Skip to Content
Hulpverlening op de grond en in de lucht met Flying doctors: Virunga

Hulpverlening op de grond en in de lucht met Flying doctors: Virunga

Reis mee naar Congo met de hulpverleners vanaf woensdag 31/08 op Eén

Flying doctors: Virunga is het verhaal van vijf jonge Vlaamse hulpverleners en een avontuurlijke piloot die hun schouders onder een groots project in Congo zetten: het beschermen van het Virungapark en het helpen van de bewoners. In zes afleveringen van 40 minuten volgen we de vrijwilligers hoog in de lucht, diep in de bush, maar ook in de bewoonde medische wereld.

Flying doctors: Virunga: vanaf 31 augustus elke woensdag om 21.20 uur op Eén.

Hulpverlening op de grond en in de lucht

In Flying doctors: Virunga staan vijf Vlaamse hulpverleners centraal: dokters Philip en Alessa, verpleegkundigen Emma en Maarten, en vroedvrouw Flora. Zij werken in een ziekenhuis in het oosten van Congo. De hulpverleners bieden de inwoners van het park de broodnodige humanitaire en medische hulp.

Regelmatig kruisen ze het pad van Anthony Caere, piloot bij Nationaal park Virunga. Het is zijn missie om de bedreigde diersoorten te beschermen en het park in kaart te brengen. Dankzij de inspanningen van Philip, Alessa, Emma, Maarten, Flora en Anthony hebben zowel de inwoners als de dieren uitzicht op een betere toekomst.

Van operaties tot vaccinaties

De hulpverleners werken als vrijwilligers in het ziekenhuis van Mutwanga, dat net buiten het park ligt. Elke dag staan er heel uiteenlopende taken op hun programma. Ze helpen de lokale bevolking, staan dokters bij in het OK, bezoeken veldhospitalen en houden vaccinatiecampagnes. Omdat de vrijwilligers zelf actief mee in het werkveld staan, leren ze het park steeds beter kennen.

Uiteraard toont Flying doctors: Virunga in de uitzendingen ook enkele luchtoperaties: patiënten die in het kleine Mutwanga niet de nodige hulp kunnen krijgen, worden naar andere, grotere ziekenhuizen getransporteerd.

Maak kennis met de vrijwilligers

Anthony Caere en Kevin:

Je leven hangt ervan af, dus je moet er goed voor zorgen. Dat is gelijk een madam, je moet haar soigneren gelijk een vrouwtje. (Anthony tegen Kevin over zijn Cessna vliegtuig)

Anthony is 35 en komt uit Oostkerke, Damme. Tijdens zijn passage in het eerste seizoen van Flying doctors vielen zijn passie en toewijding in de smaak bij de Belgische prins Emmanuel de Merode, de directeur van Nationaal park Virunga. De prins bood hem meteen een baan aan, en ondertussen werkt Anthony al 2 twee jaar in Virunga en kent hij de rangers, het park en haar bewoners als geen ander. De automonteur van opleiding heeft van vliegen en alles wat met vliegtuigen te maken heeft zijn passie gemaakt. Het luchtruim is zijn thuis.

Tijdens de reeks krijgt Anthony bezoek van jeugdvriend Kevin, met wie hij vroeger aan auto’s sleutelde. Kevin is tegenwoordig automonteur en reist mee naar Congo om onder meer een ULM-vliegtuigje onder handen te nemen, dat wordt gebruikt om stropers op te sporen. Anthony neemt zijn kameraad mee op sleeptouw en toont hem zijn taken in het park.

Assistent-gynaecologe Alessa

De Antwerpse Alessa heeft een multiculturele achtergrond. Ze is geboren in Zwitserland, maar werd opgevoed in België door haar Canadese moeder en Japanse vader. Als assistent-gynaecologe heeft ze de laatste jaren vooral ervaring opgedaan in verloskunde en zwangerschappen met verhoogd risico. Alessa wil graag veel van de wereld zien, en liep al eerder stage in Bolivia en Canada.

Verpleegkundige Maarten

Ik wist meteen: we gaan niet opstijgen. Ik had de keuze gemaakt, soms moet je gewoon je instinct en je gevoel volgen en zeggen: het stopt hier, we moeten terug naar waar we vandaan komen. (Maarten over een moeilijke beslissing om een patiënt al dan niet te repatriëren met het vliegtuig)

In 2004 begon Maarten aan zijn opleiding tot verpleegkundige aan de KU Leuven. Toen al droomde hij ervan aan de slag te kunnen gaan binnen een internationale organisatie als Artsen Zonder Grenzen. Uiteindelijk kwam deze droom uit in 2014 en vertrok hij zes maanden naar het conflictgebied in Oost-Congo. Dit jaar schoot hij te hulp tijdens de vluchtelingencrisis in Griekenland, maar hij heeft zijn hart inmiddels verpand aan Afrika.

Vroedvrouw Flora

Ik ging ervan uit dat we als nieuweling eerst een bevalling konden zien. Ik had dat ook gehoopt, dat ik eerst kon zien hoe zoiets hier gaat, maar dat was niet het geval. Het was direct: boem, ga maar jouw ding doen, Flora, we zien wel. (Flora is nog maar net in het ziekenhuis en moet meteen helpen bij een bevalling)

Aan buitenlandse ervaring geen gebrek voor de Brusselse vroedvrouw Flora, ze liep immers al stage in Kameroen, Rwanda, Peru en Ecuador. De grootste troef van deze mondige dame is haar uitgebreide talenkennis. 

Chirurg Philip

De 30-jarige specialist in opleiding begon in augustus aan zijn laatste jaar van de zesjarige opleiding tot orthopedisch chirurg. Na zijn studies in Antwerpen trok hij naar Duitsland om er verder te studeren. Als orthopedist behandelt hij problemen aan het bewegingsapparaat.

Verpleegkundige Emma

Emma werkt als verpleegkundige op de dienst intensieve zorg in het UZ Gent. Ook zij heeft net als de andere dokters de reismicrobe te pakken en trekt er al enkele jaren geregeld op uit met de rugzak.

Korte inhoud aflevering 1

De vijf Vlaamse hulpverleners Alessa, Philip, Maarten, Emma en Flora ontmoeten piloot Anthony en prins Emmanuel de Merode, directeur van Nationaal park Virunga. Flora moet op haar eerste dag meteen een bevalling tot een goed einde brengen, terwijl Emma en Maarten worden geconfronteerd met een ondervoede baby. Alessa en Philip gaan ondertussen een patiënt ophalen in een afgelegen dorp, en Anthony en zijn kameraad Kevin hebben hun handen vol met het ophalen van een babychimpansee.

Flying doctors: Virunga: vanaf 31 augustus elke woensdag om 21.20 uur op Eén.

Flying doctors: Virunga is een programma van Geronimo voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos