Skip to Content
Grenslanders: grenzen worden afgetast in Vlaams-Nederlandse thrillerreeks met Koen De Bouw en Jasmine Sendar

Grenslanders: grenzen worden afgetast in Vlaams-Nederlandse thrillerreeks met Koen De Bouw en Jasmine Sendar

Vanaf zondagavond 8 september brengt Eén de nieuwe spannende thrillerreeks Grenslanders, met Koen De Bouw en de Nederlandse actrice Jasmine Sendar in de hoofdrol. In de polders van het Grensland tussen Vlaanderen en Nederland wordt een meisje van Afrikaanse origine zwaar getraumatiseerd gevonden. Om het mysterieuze meisje op te vangen, wordt de Belgische gerechtspsychiater Bert Dewulf (50) uit Antwerpen naar het Grensland gehaald. Tegelijkertijd onderzoekt Tara Dessel (35), een Nederlandse politie-inspecteur met Caribische roots, een bloederige schietpartij op een plezierjacht op Nederlands grondgebied. Er lijkt een verband te zijn tussen beide zaken.

Wanneer blijkt dat het meisje meedogenloos opgejaagd wordt door de bende mensenhandelaars aan wie ze ontsnapt was, bijten Bert en Tara zich samen vast in de zaak. Ze rekenen hiervoor op de steun van de bewoners, maar ze krijgen al snel het gevoel dat het onschuldig ogende Grensland en de mensen die er wonen, meer geheimen verbergen dan de toeristische brochures doen vermoeden... De lokale bevolking beschouwt Bert en Tara als vreemdelingen en werkt hen zelfs tegen. Langzaamaan beseft het duo dat er duistere geheimen schuilen in de geschiedenis van het Grensland, en dat de lokale bevolking een andere moraliteit heeft dan zij. Hun speurwerk leidt tot een interne machtsstrijd in het Grensland en zelfs tot een bloederig eindstrijd. Zal de geschiedenis zich blijven herhalen of kunnen Bert en Tara het tij keren?

Grenslanders: vanaf 8 september elke zondag om 21.00 uur op Eén.

"Een ontluisterende blik in een verborgen wereld"

Koen De Bouw (Bert Dewulf): “Grenslanders is geen ode aan de goedhartige natuur van de mens, maar gunt de kijker een ontluisterende inkijk in de verborgen wereld van duistere landschappen, personages en rituelen, die niets aan de verbeelding overlaat.”
Jasmine Sendar (Tara Dessel): "Het was fijn om zo’n gelaagde rol te kunnen spelen in een serie die zo prachtig gemaakt is als Grenslanders en daar ben ik dan ook vol voor gegaan. Deze bloedstollende thrillerserie is rauw en oogt Scandinavisch. De rol van rechercheur Tara is mij op het lijf geschreven. Haar te mogen spelen is een groot cadeau."

Naast Koen De Bouw en Jasmine Sendar in de hoofdrollen bestaat de cast uit Vlaamse en Nederlandse topacteurs: Wim Willaert, Herwig Ilegems, Adanna Unigwe, Robin Boissevain, Nico de Vries, Tiny Bertels, de Britse Lourdes Faberes, Frank Lammers, Kris Cuppens, Sebastien Dewaele, Fedja van Huêt, Monic Hendrickx, Ingrid De Vos, Chris Nietvelt, Anne-Laure Vandeputte, Astrid van Eck en Evelien Van Hamme.

De Vlaming Rik D'hiet (Flikken, Het goddelijke monster en De Ridder) en de Nederlander Erik de Bruyn (J. Kessels, Nadine, Wilde mossels en Het hart van Hadiah Tromp) bedachten samen de reeks. De regie is in handen van Erik de Bruyn en gastregisseur Hendrik Moonen.

Rik D’hiet (schrijver): “Met Grenslanders wilden Erik de Bruyn en ik een spannende Vlaams-Nederlandse fictiereeks maken die aan beide zijden van de grens evenveel gesmaakt zou worden.”

Grenslanders is een coproductie van Eén, Eyeworks Film & TV Drama, Column Film en Avrotros. Na het erg succesvolle Als de dijken breken werkt Eén zo opnieuw samen met Nederland voor een fictiereeks. De reeks werd in juli voorgesteld op het Série Series festival in Fontainebleau, kwam als showcase op Séries Mania in Lille en in september toont het Filmfestival Oostende de eerste twee afleveringen.

Personages en cast

Bert Dewulf (Koen De Bouw)

De Belgische psychiater Bert Dewulf is gespecialiseerd in posttraumatische klachten en wordt vaak door de politie ingeschakeld. Hij is getrouwd met Maaike en heeft een dochtertje met het syndroom van Down, Luna. Bert houdt zielsveel van zijn dochter, maar diep vanbinnen kan hij haar beperking niet aanvaarden. Met zijn vrouw kan hij er niet over praten. Het weegt op hun relatie. Op een moment van zwakte begaat Bert een misstap met een patiënte. Hij ziet de opdracht in het afgelegen Grensland vooral als een kans om zijn problemen thuis te ontvluchten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met een jonge, getraumatiseerde vluchtelinge, gaat hij zijn eigen fouten steeds meer onder ogen zien.

  • Koen De Bouw (°1964), een van Vlaanderens meest succesvolle acteurs, volgde zijn acteursopleiding op de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen. Meteen na zijn studies kreeg hij zijn eerste hoofdrol, in de Nederlandse film Han De Wit. Zijn rol als Louis in Moeder waarom leven wij? zorgde voor zijn doorbraak bij het grote publiek. Koen had sindsdien hoofdrollen in series en films als Sedes en Belli, Salamander, De Zaak Alzheimer, Dossier K, Loft, Broer, Het vonnis en De premier. In de populaire Eén-reeks Professor T., die wereldwijd te zien was en in Frankrijk en Duitsland een remake kreeg, speelde hij drie seizoenen de excentrieke professor Jasper Teerlinck. Ook internationaal scoort Koen: zo speelde hij in de Amerikaanse Amazon-reeks The last tycoon en werkt hij nu aan The man who sold his skin met Monica Bellucci. Zijn nieuwste film Torpedo, een langspeelfilm in een regie van Sven Huybrechts, gaat in oktober 2019 in première.

Tara Dessel (Jasmine Sendar)

De Nederlandse Tara heeft Caribische roots en wordt daardoor af en toe geconfronteerd met racisme. Gelukkig heeft ze genoeg zelfvertrouwen om dit naast haar neer te leggen. Bij haar collega’s en haar commissaris dwong Tara respect af door haar professionele houding. Maar toen liep het fout. Een verkeerde beslissing van Tara leidde tot de dood van Shirin, een jonge prostituee die door Tara als politie-informante was ingeschakeld. Tara werd geschorst en raakte op de dool. Toen er een positie vrijkwam aan de grens met België, besloot ze haar carrière verder te zetten in de rustige streek van het Grensland. Na haar misstap worstelt Tara met zichzelf. Ook lijdt ze aan een steeds erger wordende vorm van slapeloosheid, met alle bijhorende gevolgen: achterdocht, paranoia, waanvoorstellingen en black-outs.

  • Voor Jasmine Sendar (°1977) is dit de eerste hoofdrol in een Belgische televisiereeks. Eerder speelde ze in Nederlandse soaps Goudkust, Onderweg naar morgen en Malaika. Op het witte doek was ze onder meer te zien in Volle maan. Jasmine staat ook regelmatig in het theater, bijvoorbeeld met de solovoorstelling Mooi weer. Ze was verder te zien in de Eén-reeks Oud België.

Afi Minnawi (Adanna Unigwe)

Afi Minnawi is een zwart, Afrikaans meisje dat dolend teruggevonden wordt in de Vlaamse velden. Wanneer ze gevonden wordt, zegt het mysterieuze meisje geen woord en lijkt ze zich niet eens haar eigen naam te herinneren. Bert wint echter stap voor stap haar vertrouwen.

  • Adanna Unigwe (°1998) is een Nederlands-Nigeriaanse actrice die in juli 2019 afstudeerde bij faaam (Film Actors Academy Amsterdam). Haar eerste ervaring voor de camera was in Brugklas (2016), daarna ontwikkelde ze zich verder via producties zoals Kappen nou! (2018) en Meisjes van Plezier (2019). Nu maakt Adanna haar officiële debuut met haar rol in de dramaserie Grenslanders (2019). Ze vervolgt momenteel haar studie op de Amsterdamse Toneelschool (ATKA).

Carlos Tierenteyn (Wim Willaert)

De joviale Carlos is een Vlaamse douanier van het mobiele team. De bewoners van het Grensland hebben veel respect voor hem: hij wordt beschouwd als een goedlachse man, af en toe een beetje grof, die veel tegenslag heeft in het leven. Al twintig jaar lang verzorgt hij zijn vrouw Eline, die een beperking heeft. Ook lijdt hij onder het ondankbare gedrag van zijn drugsverslaafde dochter Liesje. Toch blijft hij optimistisch.

  • Wim Willaert (°1967) studeerde af aan het Herman Teirlinck Instituut. Als filmacteur brak hij door met een rol in de film Quand la mer monte (twee Césars). Op het Internationaal filmfestival van Amiens in 2012 won hij de prijs voor beste acteur in de film Offline. Tijdens de Vlaamse Ensor-filmprijzen in 2018 werd hij genomineerd in de categorie beste acteur voor Cargo. Ook zien we hem vaak in films zoals Le ciel flamand en speelde hij mee in televisiereeksen zoals Eigen kweek en Bevergem. Wim is ook regisseur en muzikant.

Dirk Vervenne (Sebastien Dewaele)

De eigenaardige inspecteur Dirk Vervenne, ‘Dirkske’, laat zich door niets of niemand opjagen. Zijn hoogzwangere vrouw Lore is een verpleegster in het plaatselijke ziekenhuis. Dirk gaat op een bijna kinderlijk-verliefde manier met haar om en daar schaamt hij zich niet voor. Hij staat vaak aan de zijlijn om anderen te observeren en mengt zich bewust niet in een aantal zaken die het daglicht niet verdragen. Maar op een dag zal hij kleur moeten bekennen.

  • Sebastien Dewaele (°1978) is een Vlaamse acteur en muzikant. In 2010 won hij de Crazy comedy cover contest. Daarna werkte hij onder andere mee aan het televisieprogramma Superstaar van Gunter Lamoot en speelde hij in Eigen kweek en Gent West. Ook is hij gekend van de comedy-rockband Preuteleute en de theatervoorstelling De broers Geboers.

Cornella Dingemanse (Monic Hendrickx)

De Nederlandse Cornella is voor de buitenwereld een arme, alleenstaande moeder. Maar zoals bij veel Grenslanders is ze niet wie ze lijkt... Haar zwakke plek is haar zoon Tommy.

  • Monic Hendrickx (°1966) is een Nederlandse actrice. Ze won vier Gouden Kalveren en verschillende andere Nederlandse en buitenlandse onderscheidingen, onder andere voor de titelrollen in de films De Poolse bruid en Nynke, en voor de hoofdrollen in Het zuiden en de televisieserie Penoza.

Liesje Tierenteyn (Anne-Laure Vandeputte)

Liesje is de dochter van Carlos Tierenteyn. Ze heeft een laag zelfbeeld en kampt met een drugsverslaving. Samen met haar Indiaanse pony Dexter woont ze in een bouwvallig klein huisje. Geld verdient ze met vernederende baantjes, zoals striptease-acts. Pas wanneer ze ontdekt wie ze werkelijk is, groeit haar zelfvertrouwen.

  • Anne-Laure Vandeputte (°1993) is actrice en theatermaakster. Ze speelde onder andere mee in televisiereeksen De bende van Jan De Lichte, Fiskepark en Keizersvrouwen  en de film All of us. Daarnaast was ze onder andere te zien in de theaterstukken JR van FC Bergman en Closer van SKaGeN. Als theatermaker creëerde ze Millennialism, een voorstelling waar ze zelf ook in meespeelde.

Harry Biegel (Fedja van Huêt)

Harry Biegel is een politiecommissaris in het Nederlandse Kruisvliet. Op het werk is hij een twijfelaar. Sterkere persoonlijkheden maken van die houding al snel misbruik. De temperament­volle Tara weet niet hoe ze het veranderlijke gedrag van Harry moet interpreteren en kan zich daar ontzettend aan ergeren. Is hij een vriendelijke, niet zo bekwame politieman, die vooral een geliefde baas wil zijn? Of weet hij heel goed wat er zich in de streek afspeelt en is hij medeplichtig?

  • Fedja van Huêt (°1973) is een van Nederlands bekendste film-, tv- en toneelacteurs. Zijn grote doorbraak kwam er in 1997 met de film Karakter (Oscar voor beste buitenlandse film). Daarna volgden films als Wilde mosselsAmnesiaNachtrit, J. Kessels, Soof en televisieseries zoals Overspel, Penoza en Divorce. Fedja maakte deel uit van Hollandia en Toneelgroep Amsterdam. Naast drie Gouden Kalveren voor zijn filmwerk ontving hij in 2013 de Mary Dresselhuys Prijs voor zijn bijzondere theaterwerk.

Dennis Degeyn (Herwig Ilegems)

Dennis Degeyn is een Belgische veertiger met een krankzinnige blik in de ogen. Hij is een crimineel met een spraakgebrek. Door zijn dialect en onduidelijke uitspraak wordt hij de Moemelaar genoemd. Vooral Carlos Tierenteyn kan zich ontzettend aan hem ergeren. Dennis Degeyn is ook een meedogenloze, agressieve man met één grote zwakte: zijn loyaliteit aan Cornella.

  • Herwig Ilegems (°1962) studeerde aan het Herman Teirlinck Instituut. Hij is bekend als acteur in Van vlees en bloed, Professor T. en Duts en als regisseur van datzelfde Duts en Clinch. Recente theaterproducties waaraan hij meewerkte waren Ne swarte en 300 el x 50 el x 30 el.

Afleveringen

Aflevering 1 (8 september)

In de Vlaamse polders wordt een dwalend, Afrikaans meisje gevonden. Haar identiteit is een mysterie. Om het getraumatiseerde kind op te vangen, wordt de Belgische psychiater Bert Dewulf naar de grensstreek tussen Vlaanderen en Zeeland gestuurd. Tegelijkertijd onderzoekt Tara Dessel, een Nederlandse politie-inspecteur van Caribische afkomst, een schietpartij op een plezierbootje langs de Westerschelde. Al snel blijkt er een verband tussen de zaken aan beide kanten van de grens.

Aflevering 2 (15 september)

Bert wordt door Tara van een gewisse dood gered. Hij wint steeds meer het vertrouwen van zijn Afrikaanse patiënte, Afi. Ze blijkt het slachtoffer te zijn van een bende meedogenloze mensenhandelaars. Wanneer Tara door een anonieme informant op het spoor wordt gezet van de ‘Lorrendraaiers’, een historische bende smokkelaars en piraten, neemt niemand haar serieus. Intussen blijkt dat Bert en Tara ook met persoonlijke problemen kampen. Voor het eerst valt de naam ‘Shirin’.

 

De korte inhouden van afleveringen 3 tot en met 8 worden later via de programmakolommen vrijgegeven.

De reeks Grenslanders kwam tot stand met de steun van Screen Flanders, VAF/Mediafonds, The Netherlands Film Production Incentive, Scio Productions, de Belgische Tax shelter maatregel en dankzij de bijdrage van het CoBO Fonds.

 Grenslanders, een programma van Eyeworks en Column Films voor Eén en Avrotros:

  • Vanaf 8 september elke zondag om 21.00 uur op Eén;
  • Grenslanders zal meteen na de eerste uitzending op televisie integraal beschikbaar zijn via Eén op VRT NU, tot 30 dagen na de laatste uitzending op televisie;
  • Daarnaast is de reeks te zien op NPO 3 en sinds 22 maart volledig beschikbaar op Play en Play More van Telenet.

 

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos