Het huis

Het huis

Acht interessante portretten in Het huis, vanaf dinsdag 20 oktober op Eén

Zaterdag 17 oktober 2015 — Op 20 oktober start Het huis op Eén. In Het huis worden acht interessante Belgen 24 uur van de wereld afgesloten, in een imposant huis-met-zwembad, aan de rand van het bos, op een onbekende locatie. Mét interviewer Eric Goens in hun gezelschap.

Elke bezoeker wordt thuis opgehaald en geblinddoekt naar Het huis gebracht. Vanaf dan wordt hij of zij één etmaal lang geïnterviewd, gefileerd, geconfronteerd: 24 uur lang is de buitenwereld helemaal weg, 24 uur lang passeert enkel het eigen leven de revue. Onder andere Luc Appermont, Marieke Vervoort en Bart Peeters laten in hun ziel kijken.

Het huis: vanaf 20 oktober elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Het huis

In Het huis gaat het leven ogenschijnlijk zijn gewone gang: koken, eten, wassen, slapen. De ijverigsten mogen het gras afrijden, de stal uitmesten, of een baantje trekken in het zwembad. En intussen: praten, heel veel praten. In de beste Vlaamse traditie: aan de keukentafel, voor het haardvuur, in de canapé, of ’s avonds laat in de geborgenheid van de boomhut.

De kamers

In Het huis zijn er ook vier heel bijzondere kamers:

De jeugdkamer

In de jeugdkamer graaft de bewoner in zijn of haar eigen verleden: de jeugdherinneringen, de foto’s, de dia’s of de filmpjes uit de oude doos, de groeipijnen, het familiale leven.

Elke bewoner wordt ondergedompeld in het eigen verleden en bekijkt het zoals hij/zij het wellicht nooit eerder heeft bekeken.

De gastenkamer

Rond etenstijd komt een onaangekondigde gast in Het huis opdagen. De bewoner gaat hem of haar ophalen in de gastenkamer. Een familielid, een beste vriend… of net een niet zo goede vriend.

Luc Appermont krijgt zijn levensgezel Bart Kaëll op bezoek, terwijl Marieke Vervoort haar boezemvriend Tom Waes ontvangt. Hoe gaan de bewoners met deze onverwachte gast om?

De sportkamer

Hoe oud is de bewoner van Het huis? Je echte leeftijd staat af te lezen op je identiteitskaart, maar hoe hard is het leven geleefd? Welke fysieke sporen heeft dat nagelaten?

In de sportkamer wordt de bewoner aan een reeks fysieke testen onderworpen, om na te gaan in hoeverre hij of zij de voorbije jaren voldoende zorg heeft gedragen voor het eigen lichaam. Op basis van die testen wordt een biologisch paspoort opgemaakt. Goed nieuws, of een wake up call?

De biechtkamer

De waarheid verbloemen, een leugentje om bestwil, de ingekleurde werkelijkheid... Het kan iedereen overkomen, maar niet in Het huis. Want aan het einde van het bezoek wacht de afspraak in de biechtkamer. 

De bezoekers

In Het huis ontvangt Eric Goens elke aflevering een centrale gast. Acht interessante portretten van acht interessante mensen:  

  • Marieke Vervoort
  • Bart Peeters
  • Kobe Ilsen
  • Jeroen Meus
  • Luc Appermont
  • Maggie De Block
  • Karen Damen
  • Karl Vannieuwkerke

Aflevering 1: Luc Appermont

Het huis opent zijn deuren in schoonheid, als Luc Appermont en Bart Kaëll samen hun opwachting maken.

Ze hadden een duidelijke afspraak, om nooit publiek in hun ziel te laten kijken, laat staan samen. Maar voor Het huis wordt er een uitzondering gemaakt.

Luc ging ervan uit dat hij in zijn eentje 24 uur zijn intrek zou nemen in Het huis. Zelden was een versteend gezicht mooier en aandoenlijker dan toen hij ontdekte dat hij die dag niet de enige bewoner was.

En zo praten Luc Appermont en Bart Kaëll, zielsverwanten sinds meer dan dertig jaar, honderduit over de grote en kleine besognes in hun leven. Geen enkel onderwerp blijft onbesproken: over hun geaardheid die jarenlang taboe was voor de buitenwereld, over hun eerste ontmoeting in een brasserie in de Haan, over de eeuwige twijfel van Luc. De avond eindigt in bijna poëtische schoonheid als Bart, achter een vleugelpiano aan de rand van het bos, hun favoriete nummer zingt.

Terwijl Luc 's avonds de gordijnen van Het huis dichttrekt, besluit hij:

Het was een bijzonder bewogen dag.

Aflevering 2: Marieke Vervoort

Het is een hallucinante nacht: ze krijgt tientallen aanvallen, waarbij haar grotendeels verlamde lichaam telkens opnieuw helemaal verkrampt. De pijn is niet te harden, een paar keer verliest ze het bewustzijn.

Enkele uren later zit Marieke Vervoort schijnbaar onbezorgd aan de ontbijttafel. Uitgelaten, ondanks de voortdurende pijn.

Dit is mijn échte leven. Dit is wat de mensen moeten zien, dit is waarom ik heb beslist om uit het leven te stappen.

Zelden was een portret tegelijk zò rauw en zò levenslustig als het relaas van het bezoek van Wielemie in Het huis. 24 uur lang geniet ze met volle teugen: “Ik leef op champagne en op morfine.”

Uitgelaten als een kind als ze met haar rolstoel op de trampoline stuitert, blij verrast als haar boezemvriend Tom Waes onaangekondigd het avondmaal komt bereiden, maar even vaak en even snel neemt de pijn de bovenhand. Triatlons, spurtnummers, wereld- en olympische titels, ze heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, maar de strijd tegen haar vreselijke spierziekte kan ze niet nog veel langer aan:

Ik leef zo graag, maar er zijn de laatste weken veel meer slechte dan goede momenten. Wil ik nog verder leven in die pijn? Eigenlijk niet.

 

Het huis is een programma van Het Nieuwshuis voor Eén.

Het huis: vanaf 20 oktober elke dinsdag om 20.40 uur.