Koppen: Donderdag valt het doek over het proces tegen de juf van de Blokkendoos

Koppen: Donderdag valt het doek over het proces tegen de juf van de Blokkendoos

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 2 februari 2016 — Koppen staat op woensdag 3 februari stil bij het drank-en rijgedrag van de Belgen, precies 50 jaar na de invoering van de alcoholcontroles. Vorig jaar vielen er in ons land minstens 750 verkeersdoden. In 1 op de 4 gevallen was er alcohol in het spel. 

En nu donderdag doet de rechter een definitieve uitspraak in de zaak tegen juf Magalie. De voormalige juf van kleuterschool de Blokkendoos in Antwerpen werd in 2013 beschuldigd van seksueel misbruik. Magalie zou onschuldig zijn. 

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

50 JAAR BLAZEN

Vorig jaar vielen er in ons land minstens 750 verkeersdoden. In 1 op de 4 gevallen was er alcohol in het spel.

De alcoholcontroles werden 50 jaar geleden ingevoerd na een vreselijk drama in Walfergem bij Asse. Een dronken chauffeur reed toen in op een groep schoolkinderen. 10 kinderen kwamen daarbij om het leven. De chauffeur had 2,25 promille alcohol in zijn bloed. Koppen maakte een reconstructie en sprak met de nabestaanden.

“Een beetje BOB bestaat niet”, was de slogan van de voorbije BOB-campagne. En toch stelden wij vast dat er vandaag nog steeds zware drinkers op de weg zijn, zelfs op enkele kilometers van de aangekondigde alcoholcontroles. Waarom zijn de Belgen zo tolerant tegenover rijden en drinken? En is er sprake van een generatieverschil? Koppen zoekt het uit.

Reportage: Michael Dilissen, Johan Stoefs en Gonda De Beule

JUF MAGALIE

Nu donderdag doet de rechter een definitieve uitspraak in de zaak tegen juf Magalie. De voormalige juf van kleuterschool de Blokkendoos in Antwerpen werd in 2013 beschuldigd van seksueel misbruik. Enkele ouders dienden toen een klacht in omdat hun kinderen hadden verteld over seksuele handelingen in de klas. De zaak veroorzaakte twee jaar geleden veel ophef. Voor de klas staan was de grote droom van Magalie. “Ik weet niet of ik dat ooit nog zal kunnen,” zegt ze nu.

Twee jaar later kan niemand verklaren waarom Magalie werd geviseerd. Het bleek te gaan om kinderen die niet in de klas van Magalie zaten en de feiten zouden gebeurd zijn over de middag, toen de juf niet bij deze kinderen was. Magalie zou dus onschuldig zijn, maar het dossier sluit niet uit dat er seksuele handelingen bij bepaalde kinderen zijn gebeurd. “Ik vermoed dat er wel kinderen misbruikt zijn, al blijft onduidelijk door wie,” zegt Magalie daarover.  

Reportage: Tim Verheyden

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Koppen (c) VRT
Koppen (c) VRT