Eén brengt uniek interview tussen Barack Obama en David Attenborough

Eén brengt uniek interview tussen Barack Obama en David Attenborough

Op maandag 29 juni op Eén

Donderdag 25 juni 2015 — Op maandag 29 juni brengt Eén een uniek interview tussen de Amerikaanse president Barack Obama en de Britse documentairemaker en natuurkenner David Attenborough. In een openhartig gesprek in het Witte Huis hebben ze het over de toekomst van de planeet, hun gedeelde passie voor de natuur en wat er gedaan kan worden om die natuur te beschermen.

Maandag op Eén

Het interview, dat werd opgenomen op Attenboroughs 89ste verjaardag in mei, wordt op zondag 28 juni uitgezonden op BBC One. Een dag later, op maandag 29 juni, is het interview te zien op Eén.

Het was president Obama die Attenborough wilde ontmoeten, om te praten over de klimaatverandering en het effect ervan op het milieu. Hij vraagt Attenborough naar zijn mening over de grootste bedreigingen voor onze planeet.

Enkele fragmenten uit het gesprek:

"Ik ben al lang een grote bewonderaar van uw werk. U bent zowel een geweldige pedagoog als een groot natuurkenner."

"We gaan niet zo snel vooruit als we zouden moeten. Een van de dingen die ik geleerd heb door te kijken naar uw programma's en naar al het prachtige werk dat u verricht hebt, is dat die ecosystemen allemaal met elkaar verbonden zijn. Als één land het juiste doet maar andere landen niet, lossen we het probleem niet op. We hebben een globale oplossing nodig."

Barack Obama

 

"Het was ook voor mij een grote verrassing dat ik op mijn 89ste verjaardag op een plek zou zijn waar ik nooit eerder was: in het Witte Huis, met de president van de Verenigde Staten. Hij was vriendelijk, gastvrij en rechtuit."

"Ik geloof dat we manieren vinden om uit hernieuwbare bronnen stroom op te wekken en op te slaan. We zullen het probleem met olie en steenkool doen verdwijnen, want economisch gezien zullen we liever die andere methodes gebruiken. Als we dat doen, nemen we een enorme stap in het oplossen van de problemen van de aarde."

"Wat we volgens mij nodig hebben, is het besef en het buikgevoel dat de natuur een deel van onze erfenis is. Het is de enige planeet die we hebben en we moeten ze beschermen. Mensen voelen dat, diep en instinctief. Het is ten slotte waar we naartoe trekken als we iets te vieren hebben of als we in rouw zijn."
David Attenborough

David Attenborough meets president Obama: op maandag 29 juni om 23.00 uur op Eén.

President Obama en David Attenborough (c) BBC One