Karl Vannieuwkerke in het spoor van van Eddy Merckx voor nieuw Eén-programma

Karl Vannieuwkerke in het spoor van van Eddy Merckx voor nieuw Eén-programma

Dinsdag 25 augustus 2015 — In het nieuwe Eén-programma Merci Merckx gaat Karl Vannieuwkerke vanaf 1 september op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes weken lang trekt Karl door acht landen op drie continenten. Merci Merckx is een reis doorheen de carrière van de Kannibaal: van de kasseien van Roubaix tot de hoogste Alpentoppen, van de Italiaanse Rivièra tot de drukte in Mexico-City, van euforie tot drama.

De tocht voert Karl naar de meest mythische plekken uit de wielergeschiedenis, maar doet hem ook stilstaan bij de kleine dingen in het leven.

Indrukwekkende reeks getuigen

Karl spreekt op zijn reis met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Een indrukwekkende selectie getuigen die nog nooit eerder werd samengebracht in één programma, vertelt aan Karl wat ze van Merckx vindt: acht wereldkampioenen, acht Tourwinnaars, vier Girowinnaars en vijf Vueltawinnaars komen aan het woord. Karl sprak onder meer met Merckx’ generatiegenoten Gimondi, Adorni, Thévenet, Poulidor, Janssen en Zoetemelk, maar ook met de man of vrouw in de straat.

Merci Merckx, vanaf 1 september zes dinsdagen lang om 20.40 uur op Eén

Merci Merckx is een programma van VRT Sport voor Eén

 

Korte inhouden

 

Aflevering 1: Koning van de klassiekers

Karl praat met Tom Boonen & Eddy Planckaert over de magie van Parijs-Roubaix en trekt via Luik naar de Vlaamse Ardennen voor een eerbetoon vanuit de lucht aan Vlaanderens Mooiste: de Ronde van Vlaanderen.

Aflevering 2: Verovering van de laars

Karl praat in de laars met wielericoon Felice Gimondi, rijdt Milaan-Sanremo en beklimt de legendarische col naar Tre Cime di Lavaredo.

Aflevering 3: Het wonderjaar 1969

In 1969 won Merckx zijn allereerste Tour. Karl beklimt zelf de Tourmalet en herbeleeft de legendarische Touretappe naar Mourenx. En hij trekt met Merckx voor het eerst sinds 1974 naar de wielerpiste in Vincennes.

Aflevering 4: Geliefd en gehaat

In Frankrijk praat Karl met oud-tegenstanders Joop Zoetemelk en Bernard Thévenet. Hij beklimt Pra Loup en heeft een sappige babbel met Merckx en zijn oud-ploegmaats.

Aflevering 5: Jacht op de regenboog

Karl bezoekt Heerlen, Mendrisio en Montreal, de steden waar Merckx wereldkampioen werd. Hij praat onderweg onder meer met zijn oude skileraar. In Canada ontmoet hij Merckx’ zoon Axel.

Aflevering 6: 49,431 kilometer

Karl reist naar Mexico, naar de wielerpiste waar Merckx in 1972 het werelduurrecord verpulverde. Terug in België praat hij met Merckx’ dochter Sabrina en met een prinses.

(c) VRT/BMUSS
(c) VRT/BMUSS
(c) VRT/BMUSS
(c) VRT/BMUSS