Skip to Content
Een kwestie van geluk: een portret van Antwerpen-Noord en Borgerhout

Een kwestie van geluk: een portret van Antwerpen-Noord en Borgerhout

Vanaf woensdag 3 februari op Eén

Op woensdag 3 februari start de documentairereeks Een kwestie van geluk op Eén. De tiendelige reeks werd geregisseerd door Kat Steppe. Het programma geeft een integere kijk op de levens die zich afspelen in Borgerhout en Antwerpen-Noord: twee superdiverse wijken van Antwerpen, zoals er maar enkele zijn in België. In Borgerhout en Antwerpen-Noord wonen meer dan 170 van de in totaal 192 nationaliteiten van over heel de wereld – meer dan in New York.

Een kwestie van geluk toont die diverse wereld door te focussen op een microversie ervan, net naast onze deur.

Een kwestie van geluk: vanaf 3 februari elke woensdag om 20.35 uur op Eén.

Voorbij de vooroordelen

De tientallen personages uit Een kwestie van geluk zijn heel uiteenlopend, en weerspiegelen de verscheidenheid van de wijken waarin ze wonen. Het gaat om mensen uit families die al generaties lang in de buurt wonen, mensen met migratieroots, nieuwkomers, vrouwen en mannen, jong en oud.

Kat Steppe en haar crew brachten meer dan 120 dagen door in de Antwerpse buurt en leerden zo veel personages van dichtbij kennen. Door deze manier van werken kregen ze een bijzondere inkijk in het dagelijkse leven van de inwoners van Antwerpen-Noord en Borgerhout.

Een kwestie van geluk wil voorbijgaan aan de vooroordelen over de mensen in Borgerhout en Antwerpen-Noord, een buurt waar velen een mening over hebben, maar waar weinigen komen. De kijker leert elk personage als mens kennen, voorbij kortzichtige labels.

Dromen van een beter leven

De personages die in Een kwestie van geluk worden gevolgd, verschillen aardig van elkaar, maar hebben vooral een ding gemeen. Ze hebben een sterk verleden of een droom van een beter leven. Hun levens zijn bepaald door keuzes die ze ooit maakten, en tegelijk is hun parcours gekleurd door geluk en tegenslagen.

Een kwestie van geluk geeft een integere kijk op die persoonlijke verhalen. We volgen grote en kleine gebeurtenissen in 2015, waardoor de kijker de persoonlijke drijfveren van de personages leert kennen. Deze verzamelde beelden vormen samen een portret van de buurt.

Enkele personages uit de reeks

In de reeks komt een veelvoud aan personages voor. We stellen hier twaalf personages voor uit de eerste afleveringen.

Theo (69) & Leona (77)

Theo en Leona zijn twee hartsvrienden die elk op hun manier door het leven zijn beslagen. Leona groeide deels op bij een moeder die haar verwaarloosde en later in een weeshuis waar ze werd mishandeld. Ondanks die valse start en latere tegenslagen houdt Leona de moed erin. Ze krijgt dagelijks bezoek van Theo, die ze leerde kennen toen ze nog in een café werkte. Zij had iemand nodig om haar pijnlijke benen dagelijks met paardenbalsem in te smeren, en Theo bood graag zijn handen aan. Ondertussen houden ze elkaar al jaren elke dag gezelschap, maar blijft het knokken tegen het leven. Theo heeft sinds jaar en dag een drankprobleem, waarvoor hij zich nu wil laten behandelen.

Mohammed (19)

Mohammed vluchtte meer dan zes jaar geleden alleen vanuit Afghanistan naar België, amper veertien jaar oud. Nadat zijn vader in onduidelijke omstandigheden was verdwenen en zijn moeder doodsbedreigingen kreeg toegestuurd, vroeg ze hem om te vluchten. Een odyssee langs Iran, Turkije, Griekenland en Italië bracht Mohammed tot in België. Mohammed is gebrand om zijn leven in België uit de startblokken te laten schieten, maar zonder familie en vrienden is dat moeilijk.

Diane (52)

Diane is een platinablonde dame van vooraan de vijftig en vaste barvrouw in café De Valk. De stiel van tappen en troosten heeft Diane van haar moeder geleerd, en ze heeft nog altijd warme herinneringen aan de goeie tijd waarin het volkscafé nog volks was: de tijd waarin iedereen nog fier gecoiffeerd of in kostuum naar het café kwam. In De Valk komen volksfiguren uit de Seefhoek bij elkaar om er steun bij elkaar te zoeken, en herinneringen op te halen aan hoe de wijk vroeger was. Diane is een zonnestraal voor elke sukkelaar die troost komt zoeken, en een gastvrouw voor iedereen die iets te vieren heeft.

Ilias (20)

Ilias is een twintigjarige slager die gek is van vlees en vee. Hij werkt meer uren dan er in een dag zitten, omdat hij de beste in zijn vak wil worden. Ilias houdt evenveel van beesten kweken als van slachten, en is graag alleen.

Ilias was tijdens zijn opleiding tot slager niet altijd de gemakkelijkste leerling, maar had enorm veel aan de begeleiding van een van zijn leraren: meneer Hellemans. Het was meneer Hellemans die de jonge Ilias introduceerde in de traditionele wereld van Belgische slagers en veehandelaars, en tot op vandaag is meneer Hellemans Ilias’ mentor. Hij staat hem bij met goede raad, en zonder veel woorden delen ze hun passie voor beenhouwerij en veehouderij.

Naïma (41)

Naïma is een alleenstaande verpleegster die haar leven zelf heeft moeten uitzoeken. Haar moeder stierf bij haar geboorte en haar vader was nooit thuis omdat hij hard werkte om zijn gezin te kunnen onderhouden. Naïma’s jeugd verliep moeilijk, vooral door haar stiefmoeder. Op latere leeftijd nam ze het besluit om verpleegster te worden, en nog voor haar opleiding goed en wel begonnen was, vertelde haar fiere vader al aan iedereen die het wilde horen dat zijn dochter verpleegster was geworden. Naïma’s vader overleed nog voor ze haar opleiding kon afmaken. Vandaag runt ze de spoeddienst van een ziekenhuis waar ze iedereen verzorgt alsof het haar eigen ouders zouden zijn.

Charles (87) en Georgette (85)

Charles en Georgette hebben hun hele leven in Borgerhout gewoond. Ze leerden elkaar kennen op het einde van de Tweede Wereldoorlog, als jonge tieners die actief waren in een beweging ontstaan uit het verzet. Die vonk resulteerde sneller dan verwacht in een eerste kind, en ondertussen is hun liefde enkel maar gegroeid. Vandaag zijn Charles en Georgette verhuisd naar een serviceflat, en is het in Georgettes hoofd mistig geworden. Georgette is heel veel vergeten door haar Alzheimer, maar Charles houdt haar met veel enthousiasme staande. Hij vertelt haar vaak verhalen over de buurt om haar bij de werkelijkheid te houden. En hij blijft haar ook vertellen over hun verleden samen, zodat ook dat in haar hoofd blijft bestaan.

Desmond (24) en Yavuz (21)

Desmond en Yavuz zijn twee jonge gasten uit Antwerpen-Noord die elkaar vonden in de muziek en al jaren beste vrienden zijn. Als opgroeiende tieners in hun hood wilden ze rapper worden, onder meer om uitdrukking te geven aan wat ze rond zich zagen: slechte vrienden, een afwezige vader, en thuissituaties die ze niet altijd begrepen. Vandaag heeft Desmond vast werk gevonden, terwijl Yavuz nog artiest wil zijn: hij speelt een belangrijke rol in de nieuwe film van Fien Troch.

Sven (65)

Sven is een vreemde verschijning die vaak in café De Valk vertoeft, of per brommer door de straten van Antwerpen scheurt. Hij heeft een kale kop vol tattoos, en een blik die sommigen sidderen doet. Sven is opgegroeid in weeshuizen, en heeft zijn hele leven overal en nergens gewoond, onder andere in de gevangenis. Hij is een zelfverklaard boeddhist, zijn appartement lijkt op een Thaise tempel en vanuit zijn hangmat heeft hij een mening over de buurt, boksen en het hele leven.

Nordin (40)

Nordin runt vzw Al Ikram, een armoede-organisatie die met weinig middelen en vanuit een veel te klein kantoortje armen en sukkelaars uit de buurt verder probeert te helpen. Nordin is een man die somber gestemd raakt als hij op tv beelden ziet van vluchtelingen die de overtocht wagen op de Middellandse Zee, omdat hij weet dat ze enkele weken later bij hem zullen aankloppen voor hulp, die hij te weinig kan bieden. Ondanks een ingehouden rancune tegenover een verwrongen politiek systeem, doet Nordin wat hij kan om kleren, voedsel, Nederlandse les, meubilair en goede raad te voorzien voor wie het nodig heeft. Bij Nordin krijgen grote nieuwsverhalen een lokaal en menselijk gezicht.

Biografie Kat Steppe

Kat Steppe (°1974) studeerde film aan het RITS in Brussel en schilderkunst en vrije grafiek aan het KASK in Gent. Kat maakte veel documentair werk voor Eén en Canvas. Verder maakte ze twee documentairefilms over bijzondere plekken in de streek waar ze opgroeide.

Bedankt en merci (2010), haar langspeeldocumentaire over verdwijnende cafés in de Westhoek, werd enthousiast onthaald omwille van zijn visuele trefzekerheid en boeiende mix van volksvertelling, humor en mijmering over het voorbijglijden van de tijd. Haar tweede documentaire langspeelfilm Ik vergeet u nooit (2011), een verstilde film over een inslapend kerkhof in Menen, werd eveneens met veel lof overladen.  

Kat werkte verder veel samen met Jeroen Meus, onder meer voor Dagelijkse kost. In 2015 won ze een Televisiester voor de regie van het reisprogramma Goed volk, waarin ze via de eetgewoonten binnenkeek in bijzondere gemeenschappen over heel de wereld.

De Koning Boudewijnstichting steunt Een kwestie van geluk

‘Samen de samenleving verbeteren’ is het motto van de Koning Boudewijnstichting. Het bevorderen van de solidariteit tussen mensen van alle leeftijden, tussen gemeenschappen en culturen in buurten en steden, is een van de opdrachten van de Stichting. Een kwestie van geluk is een tv- reeks die echt de tijd neemt om het samen leven in beeld te brengen. De Koning Boudewijnstichting ondersteunt de reeks dan ook graag.

Radio 2 Antwerpen werkt samen met Een kwestie van geluk

Bij Radio 2 Antwerpen hoor je alles wat leeft in de Antwerpse regio. Daarom werken ze met veel plezier samen met de makers van Een kwestie van geluk. De belangrijkste figuren uit de reeks vertellen in de regionale uitzendingen op Radio 2 hoe de reeks een plaatsje heeft gekregen in hun leven. Wat is de impact van deze reeks op de hele buurt? Ook de televisiemakers zelf komen aan het woord. Een kwestie van geluk is dus niet enkel op Eén te zien, maar krijgt nog een extra regionale laag op Radio 2 Antwerpen.

Panenka

Panenka is een jong productiehuis dat tv-programma’s maakt sinds de zomer van 2014. Tom Lenaerts en Kato Maes richtten het op na jaren van ervaring in succesvolle producties in televisie, film en de reclamewereld.

Het klein elftal tv-makers, redacteurs, producers en freelancers van Panenka werkt elke dag aan programma’s om Vlaanderen warm van te maken, maar die tegelijkertijd de kracht hebben om universeel en internationaal te zijn. Panenka wil tv maken zoals Antonín Panenka ooit zijn historische vrije trap gaf: tv als een stoutmoedig schot op doel, een penalty met lef en fijngevoeligheid.

 

Een kwestie van geluk: vanaf 3 februari elke woensdag om 20.35 uur op Eén.

Een kwestie van geluk is een programma van Panenka voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos