Het spoor bijster

Het spoor bijster

Pano, woensdag 10 februari, om 21. 25 uur op Eén

Al maandenlang is er veel te doen over de Vlaamse contactopvolging of contact tracing, een cruciale eerste verdedigingslinie tegen het coronavirus. 

Bij het begin van de tweede golf bleek deze alvast niet klaar: de contactopvolging kon niet vermijden dat België al snel opnieuw uitgroeide tot een van de slechtste leerlingen van Europa. Maar ook vandaag, nu de strijd voor het vermijden van een derde golf aanhoudt, blijft het systeem met veel ziektes kampen. 

Pano verzamelde getuigenissen waaruit duidelijk blijkt dat er een opeenstapeling is van problemen achter de schermen. Van discussies over het brononderzoek tot getouwtrek over lokale initiatieven. Van een exclusief contract met callcenters en mutualiteiten tot machtige topambtenaren die ruziën met experten. 

Pano sprak ook met de hoofdrolspelers van de voorbije maanden. 

De conclusie is: Vlaanderen betaalt tientallen miljoenen te veel voor een ondermaats functionerend systeem. 

Of zoals een gezaghebbende expert het zegt in de reportage: “Als de tijd er was, zouden we het bestaande systeem beter gewoon helemaal afbreken en opnieuw beginnen, want wat er nu is heeft mensenlevens gekost.”

Het spoor bijster: een reportage van Wim Van den Eynde en Victor Van Driessche. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve

Robin De Veen Communicatieverantwoordelijke Eén

 

 

Over Eén

Meer informatie

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos