Koppen: de 10 favoriete reportages van Tim Verheyden

Koppen: de 10 favoriete reportages van Tim Verheyden

Koppen op Eén: laatste aflevering op donderdag 18 juni

Dinsdag 16 juni 2015 — Donderdag 18 juni zendt Eén de laatste aflevering van Koppen uit van dit seizoen. Koppen-presentator Tim Verheyden blikt voor de gelegenheid terug op zijn tien favoriete reportages van het afgelopen seizoen.

Van de reportage Zonder suiker ("Dit is de meest persoonlijke reportage die ik ooit heb gemaakt. Ik ben er zelf veel bewuster door gaan eten en leven.") tot Oe ist? ("Een reportage die in de ziel snijdt van de mensen.")

Koppen: de laatste aflevering van dit seizoen op donderdag 18 juni om 20.40 uur op Eén.

De keuze van Tim Verheyden: de 10 Koppen-reportages die hem het meeste bijblijven:

1. De verdeelde klas

“Niet onbesproken, maar heel erg relevant, deze verdeelde klas. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin er nog te veel aan wij/zij-denken wordt gedaan. Voor deze reportage hebben we een klas 48 uur lang in twee groepen verdeeld: een groep met de bruine ogen en een groep met de blauwe ogen. Tijdens de eerste dag mocht de ene groep zich beter voelen dan de andere groep. En de meester ging daarin mee. De tweede dag werden de rollen omgekeerd.

Deze reportage toont duidelijk wat je voelt als je ergens niet mag bijhoren. Indrukwekkend”.

Herbekijk De verdeelde klas.

 

2. Zonder suiker

"Dit is de meest persoonlijke reportage die ik ooit heb gemaakt. Ik ben er zelf veel bewuster door gaan eten en leven. Het was de meest bekeken video op deredactie.be vorig jaar. En dat wil wat zeggen.

Maandenlang ben ik elke dag aangesproken door mensen die door deze reportage hebben stilgestaan bij de hoeveelheid suiker die we met z’n allen dagelijks eten, en die sindsdien ook nadenken over hun voedingspatroon in het algemeen.”

Herbekijk Zonder suiker.

 

3. Bang voor beperking

“Bij deze reportage was ik vooral gecharmeerd door Wout (14) en zijn klasgenootjes. Wout heeft het syndroom van Down en gaat al zijn hele leven naar een gewone school waar hij met veel liefde omringd wordt door zijn vriendjes en leerkrachten. Maar dat is niet evident.

Vanaf september volgend jaar moeten meer kinderen met een beperking naar een gewone school. Maar uit ons onderzoek blijkt dat allesbehalve evident. Twee collega’s gaven zich undercover uit voor ouders van een kind met een beperking en wilden hem inschrijven in een gewone school. 6 op de 8 scholen weigerden. Deze genuanceerde reportage was een terechte nominatie voor de Belfius-persprijs."

Herbekijk Bang voor beperking.

 

4. Amerikaanse droom

“Geweldig toch: jonge mensen die het risico nemen om hier alles achter te laten en een nieuw leven te starten in Amerika. Bij deze reportage was ik  helemaal gecharmeerd door het koppel Julie en Arnaud. Dag en nacht werken ze om hun ‘Vive La Tarte’ van de grond te krijgen: ze leveren Belgische taarten aan bedrijven.

Intussen hebben ze een grote coffeeshop geopend in downtown San Francisco, net om de hoek bij Twitter. Inspirerend. Zeker als je het kunt maken in San Francisco.  

Je bent jong en je wilt wat; niet twijfelen. Neem het risico. Stiekem droom ik hier ook wel van.”

Herbekijk Amerikaanse droom.

 

5. Oe ist?

“Als iemand vraagt hoe het is, zeggen we vaak: ‘Goed, goed.’ Terwijl het in werkelijkheid niet zo goed gaat. Met die ene vraag, "Oe is't?", trekt Kamagurka voor Koppen door West-Vlaanderen.

Een reportage die in de ziel snijdt van de mensen. Breekbare en tegelijkertijd wondermooie televisie. Dit moet je gezien hebben. Collega Guy De Troyer kreeg er de prijs van de Verhalende Journalistiek mee in Nederland."

Herbekijk Oe ist?

 

6. 1 jaar in het spoor van Herman Van Rompuy

“Bart Aerts kreeg voor Koppen 1 jaar lang exclusief toegang tot Herman van Rompuy tijdens zijn laatste jaar als voorzitter van De Europese Raad. We zaten in de hoogste regionen van de macht waarbij alles in beeld kwam: het lobbywerk achter de schermen van de VN of de voorbereidingen van een bezoek van de Amerikaanse president Obama.

Maar hoe ver zijn macht ook reikt, de reportage toont ook de Herman Van Rompuy die niet kan weigeren als een van zijn kleinkinderen om een extra koekje komt vragen. Heerlijk.”

Herbekijk 1 jaar in het spoor van Herman Van Rompuy.

 

7. Clusterhoofdpijn

“Dit is een van die reportages die toont waar Koppen onder meer voor staat: moeilijke thema’s op een toegankelijke manier bespreekbaar maken. Peter Ketelslegers uit Diepenbeek heeft hevige en ondraaglijke clusterhoofdpijn. De ziekte heeft ook financieel grote gevolgen, want de behandelingen zijn duur en worden niet terugbetaald.

Deze reportage is opgevraagd door de internationale European Headache Alliance, die ze wereldwijd wil tonen. Door de reportage zijn ook de onderhandelingen tussen het Riziv en de medische wereld over de terugbetaling van immitrexspuitjes opnieuw op gang gekomen."

Herbekijk Clusterhoofdpijn.

 

8. CEO van het geluk

“Zelf bepalen wanneer je werkt, wanneer je vakantie neemt of hoeveel je verdient. Wie wil dat niet? De Braziliaanse zakenman Ricardo Semler doet het al sinds de jaren '80 in zijn bedrijf. En zijn personeel is gelukkig en presteert goed. In deze reportage brengen we Ricardo Semler samen met een van zijn grootste fans: Frank Van Massenhove, baas van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

We kregen heel veel reacties van mensen die hopen dat Belgische werkgevers ook eens durven het roer volledig om te gooien en nadenken over hoe we in de toekomst ons werk organiseren. Want wie is niet bezig met een juist evenwicht te vinden tussen werk en privé? En van nine tot five op kantoor werken, is dat wel altijd zo productief? Zelf ben ik er voor om, waar het kan tenminste, mensen daar meer vrijheid in te geven.”

Herbekijk CEO van het geluk.

 

9. Ambulancewens

"Jeugdvrienden van mij hebben een ambulancedienst waarmee ze gratis de laatste wens vervullen van mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Met hun ‘ambulancewens’ hebben ze al veel mensen gelukkig gemaakt in hun laatste moeilijke dagen. Iemand die zich belangeloos inzet voor iemand anders, dat gebeurt gelukkig nog. Deze reportage toont hoe warm onze samenleving kan zijn”.

Herbekijk Ambulancewens.

 

10. Het afscheid van Nicole en Hugo

“Wat een geweldig stukje televisie: Nicole gaat haar moeder halen die naast hen woont. Door een strategisch uitgeknipt gat in de haag kan Hugo alles volgen. En ze zwaaien even naar elkaar. Heel erg mooi. Door dat gat in de haag kunnen Nicole en Hugo hun moeder altijd in de gaten houden, mocht er iets zijn. Zo herkenbaar voor veel mensen. Dit is het muzikale testament van het duo, maar vooral een beklijvend portret van twee mooie mensen die hun andere kant laten zien aan Vlaanderen”.

Herbekijk Het afscheid van Nicole en Hugo.

 

Koppen op Eén: de laatste aflevering van dit seizoen op donderdag 9 juni om 20.40 uur.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

Tim Verheyden (c) VRT
Tim Verheyden (c) VRT
Koppen: Oe ist? (c) VRT
Koppen: Oe ist? (c) VRT
Koppen: Zonder suiker (c) VRT