Skip to Content
De missie van Steven: een innige hereniging tussen het petekind van de VRT en de openbare omroep

De missie van Steven: een innige hereniging tussen het petekind van de VRT en de openbare omroep

Steven Van Herreweghe diept in Van algemeen nut weer legendarische fragmenten op

Morgenavond ontvangt Steven Van Herreweghe weer enkele bijzondere gasten in Van algemeen nut. Zo komt Patrick Fakkel langs: hij legde dertig jaar geleden in de legendarische Panorama-reportage 'Hete kussen uit Mallorca’ over aids zijn seksuele escapades op tafel. Patrick was toen hoofdanimator in een vakantieclub uit Mallorca en werd geïnterviewd door Paul Jambers als jonge Panorama-reporter. Steven Van Herreweghe vond Patrick Fakkel na al die jaren terug en praat met hem over die bijzondere episode in zijn leven: "Iedereen had die reportage gezien. Er waren mensen die riepen: "dat is die poeper van op tv." Maar ik heb er geen spijt van. Ik was de enige die er eerlijk over durfde praten.

Ook Marleentje Daenen zit bij Steven op de sofa. Bij de start van de televisie in Vlaanderen werd door de oprichters beslist dat de Vlaamse televisie een petekind moest hebben. Een kind dat geboren was op 31 oktober om 20 uur: net op hetzelfde ogenblik als de start van de televisie in ons land. Dat kind werd snel gevonden: Marleentje Daenen is sinds 1953 het officiële petekind van de Vlaamse televisie. Maar die relatie is na al die jaren niet meer wat ze ooit was. Sinds Steven Van Herreweghe het verhaal ontdekte, heeft hij maar één missie: de relatie tussen peter en petekind terug herstellen. 

Ontdek hieronder meer over deze aflevering van Van algemeen nut.

Van algemeen nut: donderdag 18 januari om 20.35 uur op Eén.

 

"Die poeper van op tv"

Steven diept een Panorama-reportage op waar Patrick Fakkel een belangrijke rol in speelde. Panorama wilde onderzoeken wat de impact was van de aids-campagnes op het seksuele leven van de jongeren. Hoe groot was de angst? Aids kwam op begin jaren 80, maar het was pas in 1987 dat de overheid haar eerste grote voorlichtingscampagne lanceerde. Aids was toen ‘nieuw’. En Patrick voelde de impact van die campagnes op ‘de werkvloer’. Plots was seks iets gevaarlijks. En het had zijn gevolgen voor het aantal seksuele betrekkingen in een vakantiedorp zoals dat van Patrick. In de Panorama-reportage vertelde hij:

In 1986 heb ik met 101 vrouwen geslapen, ik bedoel seksuele betrekkingen gehad. In 1987 waren het er nog maar 78 en in 1988 kan ik ze op mijn twee handen tellen. Het deinst terug. 

De impact van de Panorama-uitzending was enorm. Het liet iets zien waar veel mensen geen weet van hadden.

Patrick: De dag na de uitzending kwam een nieuwe lading toeristen aan in het vakantiedorp op Mallorca. En werkelijk iedereen had het gezien. Er waren mensen die riepen: "dat is die poeper van op tv." Maar ik heb er geen spijt van. Ik was de enige die er eerlijk over durfde praten.

Verwaarloosd petekind van de Vlaamse televisie

Marleentje Daenen, geboren op  31 oktober om 20 uur, heeft de eer om het petekind van de VRT te zijn. Zij werd namelijk geboren op hetzelfde moment als de start van de televisie in België. Marleentje werd van haar vijfde tot haar vijfentwintigste uitgebreid gevierd door de VRT. Ze werd ontvangen door de grote bazen en het was een feestelijk moment dat meestal live werd uitgezonden. De relatie tussen peter en petekind was opperbest. Toen toch. 

Maar dan werd Marleen, 30, 35, 40, 45… en hoorde ze niets meer van haar peter. Ze probeerde hem te contacteren, maar het bleef stil. Sinds Steven Van Herreweghe het verhaal ontdekte, heeft hij maar één missie: de relatie tussen peter en petekind  - intussen 64 geworden - terug herstellen.

Van algemeen nut: donderdag 18 januari om 20.35 uur op Eén.

 

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos