Het warme kerstverhaal van Eigen kweek: vier Kerst samen met Frank en Julita

Het warme kerstverhaal van Eigen kweek: vier Kerst samen met Frank en Julita

Ontdek de fonkelende kerstprogramma's van Eén

Deze kerstperiode doet Eén er alles aan om iedereen warm te houden. Op Kerstmis pakt Eén uit met de Eigen kweek kerstspecial: Frank en Julita zijn hoogzwanger, maar net dan duiken er een heleboel problemen op...

Daarnaast zoeken Kobe Ilsen en Danira Boukhriss in een kerstspecial van Over eten naar antwoorden op voedingsvragen - helemaal in kerstthema. Drie BV's trekken er in Weg zijn wij samen op uit in kerstsfeer, en Tom Lenaerts ontvangt in twee specials van Kalmte kan u redden enkele bijzondere en bekende quizzers.

Op Eén kan je verder de hele kerstperiode lang van muziek genieten, en met een terugblik in het Jaar- en Sportoverzicht het afgelopen jaar mooi afsluiten. Peter Van de Veire blikt in M/V van het jaar ook terug op 2016, terwijl Saartje Vandendriessche 2017 goed inzet: zij telt samen met de Eén-kijkers af naar het nieuwe jaar en naar een vuurwerkspektakel op Nieuwjaarsnacht.

Ontdek hieronder alles over de uitzendingen in de eindejaarsperiode van Eén.

Eigen kweek kerstspecial

Geen Kerstmis zonder de familie Welvaert. Daarom zendt Eén op zondag 25 december een warm kerstverhaal van Eigen kweek uit.

Na het einde van seizoen 1 is de rust weergekeerd in Heuvelland en bij de familie Welvaert. Alhoewel… Frank (Wim Willaert) en Julita (Rhoda Montemayor) zijn tijdens de kerstperiode hoogzwanger van Franky, en net nu heeft het noodlot toegeslagen: hun huis is afgebrand, en Frank en Julita moeten noodgedwongen intrekken bij Jos (Dirk Van Dijck) en Ria (Sien Eggers) op de boerderij.

Lucien (Rudi Delhem) is terug op vrije voeten en is van plan om het geld te recupereren dat Nenita, zijn ex-vrouw en de zus van Julita, van hem gestolen heeft. Het komt hem dan ook goed uit als de pastoor (Günther Lesage) hem mee uitnodigt op het kerstfeest bij Jos en Ria thuis. Slaagt Lucien in zijn plan, en krijgen de Welvaerts een echte kerstbaby? 

De rest van de familie Welvaert kan natuurlijk niet ontbreken met Kerstmis. Ook acteurs Sebastien Dewaele, Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Piv Huvluv, Wouter Bruneel en Vincent Vuylsteke zijn te zien in de special.

Regisseur Joël Vanhoebrouck en showrunner Philippe De Schepper, namens de hele ploeg:

Kerstmis vieren met de familie Welvaert leek ons bijzonder plezierig. Daarom hebben we alle registers opengetrokken voor deze special. Het is een speciale aflevering geworden, met alles wat je verwacht van Eigen kweek: emotie, humor, de personages die geweldig zichzelf zijn en vooral een warm verhaal. We hopen dan ook dat we zo kunnen bijdragen aan een zalig kerstfeest!

Deze kerstspecial wordt ook aangeboden met audiodescriptie. Wie niet genoeg krijgt van Eigen kweek, kan vanaf deze maand zelf even in de huid kruipen van een personage via Eigen kweek: Het bordspel. In dit spannende spel, geschikt voor 2-4 spelers vanaf 12 jaar, is de aardappeloogst helemaal mislukt en moeten de spelers wiet kweken om te overleven.

Eén viert Kerst niet enkel met de familie Welvaert; ook zijn er een heleboel programma's en specials om van te genieten in de kerstvakantie. Ontdek het aanbod hieronder.

Sportzomer 2016

In Sportzomer 2016 blikt Karl Vannieuwkerke in 4 thema-afleveringen van maandag 12 tot en met donderdag 15 december terug op de sportprestaties uit 2016. Maandag 12/12 draait de aflevering rond de Ronde van Frankrijk en het wielerjaar. Dinsdag 13/12 is het de beurt aan het EK voetbal. Woensdag 14/12 worden de Olympische Spelen onder de loep gehouden, en donderdag 15/12 de Paralympische Spelen.

Karl gaat steeds met enkele van de sporters praten om op het gebeuren terug te blikken vanuit hun standpunt: hoe hebben zij het beleefd, en hoe kijken ze naar de toekomst? Op maandag gaat hij langs bij onder andere Greg Van Avermaet, Tom Boonen, Marc Cavendish en Thomas De Gendt. Dinsdag bezoekt Karl voetballers Romelu Lukaku, Eden Hazard, Axel Witsel, Thibaut Courtois en Jan Vertonghen. Woensdag vertellen Greg Van Avermaet, Pieter Timmers, Nafi Thiam en hockeyspelers Loïck Luypaert en Tom Boon hoe zij de Olympische Spelen hebben beleefd. En op donderdag delen Peter Genyn, Florian Van Acker, Michèle George, Laurens Devos, Kris Bosmans en Marieke Vervoort hun ervaring van de Paralympische Spelen.

Geniet van de gezelligste concerten

In de kerstvakantie brengt Eén de gezelligste concerten. Zo is er op Kerstavond 24/12 rond 22.55 uur het concert van Kylie Minogue: A Kylie Christmas uit 2015 in de Londense Royal Albert Hall. Ze brengt kerstklassiekers, nieuwe nummers en een aantal van haar grootste hits, met gastoptredens van haar zus Dannii Minogue en Chryssie Hynde. Op Kerstdag rond 16.10 uur is er het kerstconcert van Christoff in de Nationale Basiliek van Koekelberg dat hij in 2015 bracht. Op Oudejaarsavond is er rond 16.30 uur het concert van Michael Bublé, die bij de Britse BBC samen met zijn band en orkest live zijn hits brengt. En op Nieuwjaarsavond rond 22.20 uur zingt Adèle de pannen van het dak voor fans en bekende sterren in haar concert in de Radio City Music Hall in New York.

Op Kerstmis zendt Eén het kerstconcert van het Paleis uit, en op de eerste dag van 2017 het Nieuwjaarsconcert van Wenen. De hele kerstvakantie lang is er rond het middaguur een kerstconcert bij Eén: onder andere Scala geeft het beste van zichzelf. 

M/V van het jaar

Peter Van de Veire gaat drie weken lang op zoek naar de M/V van het jaar. Vanaf maandag 26 december presenteert hij de zoektocht naar welke landgenoten spreekwoordelijke punten hebben gescoord in de wereld van de sport, cultuur, politiek, media of missverkiezingen.

In het spelprogramma moeten drie quizzende bekende Vlamingen zich bewijzen: wat weten ze nog van het voorbije jaar? Onder andere Koen GeensMaaike Cafmeyer, Thomas Van der Plaetsen, Leen Dendievel, Jan Jambon, Aster Nzeyimana en Lenty Frans maken kans op de titel M/V van het jaar. Peter Van de Veire laat zich bijstaan door "nieuwsankers Charlotte Vandermeersch, Lucas Van den Eynde,  Bill Barberis, An Miller, Liesa Naert en Warre Borgmans.

Dagelijkse kost viert kerst aan de kust

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december kookt Jeroen Meus aan de kust. Tijdens die themaweek presenteert Jeroen vanuit Oostende zijn nationale kerstmenu. Daarvoor neemt Jeroen van zondag 11 tot en met donderdag 15 december op. Wie wil, kan dagelijks tussen 16 en 19 uur even langskomen op de unieke locatie (Kemmelbergstraat 20, Oostende) om Jeroen in levende lijve aan het werk te zien. Ook Jeroens kooklocatie in Leuven wordt in een kerstkleedje gestoken en op 21 december kan iedereen tussen 16.00 en 20.00 uur zijn of haar kerstwens overbrengen in de kerstwensbox voor de deur.

Over eten viert feest

Op 21 december zendt Eén de special Over eten viert feest uit. Geen periode in het jaar waarin mensen zo vaak aan tafel zitten en het glas heffen als tijdens het eindejaar. Daarom zijn Kobe Ilsen en Danira Boukhriss even terug met een special van Over eten. Omdat het allemaal wat feestelijker mag, ruilt de redactie de vertrouwde loft in voor een feeëriek buitenverblijfje.

Kobe en Danira brengen opmerkelijke verhalen over de klassiekers op het kerstmenu: hoeveel kreeft zit er in kreeftensoep, en hoeveel haas in hazenpaté? Hoe wordt een gevulde kalkoen precies gemaakt? En ze zoeken een antwoord op een veel voorkomend probleem: wie bij de start van de avond iets te veel gedronken heeft, heeft vaak geen honger meer na het te royale aperitief. Hoe vermijd je deze typische fout die bij elk kerstfeest wordt gemaakt?

Jaaroverzicht 2016

In het Jaaroverzicht 2016 blikken Journaalankers Wim De Vilder en Goedele Wachters op woensdag 21 december terug op het afgelopen jaar. 2016 was een jaar als geen ander. Het was een jaar dat breuklijnen creëerde en vragen opriep. Afgelopen jaar is er veel gebeurd en veel veranderd: een Brexit, gekibbel in de Wetstraat, aanslagen in Brussel, de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, de geboortes van panda’s, de jacht op Pokémons en betogingen en stakingen. En de wereld moest  afscheid nemen van grootheden als Prince, David Bowie, Leonard Cohen, Eddy Wally en Toots Thielemans.

Wim De Vilder en Goedele Wachters blikken terug op de beste beelden en de opvallendste momenten van het jaar, maar ze gaan ook praten met bekende en onbekende mensen voor wie 2016 een keerpunt was. Ze laten hun studio achter zich en trekken de baan op, op zoek naar kleine verhalen achter en in het nieuws. Wim en Goedele gaan ook op zoek naar een antwoord: hoe moeten we aan de slag met wat er is gebeurd? Ze blikken niet alleen terug, maar kijken ook vooruit: op weg naar 2017.

Op Kerstdag 25/12

Weg zijn wij kerstspecial

Drie BV's trekken er samen op uit in deze special van Weg zijn wij. Waar ze naartoe gaan en welke activiteiten ze doen, blijft ook voor hen nog een verrassing. Maar een gezellig kerstsfeer is sowieso gegarandeerd.

Kalmte kan u redden

Op Kerstdag presenteert Tom Lenaerts een special van Kalmte kan u redden. 25 december wordt dit jaar gevierd zonder ballen, want die avond strijden vijf bekende dames tegen elkaar in een speciale aflevering. Maaike Cafmeyer, Ruth Beeckmans, Sarah Vangeel, Danira Boukhriss en Karen Damen zijn de vijf indrukwekkende vrouwen die in de arena van Tom Lenaerts.

De kandidaten spelen tegen elkaar, tegen hun eigen hartslag, en vooral voor een goed doel: in het kader van Music for life wordt de pot van 10.000 euro integraal geschonken aan SOS Kinderdorpen.

Kerstverhaal van Eigen kweek

Ook de familie Welvaert viert Kerstmis - geheel op hun eigen manier, natuurlijk. Geniet op Kerstdag van het warm kerstverhaal van Eigen kweek.

Oudejaarsavond 31/12

Zaalshow van Urbanus

Eén sluit 2016 op humoristische wijze af. De kijkers kunnen onder meer genieten van de zaalshow van Urbanus. In Urbanus zelf!, een compilatie van zijn theatershow op zaterdag 31 december rond 20.10 uur, brengt Urbanus zijn legendarische liedjes. Die worden aan elkaar getimmerd met oude en nieuwe sketches, oneliners en visuele grappen. 

Kampioen zijn blijft plezant

Op Oudejaarsavond kunnen de Eén-kijkers genieten van de eerste F.C. De Kampioenenfilm: Kampioen zijn blijft plezant. De Kampioenen reizen naar Frankrijk voor een vriendenmatch tegen Saint-Tin-Tin, op uitnodiging van Albert Tartuffe, een vriend van voorzitter Balthasar Boma. Maar wat een fijne vakantie moest worden, loopt helemaal anders dan de Kampioenen gedacht hadden...

Mag ik u kussen?

Liefde overwint alles. Wat er het afgelopen jaar ook allemaal gebeurd is, volgend jaar zal er gewoon weer liefde zijn. En dat moet gevierd worden. Met goed gezelschap, romantiek en veel humor; kortom, met een welgemikte, feestelijke special van Mag ik u kussen? 

Op Oudejaarsavond - de avond waarop er wereldwijd het meest gekust wordt - kan Mag ik u kussen? niet ontbreken. Bart Peeters ontvangt Bill Barberis, Bart Cannaerts en Tom Waes, die voor de gelegenheid extra netjes zijn uitgedost. Zij strijden om de zoen van een welgejurkte dame: niemand minder dan Josje Huisman.

Live vuurwerk

Vorig werd zond Eén al succesvol live de vuurwerkshow in Antwerpen uit, en ook komende Oudejaarsavond mogen de kijkers zich verheugen aan een heleboel spektakel. Saartje Vandendriessche telt samen met de kijkers af naar 2017.

Nieuwjaarsdag 01/01

Iedereen beroemd

Op Nieuwjaarsdag brengt Iedereen beroemd een special met onder andere de rubriek Nieuwsdesk: ze blikken met enkele onbekende landgenoten vooruit op 2017. Wat zal er allemaal veranderen? In de rubriek Oudercontact komen de voornemens die zelden worden volgehouden aan bod. In Deurvragen belt Iedereen beroemd aan een van de meest opgemerkte figuren van het jaar met de vraag: hoe kijk je terug op het afgelopen jaar? Ook doet Iedereen beroemd de Gastvrijheidstest: ze trekken de wijde wereld in en gaan op zoek naar een gezin waar ze met zijn allen samen Oudjaar mogen vieren.

Kalmte kan u redden

Tom Lenaerts zet de allereerste dag van 2017 meteen goed in met een special van Kalmte kan u redden - en dat wordt er eentje voor in de geschiedenisboeken: vijf bekende quizmasters maken in deze nieuwjaarsspecial onder elkaar uit wie van hen nu eigenlijk de beste quizzer is. Steven Van Herreweghe, Adriaan Van den Hoof, Bart De Pauw, Erik Van Looy en Ben Crabbé ruilen hun rol als presentator om voor een zitje aan de andere kant: dat van kandidaat. De pot van 10.000 euro wordt voor De warmste week aan SOS Kinderdorpen geschonken.

Beau séjour

Vanaf 1 januari zitten kijkers goed bij Eén voor een wekelijkse portie spanning: op Nieuwjaarsdag start de topreeks Beau séjour bij Eén, een hedendaagse whodunit met een surreele twist over een tienermeisje (vertolkt door Lynn Van Royen) dat op zoek gaat naar haar eigen moordenaar. Ook onder meer Johan Van Assche, Inge Paulussen, Kris Cuppens, Jan Hammenecker, Barbara Sarafian, Reinhilde Decleir en Charlotte Timmers zijn te zien in Beau séjour, om 21.30 uur op Eén.

Adéle

Op Nieuwjaarsavond zendt Eén rond 22.20 uur het concert van Adèle in de Radio City Music Hall in New York uit. 

 

 • Dagelijkse kost, het nationale kerstmenu 2016: van maandag 12 tot en met vrijdag 16 december rond 18.15 uur;
 • Sportzomer 2016: van maandag 12 tot en met donderdag 15 december rond 22.00 uur;
 • Over eten kerstspecial: op woensdag 21 december om 20.40 uur;
 • Het jaaroverzicht van 2016: op woensdag 21 december om 21.30 uur, met een herhaling op zondag 25 december om 17.00 uur;
 • Concerten: de hele kerstvakantie rond 12.00 uur 's middags, en Kylie Minogue op 24 december rond 22.55 uur; Christoff op 25 december om 16.10 uur; Michael Bublé op 31 december om 16.30 uur, en Adèle op 1 januari rond 22.20 uur; 
 • M/V van het jaar: vanaf 26 december van maandag tot en met donderdag rond 22.00 uur;
 • Weg zijn wij kerstspecial: op zondag 25 december om 20.10 uur;
 • Kalmte kan u redden kerstspecial: op zondag 25 december om 20.35 uur;
 • Eigen kweek kerstspecial: op zondag 25 december om 21.30 uur;
 • Zaalshow van Urbanus: op zaterdag 31 december rond 20.10 uur;
 • Kampioen zijn blijft plezant: op zaterdag 31 december rond 21.05 uur;
 • Mag ik u kussen?: op zaterdag 31 december rond 23.05 uur;
 • Live vuurwerk met Saartje Vandendriessche: op zaterdag 31 december rond 23.50 uur;
 • Iedereen beroemd nieuwjaarsspecial: op zondag 1 januari rond 20.00 uur;
 • Kalmte kan u redden nieuwjaarsspecial: op zondag 1 januari rond 20.35 uur;
 • Beau séjour: vanaf 1 januari elke zondag om 21.30 uur;
Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos