Hoe lang duurt levenslang?

Hoe lang duurt levenslang?

Pano brengt uniek portret van de twee langstzittende gedetineerden van ons land, Freddy Horion en Staf Van Eyken

Ze zijn met 106 in Vlaanderen, 100 mannen en 6 vrouwen. Ze zitten een levenslange straf uit. Het merendeel voor moord of doodslag. Reporters Machteld Libert en Bart Aerts hebben al jaren contact met de twee langstzittende gedetineerden van ons land en brengen deze week in Pano een portret van hen. 

Staf Van Eyken zit 45 jaar in de cel. Begin jaren ’70 verkrachtte en vermoordde hij drie vrouwen in Muizen bij Mechelen. Omdat hij zijn slachtoffers in de borsten beet, wordt hij de vampier van Muizen genoemd. Van Eyken kijkt terug op zijn gruwelijke feiten van weleer: “Walg. Ik kan het niet anders zeggen: walgelijk. Afschuw.”

De tweede langstzittende gedetineerde is Freddy Horion. In 1979 vermoordde hij vijf gezinsleden in Sint-Amandsberg. Motief: wraak op de maatschappij. Net als Van Eyken krijgt hij de doodstraf, omgezet in levenslang. Horion zit al 38 jaar in de cel. Hij doet er alles aan om nog vrij te komen: “Steek een insect in een doosje en dat probeert vrij te komen”.

Wat betekent het in de praktijk om levenslang gestraft te worden?

Pano deed ook onderzoek naar levenslang gestraften. In een unieke bevraging bij de 106 levenslang gestraften in Vlaanderen, krijgt Pano een inkijk in hun dagelijkse bezigheden, hun spijt, hun beeld op de toekomst. Hoeveel uren brengen ze door in de cel? Hoe worden ze voorbereid op de terugkeer in de maatschappij? Hoelang zit de levenslang gestrafte gemiddeld?

Reportage: Machteld Libert, Bart Aerts, Sofie Vaes

Eindredactie: Lin Delcour en Pascal Seynhaeve

Pano, woensdag 18 oktober om 21.35 uur op Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos