"Het gevoel alle controle te verliezen"

Leven met epilepsie: in Koppen XL op maandag 12 oktober

Vrijdag 9 oktober 2015 — Op maandag 12 oktober brengt Koppen XL epilepsie onder de aandacht. Naar schatting heeft 1 op 150 mensen met deze ziekte te maken. Ook Amy en Jack kampen er mee:

"Het gevoel alle controle te verliezen, is vreselijk," zeggen ze. Koppen XL trekt naar een gespecialiseerd opvangtehuis voor mensen die aan epilepsie lijden.

Koppen XL met Danira Boukhriss Terkessidis: Leven met epilepsie, op maandag 12 oktober rond 21.30 uur op Eén.

Kortsluiting in de hersenen

Epilepsie komt naar schatting voor bij 1 op 150 mensen. Er zijn verschillende soorten epilepsie en de aanvallen kunnen erg variëren in heftigheid. Epilepsie wordt veroorzaakt door een verstoring of een kortsluiting in de hersenen.

Leren leven met epilepsie is een emotionele zoektocht: het is een verhaal van vallen en opstaan, van aanvaarden en het proberen een plaats te geven.

Constant zorg nodig

Koppen XL volgt enkele Britse jongeren in hun strijd tegen epilepsie. Amy en Jack hebben net zoals andere jonge mensen dromen. Ze willen zelfstandig gaan wonen en ooit een gezin stichten. Maar Amy en Jack hebben constant aandacht en zorg nodig, want de aanvallen van epilepsie komen altijd onverwacht. Jack is 24 en krijgt meerdere aanvallen per maand:

Het maakt me echt boos als ik weer eens een aanval heb gekregen. Dat gevoel alle controle te verliezen, is echt vreselijk.

Hij woont nu in een gespecialiseerd opvangtehuis met andere lotgenoten. En daar trekt Koppen XL deze week ook naartoe.

 

Koppen XLLeven met epilepsie op maandag 12 oktober rond 21.30 uur op Eén.

Koppen XL: Leven met epilepsie
Koppen XL: Leven met epilepsie
Koppen XL: Leven met epilepsie