Video | “Alexander De Croo voorspelde vijf jaar geleden dat Charles Michel vandaag premier zou zijn”

Video | “Alexander De Croo voorspelde vijf jaar geleden dat Charles Michel vandaag premier zou zijn”

Over 5 jaar: " Veel geluk, maar toch ook een beredeneerde gok"

Woensdag 6 januari 2016 — Wim De Vilder vroeg in 2010 aan 7 bekende mensen: “Hoe denk je dat je eigen leven en de wereld rond jou eruit zullen zien in het jaar 2015?” De gesprekken met onder andere Alexander De Croo gingen 5 jaar de kluis in, en worden vanaf morgen drie afleveringen lang weer opgediept, in de reeks “Over 5 jaar” op Eén.

Wim De Vilder stelde aan elke gast andere vragen, maar sommige vragen legde hij voor aan iedereen die voor zijn camera verscheen. Eén van die vragen was: “Wie zal volgens u premier zijn in het jaar 2015?”

Alexander De Croo, toen kersvers voorzitter van Open VLD en de man die enkele maanden eerder de stekker uit de regering Leterme had getrokken, maakte toen een beredeneerde gok: “Charles Michel”, zei hij, “zal volgens mij premier zijn van België in 2015”.

BEKIJK ZIJN VOORSPELLING IN ONDERSTAAND FRAGMENT.

De voorspelling is toch wel érg opvallend, voor wie weet dat eind 2010 Yves Leterme nog premier was van het land, in lopende zaken. Het zou zelfs nog een jaar duren vóór er een akkoord kwam over een nieuwe federale regering, waarbij Elio Di Rupo aan de macht kwam. Charles Michel was toen ook nog absoluut niet zo bekend.

De Croo was dus wel érg vooruitziend. Als hij er nu op terugkijkt, zegt hij: “Ik heb daar vaak aan teruggedacht, aan deze uitspraak. Ik heb het ook aan Charles Michel verteld, toen hij net premier was geworden: je zult zien, ik had het voorspeld.” Waarom hij dat gedaan heeft? “Het was een beredeneerde gok, in de zin dat ik er toen van overtuigd was dat in een wereld in verandering het liberaal gedachtegoed het meest aangepaste gedachtegoed is.” 

“Over 5 jaar”, vanaf 6 januari drie woensdagen lang op Eén, om 21.20 uur.

 

Over 5 jaar - Wie wordt er premier?

Over 5 jaar (c) VRT
Over 5 jaar (c) VRT
Over 5 jaar (c) VRT