Een portret over rouwen, sterven en leven

Een portret over rouwen, sterven en leven

Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem slaan de handen in elkaar

Maandag 26 oktober 2015 — Op Allerheiligen zendt Eén Voor altijd, een portret over het leven en de dood, uit. Het programma is het resultaat van een samenwerking tussen Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem. In het programma komen vijf getuigen aan bod die door de dood in de ogen te kijken iets te vertellen hebben over het leven. Chris en Hilde wilden met Voor altijd een programma maken over de dood dat zin doet krijgen in het leven.

Van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober presenteert Chris ook een gelijknamig radioprogramma op Radio 2. Daarin praat Chris met de luisteraars over hun ervaringen met de dood en afscheid nemen.

Voor altijd: maandag 26 oktober t.e.m. donderdag 29 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur op Radio 2.

Voor altijd: zondag 1 november om 22.20 uur op Eén.

Taboedoorbrekend

Het idee om dit programma te maken is ontstaan bij Chris. Hij heeft de afgelopen jaren enkele intimi verloren en heeft aan den lijve ondervonden dat de dood en het rouwen in onze maatschappij nog vaak een taboe zijn.

Chris Dusauchoit:
“De zogenaamde gewelddadige dood door moord of oorlog wordt breed uitgesmeerd in journaals, series en films. De meest voorkomende, stille dood - door ouderdom, ziekte of een stom ongeval - is zo goed als nergens te zien.”

Bovendien wordt er volgens Chris nog te vaak op een fluistertoon over de dood gesproken: “Vaak wordt de pijn van de achtergebleven familie en vrienden weggemoffeld in een samenleving waarin geluk de norm is en verdriet de afwijking. Het resultaat is een beeld van de dood dat niet overeenstemt met de realiteit. Er zit een zwart gat in onze samenleving en ook in de media. Voor altijd wil die leemte opvullen door de dood bespreekbaar te maken.”

Voor altijd op Radio 2

Voor altijd is een project van Eén en Radio 2. Van maandag 26 tot en met donderdag 29 oktober van 19.00 tot 21.00 uur is Chris te gast bij Radio 2. Hij praat gedurende vier afleveringen live met luisteraars over de dood en afscheid nemen en de manier waarop dat de kijk op het leven verandert.

 • Maandag 26 oktober
  Aflevering 1: uitvaart en ceremonie
  Hoe willen mensen tegenwoordig begraven worden? En hoe regelen joden en moslims in Vlaanderen hun uitvaart?
   
 • Dinsdag 27 oktober
  Aflevering 2: oog in oog met de dood
  Chris ontvangt topdokter Baki Topal, de bekendste pancreaschirurg van ons land. Hoe meldt hij slecht nieuws aan een patiënt, en hoe brengt hij hoop? De tweeënveertigjarige Kirsten komt getuigen over haar ziekte. Ze heeft kanker en kan niet meer genezen.
   
 • Woensdag 28 oktober
  Aflevering 3: rouwen
  Hoe ga je om met iemand die rouwt? Hoe help je hem of haar? Wat zeg je en wat zeg je beter niet? Wat schrijf je op een rouwkaartje? Staat er een termijn op rouwen?
   
 • Donderdag 29 oktober
  Aflevering 4: zin geven aan de dood
  Hoe geef je zin aan je leven nadat een dierbare gestorven is? Hoe geef je zin aan je eigen leven als je door het oog van de naald bent gekropen? Krista Bracke overleefde een agressieve aanval van streptokokken, maar ze verloor wel haar beide onderbenen en een deel van haar hand. Zij is dolgelukkig met haar tweede kans.

Luisteraars kunnen elke dag live naar het programma bellen op 078 353 234, mailen naar vooraltijd@radio2.be of reageren via radio2.be.

Tijdens de week van 26 oktober schenkt Radio 2 ook aandacht aan het thema in enkele regionale reportages in De Inspecteur en De Madammen.

Voor altijd op Eén

Op zondag 1 november zendt Eén het portret van Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem uit. Chris en Hilde werken voor het eerst samen. Voor altijd is het eerste non-fictie project dat Hilde regisseert.

Chris Dusauchoit:
"Hilde en ik hebben elkaar leren kennen tijdens dubbingopnames voor een animatiefilm over dinosaurussen. Hilde was stemmenregisseur, ik stem. Hilde had toen haar hondje Wilson bij, the rest is history… We vonden de samenwerking beiden heel fijn.”

In Voor altijd op Eén kijken Chris en Hilde de dood en het rouwen recht in de ogen aan de hand van vijf getuigen.

 • Thaïs verloor als kind haar vader aan zelfmoord, als tiener haar broer bij een verkeersongeluk dat ze heeft zien gebeuren en op haar eenentwintigste haar moeder aan kanker. Vandaag is ze illustratrice/kinderboekenschrijfster en moeder van vier kinderen.
   
 • Barbara verloor haar dochter Dafni toen het meisje tien jaar was. Nadien ging ze voor leerkracht studeren. Ze geeft nu les aan kinderen van tien.
   
 • Sam(uel) is achtenveertig en ongeneeslijk ziek. Hij kreeg drie jaar geleden de diagnose van maagkanker. Hij gelooft in eerlijkheid en liefde.
   
 • Kris, echtgenote van Guillaume Van der Stighelen, verloor vier jaar geleden haar zoon Matti nadat hij op een kotfeestje in een keldergat viel en verkeerd neerkwam. Samen met haar man, dochter en vele vrienden houdt ze de nagedachtenis aan Matti levend.
   
 • Paul is achtentachtig en heeft al zijn jongere broers, zussen en ook zijn echtgenote overleefd. Hij geniet nog elke dag van het leven.
   

Voor altijd is een programma van Borgerhoff & Lamberigts TV voor Eén.

Voor altijd: maandag 26 oktober t.e.m. donderdag 29 oktober tussen 19.00 uur en 21.00 uur op Radio 2.

Voor altijd: zondag 1 november om 22.20 uur op Eén.

Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem (c) VRT
Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem (c) VRT
Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem (c) VRT
Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem (c) VRT
Chris Dusauchoit en Hilde Van Mieghem (c) VRT