De zomer van Lucien: "Lucien is één van de mooiste coureurs die ik ooit heb gezien"

De zomer van Lucien: "Lucien is één van de mooiste coureurs die ik ooit heb gezien"

Karl Vannieuwkerke en Eddy Planckaert reizen in het zog van Lucien Van Impe

40 jaar geleden, in 1976, won voor het laatst een Belg de Ronde van Frankrijk. Lucien Van Impe, de kleine berggeit uit Mere, overvleugelde de tegenstand en zorgde voor algemene wielergekte in België.

In de tweedelige reeks ‘De zomer van Lucien’ reizen copains Karl Vannieuwkerke (5 jaar in ’76) en Eddy Planckaert (18 jaar in ’76) in het zog van Lucien en leggen ze het parcours van toen opnieuw af. Niet met de fiets, maar in een camper uit de seventies. Onderweg praten ze met mensen die Luciens zegetocht vanop de eerste rij hebben beleefd: van ploeggenoten en rivalen tot supporters en mecaniciens. En uiteraard komt ook Lucien zelf aan bod.

‘De zomer van Lucien’ gaat niet alleen over de wonderlijke Tour van 1976,  maar ook over de tijd van toen: de heetste zomer van de eeuw.

‘De zomer van Lucien’ op 2 en 9 juni op Eén, rond 21.25 uur

Eddy: “Ik heb Lucien leren kennen door m’n broers. Die spraken altijd over een klein manneke dat heel snel bergop kon rijden.”

Karl: “’t Was een schoon coureurke hé?”

Eddy: “Amai… Lucien is een van de mooiste coureurs die ik ooit heb gezien. Die rijdt bergop zoals ik bergaf rij. Die zag nooit af. Na een bocht ging hij rechtop de trappers staan. A la danseuse. Dat was prachtig om te zien. Hij reed bergop zoals hij in z’n zetel zat.”

Lucien Van Impe in de hoofdrol

In ‘De zomer van Lucien’ vertolkt natuurlijk ook Lucien zelf een hoofdrol. In De Octopus in Mere, het café van z’n broer, krijgt hij verrassend bezoek van wielerlegende Bernard Hinault. Karl en Lucien beklimmen samen een van de mooiste cols ter wereld: Alpe D’Huez. Op die magische plek veroverde Lucien 40 jaar geleden de gele trui.

Karl en Eddy praten in Divonne-les-Bains met oud-wielerjournalisten Robert Janssens en Mark Vanlombeek, samen goed voor 63 jaar Tourervaring. Ze filosoferen op de Galibier, het dak van de Tour, over de kunst van het klimmen. Omgeven door niets dan stilte en sneeuw haalt Eddy (winnaar van de groene trui in 1988) herinneringen op aan zijn eigen Tourverleden.

In het prachtige Spaanse binnenland ontmoet Karl de beste klimmer aller tijden, Federico Bahamontes. Ze herbeleven Luciens magistrale solo op Pla d’Adet, waar de kleine van Mere zich verzekerde van eindwinst. Na meer dan 4000 kilometer in hun camper bereiken Eddy en Karl Parijs. Daar wachten aan de finish op de Champs Elysées Lucien Van Impe en z’n rivaal Joop Zoetemelk, tweede in de eindstand. Samen blikken ze nog een laatste keer terug  op die onvergetelijke zomer van 1976.

Heetste jaar

Maar ‘De zomer van Lucien’ gaat over veel meer dan koers, het is ook het verhaal van het wonderlijke jaar 1976. De heetste zomer van de eeuw bracht niet enkel de laatste Belgische Tourzege, maar ook de eerste vlucht van de Concorde, problemen in Schaarbeek, het faillissement van De Standaard, de Panenka, een verrassende winnaar op het Songfestival, een jubileum in Laken, een van de mooiste atletiekmomenten uit de Belgische geschiedenis. En vooral heel veel heerlijke muziek.

‘De zomer van Lucien’: op donderdag 2 juni om 21.25 uur en op donderdag 9 juni om 21.35 uur op Eén

NIET VOOR PUBLICATIE:

Karl is deze week telefonisch beschikbaar op donderdag 19 mei (17u-18u) en vrijdag 20 mei (10u-11u). Of u kunt Karl interviewen op dinsdag 24 mei tijdens het persmoment van De Sportzomer op de VRT.

Over Eén

Meer informatie

Voor pers en stakeholders
Lesley Hernalsteen
02 741 58 45
lesley.hernalsteen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het persportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos