Skip to Content
Eén pakt opnieuw uit met 1 jaar gratis

Eén pakt opnieuw uit met 1 jaar gratis

Thomas Vanderveken zoekt kandidaten voor nieuwe versie van het succesvolle spelprogramma

Van 2001 tot 2008 was 1 jaar gratis een van de populairste quizprogramma’s in Vlaanderen. Elf jaar later wordt de succesformule helemaal opgefrist en nieuw leven ingeblazen door Thomas Vanderveken. Maar het basisconcept van 1 jaar gratis blijft ongewijzigd: een quiz waar mensenkennis minstens even belangrijk is als feitenkennis, die je thuis mee kan spelen met het hele gezin en ook een quiz met een mooie hoofdprijs: het netto jaarloon van de meest verdienende kandidaat.

De nieuwe presentator van 1 jaar gratis wordt Thomas Vanderveken, een man die van vele markten thuis is en van wie je ook nog zou geloven dat hij zelf het antwoord weet op alle quizvragen. Thomas werkte de voorbije jaren aan heel diverse projecten, zoals Thomas speelt het hard en Alleen Elvis blijft bestaan op Canvas, en Voor hetzelfde geld en Factcheckers op Eén.

Maar hij heeft ook ervaring met quizprogramma’s, onder meer Vriend of vijand en De quiz van het jaar. Thomas kijkt er erg naar uit om 1 jaar gratis te presenteren: “Sommige programma’s hadden nooit gemaakt mogen worden. Maar de legendarische quiz 1 jaar gratis had nooit afgevoerd mogen worden. Die historische fout wordt nu rechtgezet. Het is de ideale familiequiz, en als jonge papa ben ik oprecht trots dat ik in de grote schoenen van Herman Van Molle mag treden, weliswaar zonder een snor te laten staan.”

(lees verder onder de foto)

Story image

Herman van Molle was zeven jaar lang de presentator van 1 jaar gratis en heeft de quiz destijds ook zelf bedacht, samen met Karel Vereertbrugghen. Hij is blij met de nieuwe versie van 1 jaar gratis: “Het is altijd prettig om te zien dat iets wat zo'n 20  jaar geleden aan een keukentafel is bedacht met klontjes geraffineerde suiker in plaats van kandidaten, een lang leven kan leiden. Ik wens presentator, medewerkers en natuurlijk ook deelnemers alle heil en hopelijk steken ze de studio niet in brand zoals wij ooit hebben gedaan.”

“1 jaar gratis is een ijzersterk format dat perfect past binnen wat we vandaag met Eén willen brengen”,  zegt netmanager Olivier Goris. “Een ontspannend programma waar je met de hele familie van kan genieten. Uiteraard wordt het programma up to date gemaakt voor de kijkers van vandaag. Daarvoor staat Roses Are Blue garant, het straffe productiehuis van Down the road. En met Thomas Vanderveken krijgt 1 jaar gratis na Herman Van Molle opnieuw een klasbak als quizmaster, die het programma met veel expertise en flair in goede banen zal leiden.”

Er is een format, een presentator en de vragen worden klaargestoomd. Nu nog kandidaten. Student, dakwerker, chirurg of gepensioneerde schooldirectrice? Iedereen die ouder is dan 18 jaar kan meedoen en zo kans maken op een extra jaarloon. De opnames beginnen in september.

Wat Thomas Vanderveken zelf zou doen met een extra jaarloon? Dat zien we in de oproeptrailer op Eén.be.

Het programma is volgend jaar te zien op Eén. Het exacte uitzendmoment is nog niet bepaald.


Thomas Vanderveken geeft voorlopig geen reacties of interviews over 1 jaar gratis. Daar is later nog volop de gelegenheid toe.
​Herman Van Molle is niet beschikbaar voor interviews.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos