Drie Vlamingen getuigen in Koppen over hun Chinese droom

Drie Vlamingen getuigen in Koppen over hun Chinese droom

Waarom is China zo aantrekkelijk voor beginnende ondernemers?

Dinsdag 5 april 2016 — Koppen volgt op woensdag 6 april drie Vlamingen die hun Chinese droom realiseren. Wendy Saunders heeft al tien jaar haar eigen architectenbureau in Shanghai. Ze ontwerpt luxe resorts, kantoorgebouwen en winkelcentra voor de rijkste Chinezen. 

Concertorganisator en muziekmanager Jef Vreys heeft al 400 concerten georganiseerd en haalt hiervoor buitenlandse bands zoals Mogwai en het Belgische Goose naar China.

En Sieghart Michielsen verkoopt sinds 2 jaar wafels in Shanghai in pop-up shops, op marktjes en events.  Hij ziet het groot. 

Koppen: woensdag 6 april om 21.20 uur op Eén.

“Shanghai is het mekka voor architecten. De projecten die ik hier kan doen, zou ik niet in België kunnen doen. De bouwwoede in China is heel intens en gek. Chinezen gokken graag en dat doen ze met veel geld.”

Wendy Saunders heeft al tien jaar haar eigen architectenbureau in Shanghai. Ze ontwerpt luxe resorts, kantoorgebouwen en winkelcentra voor de rijkste Chinezen.

“Ik kom van Brugge en dan werk ik voor Chinese miljardairs. Een fantastisch gevoel. Ik heb het gevoel dat ik in de toekomst leef.”

Ondanks verhalen over luchtvervuiling en corruptie werkt China als een magneet op beginnende ondernemers van over de hele wereld. Ook op Vlamingen zoals concertorganisator en muziekmanager Jef Vreys.

“Vijf jaar geleden waren er twee festivals in heel China. Vandaag zijn er meer dan 200. Het is een echte boom geweest en het is super om daar van in het begin bij te zijn.”

Jef heeft al 400 concerten georganiseerd en haalt hiervoor buitenlandse bands zoals Mogwai en het Belgische Goose naar China.

“Dit is mijn Chinese droom en die is nog lang niet gedaan.”

Sieghart Michielsen verkoopt sinds 2 jaar wafels in Shanghai in pop-up shops, op marktjes en events. Hij ziet het groot.

“Hier moet je groot denken en in België is het automatisch een beetje kleiner denken. Iedereen die er voor wil gaan, kan er hier voor gaan. Als je maar hard werkt. Ons beeld van China is heel slecht. Ze schenden de mensenrechten en er is corruptie, maar tegelijk heffen ze wel miljoenen mensen naar de middenklasse.”

Reportage: Johan Ghysens

Koppen: woensdag 6 april om 21.20 uur op Eén.

 

Jef Vreys in Koppen over de Chinese droom - 6 april (c) VRT
Koppen over de Chinese droom - 6 april (c) VRT
Koppen over de Chinese droom - 6 april (c) VRT
Sieghart Michielsen in Koppen over de Chinese droom - 6 april (c) VRT
Wendy Saunders in Koppen over de Chinese droom - 6 april (c) VRT