"God is mijn baas en God is diegene die over mij zal oordelen.”

Koppen met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur

Dinsdag 6 oktober 2015 — Op woensdag 7 oktober zoekt Koppen uit wat onze privacy nog waard is, want werkelijk overal hangen bewakingscamera's. 

Actief zijn in de Kerk en homo zijn. Het mag niet volgens de regels van de katholieke Kerk. Koppen praat met twee homo's die zich inzetten voor de Kerk.

En Koppen zoekt renner Diederick Schelfhout op. Net wanneer hij lijkt door te breken, slaat het noodlot toe.

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Koppen is een programma van VRT Nieuws voor Eén.

CAMERA’S OVERAL

Doe even de test, ga naar buiten en zoek op straat de dichtstbijzijnde bewakingscamera. Je wordt overal gefilmd. In Kortrijk bijvoorbeeld hingen er in 2013 23 camera’s, door grote impact op de veiligheid plaatste burgemeester van Quickenborne er intussen nog eens 14 bij.

Koppen- reporter Ben Roelants deed de test in Kortrijk: kan hij de stad doorkruisen zonder gefilmd te worden? Hoe snel heeft de politie hem te pakken? Wat gebeurt er met die beelden? En wat is onze privacy nog waard?

Reportage: Ben Roelants en Laura Niclaes

HOMO’S IN DE KERK

“Als je alle homo’s uit de Kerk zou wegnemen, dan ligt de Kerk op zijn gat.”

Dries Lecluyse is homo en heeft al 11 jaar een relatie met Michel. Als pastoraal medewerker doet hij de zondagsmis in een psychiatrisch centrum in Mortsel. Actief zijn in de Kerk en homo zijn. Het mag niet volgens de regels van de katholieke Kerk. Ook tijdens de synode over het gezin, die nu aan de gang is in Rome, wordt er geen doorbraak verwacht over de aanvaarding van homo’s in de Kerk.

Dries: “Zoals de kerkelijke leer nu is, leef ik in zonde”.  

Ook Klarapresentator Mark Janssens is homo én actief in de Kerk.

“Strikt genomen zegt de Rooms Katholieke Kerk: je mag homo zijn, maar je mag het niet praktiseren. Maar de Kerk is niet mijn baas: ik geloof in God. God is mijn baas en God is diegene die over mij zal oordelen.”

Reportage: Machteld Libert

VECHTER

Een getalenteerd renner, klaar voor het profcircuit. En dan slaat het noodlot toe. Diederick Schelfhout staat op de rand van de doorbraak als hij een zwaar motorongeluk krijgt.

“Ik word weggeslingerd en de tank van mijn motor ontploft. Ik sta in lichterlaaie.”

85 procent van zijn lichaam raakt zwaar verbrand en de dokters geven hem slechts één kans op 1000 om te overleven. En toch fietst hij vandaag opnieuw. Patrick Lefevere (Etixx - Quick-Step) ondersteunt Diederick met materiaal en kledij, maar op profniveau zal hij nooit meer kunnen meestrijden.

Reportage: Dieter Schietse

Koppen, met Phara de Aguirre: elke woensdag om 21.25 uur op Eén.

Fragment Koppen 14/10/2015 - Studentenhuis voor doven

Fragment Koppen 14/10/2015 - Seks? Liever niet!

Koppen <br/>(c) VRT
Koppen <br/>(c) VRT
Koppen <br/>(c) VRT
Koppen <br/>(c) VRT
Koppen <br/>(c) VRT
Koppen <br/>(c) VRT