Helena trekt ten strijde tegen junks en dealers in De Ridder

Helena trekt ten strijde tegen junks en dealers in De Ridder

Een wekelijkse portie roodharige rechtvaardigheid, vanaf 20 oktober op Eén

Maandag 12 oktober 2015 —  

Olivier Goris, netmanager Eén: " Bij Eén kiezen we voor voor sterke programma's, waarmee we onze kijkers vooral een fijne, gevarieerde tv-avond bieden. Ik ben dan ook heel blij dat we kunnen uitpakken met een nieuwe dinsdagavond tussen Thuis en Van Gils & gasten, met Het huis en het derde seizoen van de misdaadreeks De Ridder."

Op dinsdag 20 oktober gaat het derde seizoen van de misdaadreeks De Ridder van start. Opnieuw bindt Helena De Ridder, gespeeld door Clara Cleymans, de strijd aan met de dagelijkse criminaliteit. Dit seizoen wordt Helena geconfronteerd met tal van conflicten die zich afspelen in het Gentse drugsmilieu. Als gedreven substituut-procureur van het parket onderzoekt ze dertien afleveringen lang boeiende en actuele misdaden en brengt ze die voor de rechtbank.

De Ridder: vanaf 20 oktober elke dinsdag om 21.30 uur op Eén.

Olivier Goris, netmanager Eén: " We zagen bij Eén de kans om De Ridder vroeger uit te zenden dan gepland: geweldig voor Eén en voor de kijker. Die weet uitstekende fictie ook tijdens de week te smaken, denk maar aan Tom & Harry en Eigen kweek." 

Drugs en verslaving

Drugs en verslaving lopen als een rode draad doorheen het nieuwe seizoen van De Ridder. In de zaken die Helena op haar bureau krijgt, spelen verdovende middelen en verslaving steeds een doorslaggevende rol. Van drugs tot alcohol, van gokken tot seks. Helena komt meer en meer terecht in een drugsweb van slachtoffers, dealers, gebruikers en zakenlui die grof geld verdienen met het uitbuiten van andermans zwakheden en problemen. 

Alles start met de dood van een succesvolle, jonge bankierster als gevolg van een overdosis kalmeringspillen. Wat het zoveelste banale en zinloze drugsongeval lijkt, zal uitmonden in Helena’s eerste grote Assisenzaak als Openbaar Aanklager. Een dikke kluif voor Helena De Ridder, die haar leven beheerst en een constante is in de verschillende afleveringen.

Andere zaken waar Helena dit seizoen haar tanden in zet zijn een gruwelijke geweldpleging op een treinbegeleider, een uiterst gewelddadige verkrachting, de onterechte internering van een massamoordenares en een achtergelaten heroïnebaby. 

Nieuwe personages

Ook in het derde seizoen van De Ridder kan Helena zoals steeds rekenen op de steun van haar trouwe bondgenoot, hoofdinspecteur Zohra El Zarkaoui (Dahlia Pessemiers-Benamar). Die heeft nu echter een nieuwe collega onder haar hoede: de vrolijke, maar onberekenbare Louis Stevens (Yannick De Coster). Helena maakt ook kennis met haar nieuwe, extreem ambitieuze collega Stefanie Delvaux (Charlotte Anne Bongaerts). Daarnaast is er nog de geëngageerde onderzoeksjournalist Gust Martens (Wouter Hendrickx), die haar spontaan zijn hulp aanbiedt, terwijl deze duidelijk worstelt met zijn eigen demonen. 

Naast Clara Cleymans en Dahlia Pessemiers-Benamar wordt de vaste cast van De Ridder verder gevormd door Michaël PasMichael Vergauwen, Lucas Van den EyndeDirk Van DijckLynn Van Royen, Charlotte Anne Bongaerts en de twee nieuwkomers Yannick De Coster en Wouter Hendrickx.

Gastrollen zijn voor Ivan Pecnik, Tom Van Landuyt, Brit Van Hoof, Annelore Crollet, Peter Thyssen, Dirk Tuypens, David Cantens, Line Pillet, ...

Stefanie Delvaux

Stefanie Delvaux (Charlotte Anne Bongaerts) is een intelligente, maar zeer ambitieuze substituut op het Parket in Gent. Op het einde van seizoen twee kreeg Stefanie het als stagiaire al eens behoorlijk aan de stok met Helena. Nu ze verder doorgroeit op het parket leidt dat meer dan eens tot wrijvingen en conflicten tussen de beide dames.

Helena vindt dat Stefanie niet alleen haar intelligentie, maar vooral haar charmes gebruikt om hogerop te komen in het leven. Stefanie vindt Helena dan weer een hopeloos inefficiënte en naïeve wereldverbeteraarster die door haar inzet voor de zwakkeren en benadeelden in een dossier vooral haar collega’s veel extra werk bezorgt. 

Stefanie droomt van een toekomst in de hogere magistratuur, en alles staat in functie van dat ene doel. Door haar focus en ambitie is ze vrij dominant, en dat schrikt sommige mannen af. Procureur Bracke heeft echter wel een boontje voor haar. Stefanie steekt haar bewondering voor hem niet onder stoelen of banken. Toch deinst ze er niet voor terug om ook hem te gebruiken. 

Louis Stevens

Inspecteur Louis Stevens (Yannick De Coster) is de nieuwe collega van Zohra El Zarkaoui. Hij is streng en veeleisend, maar naar de buitenwereld toe ook zeer beschermend. Helena, die het best wel goed kan vinden met de nieuwe rechercheur, merkt echter hoe hij Zohra steeds meer op de zenuwen gaat werken.

Stevens leeft voor vandaag. Hij is een zwierige kerel die volop van het leven geniet, een jongensachtige speelvogel met veel charme en een twinkeling in de ogen. Als hij geld heeft, laat hij het rollen. Hij is gul en impulsief en houdt ervan om cadeautjes uit te delen, ook aan zichzelf.

Een volhouder is Stevens echter niet. Hij is jong getrouwd, maar ook weer vroeg gescheiden. Als jonge vader lijdt hij erg onder deze pijnlijke mislukking in zijn privéleven. Overal ziet men hem als een flik die niet over de ballen noch over het doorzettingsvermogen beschikt om een ingewikkeld dossier tot een goed einde te brengen. Wanneer hij in Gent betrokken raakt bij een grote drugszaak wil hij zich deze keer wel bewijzen, tegenover de anderen, maar vooral tegenover zichzelf.

Gust Martens

Gust Martens (Wouter Hendrickx) is een wat schimmige onderzoeksjournalist die al enkele maanden obsessief werkt aan een non-fictie boek over drugs en verslaving in onze samenleving. Tijdens het onderzoek naar een Kroatische drugsbende loopt hij Helena meer dan eens voor de voeten.

Aan de ene kant heeft Gust Martens er alles voor over om de waarheid over allerlei onfrisse praktijken in de drugs- en zakenwereld naar boven te halen. Aan de andere kant doet Gust er echter ook alles aan om een aantal onprettige waarheden over zichzelf verborgen te houden. Hij is immers een man met een aantal donkere kantjes.

Aan een incident tijdens een reportage in Afrika hield Gust niet alleen een ernstige verwonding over, maar ook een stevige verslaving aan pijnstillers en kalmeermiddelen. Bovendien blijkt hij veel meer betrokken bij de drugsdood van de jonge bankierster dan hij zelf wil toegeven.

Audiodescriptie

Het derde seizoen van De Ridder voorziet opnieuw in audiodescriptie (AD), een extra commentaarstem die ook mensen met een visuele beperking laat meekijken. De afleveringen worden dinsdagavond om 21.30 uur uitgezonden op Eén, waarbij AD geactiveerd kan worden via de digitale taalkeuze. Wie de AD niet zelf kan activeren, kan de reeks bekijken met AD-voor-iedereen op de eerstvolgende vrijdagavond omstreeks 20.40 uur op Eén+ (op het Ketnet-kanaal). De uitzendingen zijn ook uitgesteld te bekijken met AD via Net Gemist en de AD-functie zal ook automatisch meegeleverd worden met de dvd-box.

Soundtrack door Vlaams talent

De Ridder laat de kijker kennismaken met een nieuwe generatie muziek. Door de samenwerking met Vi.be, Poppunt’s platform voor muzikanten, dj’s en producers, krijgt nieuw Vlaams talent de kans om mee te werken aan de soundtrack van De Ridder. Zo bereiken jonge getalenteerden in een klap een breed publiek.

De Ridder is een coproductie van Eén en Eyeworks, in samenwerking met het parket van Oost-Vlaanderen/Gent en de stad Gent, met de steun van de Belgische Tax Shelter en SCIO Productions.

De Ridder: vanaf 20 oktober elke dinsdag om 21.30 uur op Eén.

De Ridder met AD: vanaf 23 oktober elke vrijdag om 20.40 uur op Eén+.

De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT
De Ridder (c) VRT