp, terwijl ik aan het doodbloeden was, tot ik Patrik zag. Ik zag kinderen wenen, naast mij lag een dode vrouw, … Soms heb ik zin om te sterven, zodat ik daar niet meer aan moet denken.” Patrik steunt zijn vriend door dik en dun. “Hij mag niet opgeven, eens hij het ziekenhuis mag verlaten, kan hij zijn leven herpakken.”

Reportage: Johan Ghysens en Rachida el Garani

PARTNERGEWELD

Waarom blijf je méér dan 15 jaar samen met de partner die je psychisch en seksueel misbruikt? Hilde (een schuilnaam) vond de moed om te getuigen over de psychologische mechanismen die spelen bij partnergeweld.

Hilde had een mooi huis en een schijnbaar gelukkig gezinnetje, maar haar ex-man was een wolf in schaapsvacht. Hij kon geen neen aanvaarden. Het was een huwelijk zonder enige affectie en tederheid. En toch kon ze al die tijd onmogelijk weg bij hem. Wanneer ze op een avondje uit toch in opstand komt, wordt ze brutaal verkracht. Hilde blijft.

Ze geeft zichzelf de schuld dat ze het zover liet komen. Gesteund door psychotherapeut Erik Van Dooren wil ze nu haar verhaal doen. Op die manier wil ze andere slachtoffers van partnergeweld oproepen om een klacht in te dienen. Hoewel ze intussen al meer dan tien jaar weg ging bij haar ex-man, blijft hij erg aanwezig.

“Het voelt alsof ik nog elke dag met hem getrouwd ben.”

Reportage: Nieveranst

MAMA WANDA

De nieuwe Lukaku of Kompany worden, het is de droom van veel jonge voetballertjes. Maar om het te maken bij RSC Anderlecht moeten ze heel wat opgeven, soms zelfs hun thuis.

Jonge voetbaltalenten uit alle uithoeken van het land worden opgevangen in gastgezinnen, dicht bij de club in Anderlecht. Bij Wanda Granata bijvoorbeeld. Wanda is 70 en vangt samen met haar man zes jonge voetballers op.

“Een rustig leven is niet aan mij besteed. Ik vind het heel fijn om met jonge mensen te leven. Ik kan niet zeggen dat het mijn kinderen zijn, maar toch een beetje.”

Onder andere Leander Dendoncker en Michael Heylen groeiden op onder Wanda’s vleugels. Mama Wanda, het geheim wapen van RSC Anderlecht.

Reportage: Tomas Teetaert, Andries Fluit en Phara de Aguirre

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos