Skip to Content
Een maagoperatie voor kinderen?

Een maagoperatie voor kinderen?

Oproep obesitaschirurg in Pano: "Betaal deze dure operatie ook voor extreem zwaarlijvige minderjarigen terug."

Elke dag laten in ons land 38 mensen een maagoperatie uitvoeren om te vermageren. En de populariteit van dit soort ingrepen groeit snel: op vijf jaar tijd zijn ze met 65 procent gestegen. En gespecialiseerde dokters zien nog iets opvallends. Hun patiënten worden alsmaar jonger en jonger. Dertigers, twintigers, tieners, zelfs kinderen die om een gastric bypass of een andere vorm van maagoperatie vragen. Dat laatste is een probleem: onder de achttien jaar wordt zo’n operatie niet terugbetaald. Al roepen sommige artsen nu op om dat toch te doen.

Nikita is achttien en heeft een BMI van 50. Heel zwaarlijvig dus, met alle problemen die daarbij horen, ook psychologisch:  “Soms denk ik dat de mensen kijken, zo van moet je die dikke zien. Ze zou beter iets gezonds eten”. Na allerlei mislukte pogingen om te vermageren, ging Nikita op haar zestiende al naar een obesitaschirurg, maar ze moest wachten: “Toen ik zestien was, ben ik informatie gaan zoeken voor die operatie maar ze zeiden dat zo'n ingreep maar vanaf je achttiende wordt terugbetaald. Dus heb ik nog twee jaar moeten wachten omdat mijn mama dat niet kon betalen. Mijn mama is alleenstaande met drie kinderen dus dat ging niet zo makkelijk.”

"Andere criteria nodig voor erg zwaarlijvige kinderen"

Obesitaschirurg Dillemans ziet jaarlijks zo’n twintig extreem zwaarlijvige minderjarigen. In heel Vlaanderen moeten er dat dus honderden zijn, kinderen en hun ouders die ten einde raad zijn.

Voor hen doet hij een oproep om ook onder de 18 jaar de dure operatie terug te betalen: “Ik denk dat we naar andere criteria moeten gaan voor die kinderen die echt heel zwaarlijvig zijn. Die daar fysiek en mentaal zwaar onder lijden. Ik denk dat een beter criterium zou zijn of de patiënt volgroeid is. En dan volgroeid in termen van fysieke volgroeidheid maar ook mentale volgroeidheid. En dat dat vastgesteld wordt door een psycholoog of groep van psycholoog of artsen die vaststellen of iemand er klaar voor is.”

Al blijft de bevoegde minister Maggie De Block voorzichtig: ‘Waar trek je dan de grens?”

 

Reporters:  Ilse Van Lysebeth en Charlotte Van Driessche

Eindredactie: Wim Van Waesberghe en Lin Delcour

Pano, woensdag 22 november om 21.25 uur op Eén

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos