Skip to Content
Durf te vragen over polyamorie: "Hebben jullie last van bindingsangst?"

Durf te vragen over polyamorie: "Hebben jullie last van bindingsangst?"

Siska Schoeters ontvangt in een nieuwe aflevering van Durf te vragen negen polyamoureuze mensen. Polyamorie komt van het Griekse woord “poly” (veel, meerdere) en het Latijnse "amor" (liefde). Het staat voor een levenswijze waarin men openstaat voor het gelijktijdig hebben van meer dan één liefdesrelatie. Van alle volwassenen (18-65 jaar) in de Europese Unie en Verenigde Staten heeft 22% ooit met toestemming een niet-monogame relatie gehad. 3,3% heeft zo'n relatie nu.

Negen mensen antwoorden in een lege televisiestudio op de vragen over polyamorie van nieuwsgierige Vlamingen:  "Zijn jullie seksverslaafd?", "Hebben jullie last van bindingsangst?" of "Heb je een favoriete partner?" Siska gaat daarnaast pannenkoeken eten bij Len en haar twee mannelijke partners, Hans en Lucas. Samen praten ze over leven met z'n drieën en hun toekomstplannen. Met Bo spreekt Siska op café af, waar ze de verschillende soorten polyamoureuze relaties leert kennen.

Durf te vragen: op dinsdag 8 oktober om 20.40 uur op Eén.

Katelijn (29 jaar, Schoten)

Katelijn groeide op in een commune en heeft daardoor, net zoals haar ouders, altijd open relaties gehad. Eén iemand kan nooit helemaal perfect zijn, vindt Katelijn. Drie partners hebben zou voor Katelijn praktisch haalbaar zijn, afhankelijk van hoe intensief de relatie is. Polyamorie is zeker niet voor iedereen weggelegd, legt ze uit, want het vraagt veel van jezelf en je partner. "De eerste keer dat ik ontdekte dat polyamorie iets voor mij was, was toen ik op een festival verliefd werd op een gast. Ik keek er echt naar uit om thuis aan mijn vriend te gaan vertellen over die man en wat ik beleefd had. Het feit dat ik verliefd was, veranderde niets aan het feit dat ik al iemand had die ik graag zag. Toen besefte ik dat het om liefde ging en niet om verschillende losse flodders."

Thomas (41 jaar, Antwerpen)

Nadat een monogame relatie stuk liep, zocht Thomas een therapeut op. Die wees hem erop dat hij op een andere manier liefhad. Dat verhelderend gesprek heeft vijf jaar geleden zijn leven veranderd. Polyamorie is voor Thomas een geaardheid, geen keuze. Hij heeft lang getwijfeld om mee te werken aan het programma, maar wil nu door zijn deelname polyamorie bespreekbaar maken. 

Bo (28 jaar, Antwerpen)

Bo is de beheerder van de Facebookgroep ‘polyamoriegroep België’. De interesse groeit dagelijks, zegt Bo. Iedere dag komen er vragen binnen. De sleutel tot een succesvolle polyamoreuze relatie is volgens Bo eerlijkheid. "Wees eerlijk, wees open en dwing jezelf om eerlijk te zijn." Net zoals in een monogame relatie.

Tamara heeft twee lange monogame relaties achter de rug. In haar eerste huwelijk merkte ze dat ze niet kon aarden in de monogamie. Lange tijd heeft ze die gevoelens onderdrukt omdat ze dacht dat ze abnormaal was. Ook in haar tweede relatie verdrong ze die gevoelens. Sinds Tamara resoluut koos voor polyamorie, heeft ze geen stress meer en geniet ze van haar vrije leven. Het is een keuze die als oudere makkelijker te maken is dan als jongere, zegt ze, want jongeren groeien nu op in een maatschappij die gericht is op monogamie. "Polyamorie heeft me veel vrijheid gegeven, het heeft me avontuur gegeven. Ik heb veel geleerd over mezelf en mijn gevoelens, en heb daar goed over leren praten. Qua persoonlijke groei ben ik echt vooruitgegaan."

Michèle was dertig jaar getrouwd. Als gevolg van een haarziekte ging ze een pruik dragen, waardoor haar zelfvertrouwen een boost kreeg.  In die periode voelde ze dat monogamie niet voor haar bestemd was. Ze besliste om haar gevoel te volgen en scheidde van haar man. Nu draagt Michèle geen pruik meer en voelt ze zich goed in haar nieuwe relatievorm.

Len en Hans hadden al vijf jaar een open relatie. Door het vertrouwen en de juiste afspraken werd hun relatie sterker. Toen Len aan Hans vertelde dat ze verliefd was op zijn goede vriend Lucas, zochten ze samen naar een oplossing. Ze hadden nog nooit van polyamorie gehoord maar zijn nu een voorbeeld van een stabiele polyamoreuze relatie. Len en Hans wonen samen en Lucas en Len spreken twee of drie keer per week af. Het gebeurt ook dat ze met hun drieën op stap gaan. Tijdens die activiteit spreken ze over de aankoop van een groot huis en het krijgen van kinderen.  

Lara (31 jaar, Schaarbeek)

Lara kwam op haar negentiende vanuit Oostenrijk naar België voor een stage. Ze werd verliefd op een man waar ze acht jaar bij bleef. Tijdens de relatie merkte ze dat monogamie niet haar ding was. Na veel gesprekken werd er een streep onder de relatie gezet. Nu heeft Lara meerdere partners, al gebruikt ze die term niet graag. “Het woord partner is een soort van status die je geeft aan iemand waar je een emotionele relatie mee hebt en een seksuele.” Lara heeft net zo goed platonische relaties die even belangrijk zijn voor haar als de seksuele relaties. Ze houdt zo niet van labels, regels en afspraken. Daarom omschrijft ze zichzelf als een relation anarchist. "Ik denk dat mensen in het algemeen gelukkiger zijn als ze hun hart volgen. Soms zit je in een situatie waarvan je weet: dit is niet juist. En voor mij was dat zo in monogame relaties."

Durf te vragen: op dinsdag 8 oktober om 20.40 uur op Eén.

Durf te vragen is een programma van Roses are blue voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos