Skip to Content

Dit is Dé Vlaamse Klassieker: stoofvlees- friet

Jeroen Meus roept zondag 1 maart uit tot Nationale Stoofvlees-frietdag

De Vlaming heeft gekozen: Jeroen Meus maakte zonet bij De Madammen op Radio 2 bekend dat liefst 14 331 kijkers hebben gestemd op stoofvlees-friet als dé ultieme Vlaamse Klassieker uit alle Vlaamse gerechten die Jeroen de voorbije vijf jaar klaarmaakte in Dagelijkse Kost. Jeroen roept zondag 1 maart uit tot Nationale Stoofvlees-frietdag en vraagt de kijkers om die dag massaal dit topgerechtje klaar te maken. Van maandag 16 februari tot en met donderdag 26 februari kookt Jeroen in Dagelijkse kost de nummer 10 tot en met 2 uit de Top 10. De Top 3 wordt trouwens vervolledigd door steak-friet met sla en bearnaisesaus op 3 en witloof met hesp in de oven. 

Jeroen: " Stoofvlees-friet is een geweldig Vlaams gerecht, en ook de nummer 2 is mijn goesting wel! Maar zelf zou ik als Vlaamse Klassieker toch kiezen voor worst met rode kool. En wat ik nog niet in Dagelijkse kost heb gemaakt, maar zeker op mijn wenslijstje staat, zijn varkenspootjes."

De volledige Top 10 van De Vlaamse klassieker vindt u hieronder. En hieronder kunt u ook het filmpje bekijken van Jeroens oproep.

Op vrijdag 27 februari shopt Jeroen de beste ingrediënten bijeen om die een dag later, op zaterdag 28 februari, klaar te maken. Hij hoopt ook dat de Vlamingen op zondag 1 maart allemaal de nummer 1 op tafel toveren en zal op verschillende plekken ook zelf langsgaan. In de feestelijke extra uitzending van zondag 1 maart, de Nationale Stoofvlees-frietdag, krijgt de kijker daar een verslag van en blikt Jeroen ook op een bijzondere manier terug op vijf jaar Dagelijkse Kost en ondertussen 1000 afleveringen.

Zo blikt Jeroen zelf al eens kort terug op die vijf jaar: 

"Ik heb in die vijf jaar Dagelijkse kost heel veel leuke momenten meegemaakt natuurlijk. Maar wat ik erg leuk vond, was de fanfare voor mijn verjaardag en ook toen ik in de uitzending kon aankondigen dat ik papa werd, was voor mij wel een heel mooi en intens moment.

 • Dagelijkse kost- Jouw Vlaamse Klassieker, van 16 tot en met 27 februari om 18.15 uur op Eén.
 • Dagelijkse kost- Jouw Vlaamse Klassieker, op zaterdag 28 februari om 19.35 uur op Eén.
 • Dagelijkse kost- Jouw Vlaamse Klassieker, op zondag 1 maart om 20.00 uur op Eén.

Top 10 van 'Dé Vlaamse klassieker'

 1. Stoofvlees-friet
 2. Witloof met hesp in de oven
 3. Steak-friet met sla en bearnaisesaus
 4. Vol-au-vent
 5. Balletjes met krieken & balletjes in tomatensaus
 6. Asperges op z'n Vlaams
 7. Konijn met pruimen
 8. Kalfstong in madeirasaus
 9. Zeetong 'à la meunière'
 10. Steak tartaar

Enkele cijfertjes van 5 jaar Dagelijkse kost

 • Het hoogste kijkcijfer werd gescoord op 12/02/2012: 869.088 kijkers.
 • Het hoogste marktaandeel was op 31/01/2014: 52,9 %.
Contacteer ons
Ilse Lemant Stafmedewerker communicatie Eén, VRT
Ilse Lemant Stafmedewerker communicatie Eén, VRT
Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos