Skip to Content
Koppen: Is de wonderhaarpil echt zo onschuldig?

Koppen: Is de wonderhaarpil echt zo onschuldig?

Een wonderpil tegen kaalheid bestaat, maar de bijwerkingen kunnen desastreus en onomkeerbaar zijn, dat blijkt in Koppen op woensdag 25 mei.

En Koppen zoomt in op meertaligheid in scholen en hoe je daar best mee omgaat. Mogen niet-Nederlandstalige leerlingen hun thuistaal spreken op school of enkel het Nederlands? In het multiculturele Gent koos de Sint-Salvatorschool om de meertaligheid van hun leerlingen slim in te zetten in de klas. 

Koppen, op woensdag op 25 mei om 21.25 uur op Eén

DE WONDERHAARPIL

Mannen en vrouwen verliezen hun haar en velen hebben het daar erg moeilijk mee. De antikaalheidsindustrie speelt daar gretig op in met shampoos, lotions, vitaminekuren en haartransplantaties. Al hebben ze zelden resultaat. Maar wat als er een wonderpil zou bestaan die wel werkt en waarmee je eeuwig je haar kan behouden? Die pil bestaat en heet finasteride.

De pil is in ons land enkel en alleen erkend als medicijn tegen prostaatvergroting. Toch schrijven dermatologen al jaren finasteride voor als wondermiddel tegen haaruitval. Wat ze vaak niet vermelden is dat de bijwerkingen van deze pil desastreus en onomkeerbaar kunnen zijn.

Koppen deed maandenlang onderzoek naar het gebruik van finasteride en spraken met patiënten die zonder het te beseffen slachtoffer werden van een zwaar medicijn: “De eerste paar dagen voelde ik eigenlijk helemaal niets. Op een gegeven moment zat ik op kantoor en had ik het idee dat mijn balzak uit elkaar knalde."

Reportage: Michaël Dilissen en Sofie Coucke


HOE ZEG JE DAT IN HET TURKS?

Gent is een multiculturele stad met wel 162 nationaliteiten. Meer dan één op drie schoolkinderen spreekt thuis een andere taal dan het Nederlands. Maar hoe ga je om met meertaligheid op school?

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 8 op 10 leerkrachten in Vlaanderen vindt dat niet-Nederlandstalige leerlingen hun thuistaal niet mogen spreken op school. Voor één op drie is een taalstraf zelfs in het belang van de leerling. Maar is dat wel zo?

Op de Sint-Salvatorschool in Gent merkten ze dat het taalbadmodel niet werkte. Daarom kozen ze ervoor om de meertaligheid van hun leerlingen slim in te zetten in de klas. Meester Bart geeft les in het zesde leerjaar: “Ik was eerst bang dat ik de controle in de klas ging verliezen. Maar ik merk dat mijn impact groter geworden is. Negen op de tien leerlingen in mijn klas spreken thuis geen Nederlands. Ik werk daarom met buddy’s, klasgenoten die hier al langer zijn. Zij helpen de anderen bij het vertalen van de les en leggen het daarna ook uit in het Nederlands. Het is opvallend hoe snel deze leerlingen vooruitgaan.”

Reportage: Guy De Troyer en Gonda De Beule
 

Koppen, op woensdag 25 mei om 21.25 uur op Eén

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos