Skip to Content
Hoopvolle dromen bij Cath Luyten: “Vandaag over een jaar willen wij zwanger zijn”

Hoopvolle dromen bij Cath Luyten: “Vandaag over een jaar willen wij zwanger zijn”

Met Shari en Ivo uit Overpelt, Octavia uit Gent, Sven uit Zele, Sarah uit Kessel, en Lauren uit Hamont-Achel

In de derde aflevering van Vandaag over een jaar ontvangt Cath Luyten weer een aantal Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. Hebben ze hun doel gehaald? Dat komen ze na een jaar vertellen bij Cath, die samen met de kijkers ontdekt of ze hun droom hebben bereikt en de belangrijkste momenten uit hun bewogen jaar mee herbeleeft.

Op donderdag 29 maart ontvangt Cath Luyten de Limburgse Shari (31) en Ivo (39), die eindelijk zwanger willen raken. Ook Octavia (21) uit Gent (Oost-Vlaanderen) komt langs bij Cath - zij wil naar Ghana reizen om haar grootvader langs vaders kant te ontmoeten voor hij sterft. Sven (23) uit Zele (Oost-Vlaanderen) wil ondanks een niet-aangeboren hersenletsel zijn rijbewijs halen. Sarah (39) uit Kessel (Antwerpen) vertelt Cath dat ze een kinderboek over burn-out wil schrijven om aan haar kinderen te kunnen uitleggen wat ze doormaakt. En dappere Lauren (18) uit Hamont-Achel (Limburg) wil na haar herstel van een agressieve vorm van hersenvliesontsteking terug kunnen dansen.

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over deze bijzondere verhalen. Voor interviewvragen kan je mailen naar interviews@vrt.be.

Vandaag over een jaar: donderdag 29 maart om 20.40 uur op Eén.

Shari (31) & Ivo (39) uit Overpelt (Limburg) – “Vandaag over een jaar willen wij zwanger zijn”

“Ik heb liever een leven met pijn én een baby, dan een leven zonder pijn en zonder baby.” – Shari

Al tien jaar zijn Shari en Ivo een koppel. Maar die liefde werd nog niet bezegeld met een kindje. Shari lijdt immers aan endometriose, een aandoening waarbij verklevingen ontstaan in de buikholte. Dat gaat bij Shari gepaard met helse buikpijnen die niet weg te werken zijn.

Een operatie kan de verklevingen, weliswaar tijdelijk, weghalen. Pas dan zou het voor Shari mogelijk worden om zwanger te kunnen raken, via ivf. De endometriose en de pijn zullen sowieso terugkeren, maar tegen dan is Shari hopelijk mama geworden.

Octavia (21) – “Vandaag over een jaar heb ik voor het eerst mijn grootvader in Ghana ontmoet”

“Ik wil mijn grootvader ontmoeten voor het te laat is, anders ga ik het mezelf nooit vergeven.” – Octavia

Octavia wordt door haar vrienden vergeleken met een Bounty: bruin aan de buitenkant en wit aan de binnenkant. Haar vader is weliswaar van Ghanese afkomst, maar zelf heeft ze nooit voeling gehad met haar Afrikaanse roots. Het is de spiegel die er haar steeds aan herinnerde dat ze geen volbloed Gentse is. Maar de laatste tijd begint Octavia de drang te
voelen om op zoek te gaan naar haar afkomst.

Haar grootvader langs vaders kant verkeert in slechte gezondheid en hij wil Octavia, de oudste van al zijn kleinkinderen, ontmoeten voor hij sterft. Ze voelt dat het moment nu gekomen is om naar Ghana af te reizen en haar Afrikaanse familie op te zoeken.

Sven (23) – “Vandaag over een jaar wil ik mijn rijbewijs hebben”

“Als ik mijn rijbewijs haal, word ik BOB voor al mijn vrienden” – Sven

Sven is geboren met een hartafwijking. In zijn peutertijd onderging hij vijf openhartoperaties, maar dat weerhield hem er niet van om een normale jeugd te hebben. Maar een lekkende hartklep maakte een nieuwe operatie op zijn 19de noodzakelijk. Tijdens deze ingreep liep het grondig mis: een bloedklonter belandde in zijn hersenen en had verstrekkende gevolgen. Sven liep een hersenletsel op en de dokters vreesden dat hij voorgoed verlamd zou blijven. Sven legde zich daar niet zomaar bij neer en begon aan een zware revalidatie met de steun van zijn uitgebreide vriendengroep. Hij leerde opnieuw stappen, hoewel zijn linkerkant voor altijd minder mobiel blijven. Ook zijn geheugen en concentratievermogen zullen nooit meer worden wat ze geweest zijn, maar Sven blijft een eeuwige optimist.

Svens ultieme droom is zijn rijbewijs halen, zodat hij niet langer afhankelijk moet zijn van zijn vele vrienden. Het wordt een zware beproeving, want Sven moet niet alleen slagen voor zijn rijexamen; door zijn beperking moet hij ook fysieke en mentale proeven afleggen.

Sarah (39) – “Vandaag over een jaar wil ik een kinderboek over burn-out geschreven hebben” 

“Mijn dochter zei me achteraf dat ze dacht dat mama dood ging. Mijn hart brak.” - Sarah

Zoals veel vrouwen van haar leeftijd leidde Sarah een druk leven. Ze had een veeleisende job, was mama van drie jonge kinderen en had haar huis verbouwd. Maar op een dag ging het licht uit. Tijdens een autorit kreeg Sarah een paniekaanval die zo overheersend was dat ze dacht dat ze ging sterven. Diagnose: burn-out. Het leven van Sarah werd compleet
overhoop gegooid. Ze kwam gedurende een half jaar haar huis niet uit en kon niemand rond zich verdragen. Zelfs haar eigen kinderen moesten de hele zomervakantie bij de grootouders doorbrengen omdat Sarah hun aanwezigheid niet aankon. Een enorm schuldgevoel maakte zich meester van haar, vooral omdat niemand uitgelegd kreeg aan haar kinderen wat er met hun mama aan de hand was.

Sarah ging op zoek naar literatuur op kindermaat om de situatie te verduidelijken voor haar kroost. Maar een dergelijk kinderboek bleek niet te bestaan. Nu Sarah stilaan uit het dal aan het kruipen is, is ze vastbesloten om dat gat in de markt op te vullen. Het kinderboek over burn-out moet er komen. Meer nog: Sarah gaat het zelf schrijven.

Lauren (18) – “Vandaag over een jaar wil ik terug op een podium staan en dansen”

“Ik heb achteraf gehoord dat mijn ouders mijn begrafenis aan het plannen waren.” - Lauren

Lauren kwam met barstende hoofdpijn thuis van Rome-reis met de laatstejaars van haar school en ging meteen slapen. De ochtend erna werd ze wakker en stond ze vol paarse vlekken. Ze werd in allerijl naar spoed gebracht ,waar ze in coma ging. Lauren bleek geveld te zijn door een zeer agressieve vorm van hersenvliesontsteking, met slechts 5% kans op
overleven.

Lauren bleek echter een vechter te zijn en won haar strijd. Helaas kwam ze er niet ongehavend uit en wachtte haar een lange en zware revalidatie met tal van operaties. Maar Lauren is een doorzetter en komt Cath vertellen dat ze er alles wil aan doen om binnen het jaar haar grote passie terug te kunnen uitoefenen: dansen. 

 

Vandaag over een jaar: donderdag 29 maart om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos