Een kwestie van geluk: "Ik kom naar huis, hier is niemand. Ik praat soms met de spiegel"

Een kwestie van geluk: "Ik kom naar huis, hier is niemand. Ik praat soms met de spiegel"

Een blik op de levens van inwoners van Antwerpen-Noord en Borgerhout, vanaf 3 februari op Eén

Maandag 1 februari 2016 — Op woensdag 3 februari start Een kwestie van geluk op Eén. Deze tiendelige reeks werd geregisseerd door Kat Steppe en geeft een blik op de levens die zich afspelen in Borgerhout en Antwerpen-Noord. Een kwestie van geluk volgt grote en kleine gebeurtenissen in 2015 bij verschillende inwoners van deze wijken.

We leren onder andere Mohammed kennen, die op vijftienjarige leeftijd alleen vanuit Afghanistan moest vluchten: "Soms vind ik het echt raar hier. Ik kom naar huis, hier is niemand."

Een kwestie van geluk: vanaf 3 februari elke woensdag om 20.35 uur op Eén. 

In de eerste aflevering van Een kwestie van geluk maken we kennis met vijf verschillende mensen, elk met een heel eigen verhaal en achtergrond.

Theo en Leona: "Tegenslag is opslag"

Theo (69) en Leona (77) zijn twee hartsvrienden die elk al veel hebben meegemaakt. Leona groeide op in een weeshuis waar ze mishandeld werd. maar ondanks haar tegenslagen houdt ze er de moed in. Theo heeft een drankprobleem, waarvoor hij zich nu wil laten behandelen. 

Leona: Ik zeg altijd: tegenslag is opslag. Laat nooit de moed zakken, het zal altijd beter gaan. Als je zwartgallig bent en blijft , dan maak je jezelf ongelukkig.

Diane: "Ik kan zeggen: ik heb alles"

Diane (52), de platinablonde barvrouw van café De Valk, is een zonnestraal voor iedereen die troost nodig heeft. 

Ik heb een heel gelukkige jeugd gehad. Ik kan zeggen: ik heb alles.

Mohammed: "Hier is niemand"

Daarnaast is er het verhaal van Mohammed (19): hij vluchtte zo'n vijf jaar geleden alleen uit Afghanistan naar België, nadat zijn vader in onduidelijke omstandigheden verdween en zijn moeder doodsbedreigingen kreeg. Mohammed wil iets maken van zijn leven in België, maar zonder familie en vrienden is dat moeilijk en eenzaam. 

Soms vind ik het echt raar hier. Ik kom naar huis, hier is niemand. Ik praat soms met de spiegel. 

Er zijn mensen die langslopen met hun vader, hun moeder. Ik heb ook een moeder, een broer, maar toch ben ik alleen.

Naïma: "Ik ben blij dat ik de stap naar verpleegster heb gezet"

Naïma (41) heeft haar leven zelf moeten uitzoeken. Haar moeder stierf bij haar geboorte en haar vader was vaak weg, hard aan het werk voor zijn gezin. Haar stiefmoeder zorgde ervoor dat Naïma geen fijne jeugd had. Nu is Naïma trots om zichzelf verpleegster te kunnen noemen, en verzorgt ze iedereen alsof het haar eigen ouders zouden zijn. 

Ik ben blij dat ik de stap naar verpleegster heb gezet. Ook onder aanmoediging van mijn zus, want van mijn stiefmoeder mocht ik niet studeren.

Vijf verhalen van bijzonder verschillende mensen uit Antwerpen-Noord en Borgerhout. Maar toch hebben ze allemaal iets gemeen: een sterk verleden of een droom van een beter leven. Hun levens zijn bepaald door hun eigen keuzes, en gekleurd door geluk en tegenslagen. Een integere kijk op deze persoonlijke verhalen krijg je vanaf woensdag 3 februari op Eén.

Een kwestie van geluk: vanaf 3 februari elke woensdag om 20.35 uur op Eén. 

Een kwestie van geluk is een programma van Panenka voor Eén.

Diane
Leona
Leona
Mohammed
Naïma
Theo