Skip to Content
De laatste aflevering van Vandaag over een jaar: “Ik wil de 18e verjaardag van mijn dochter in volle gezondheid vieren”

De laatste aflevering van Vandaag over een jaar: “Ik wil de 18e verjaardag van mijn dochter in volle gezondheid vieren”

Met Gertjan uit Londerzeel, Eefje uit Zoersel, Nanda uit Schoten, Anja en Frank uit Voeren, en Anja uit Ichtegem

In de laatste aflevering van Vandaag over een jaar ontvangt Cath Luyten vier bijzondere Vlamingen met een plan. De 26-jarige Gertjan uit Londerzeel (Vlaams-Brabant) wil de Ice Marathon op Antarctica winnen. De 39-jarige Eefje uit Zoersel (Antwerpen) wil verlost zijn van haar eetstoornis. Nanda (48 jaar, uit het Antwerpse Schoten) wil ondanks haar multiple sclerose Belgisch kampioen pistoolschieten worden. Anja (42) en Frank (48) uit Voeren (Limburg) willen na het verlies van hun zoontje opnieuw zwanger raken. En kankerpatiënte Anja (44 jaar) uit Ichtegem (West-Vlaanderen) wil de 18e verjaardag van haar dochter in volle gezondheid vieren.

Daarnaast is Cath Luyten voor een tweede seizoen van Vandaag over een jaar opnieuw op zoek naar mensen die zichzelf een jaar tijd geven om iets heel bijzonders te realiseren. Mensen die een voornemen hebben en vastberaden zijn om dat binnenkort eindelijk waar te maken, en dat plan willen delen met de rest van Vlaanderen.

Ontdek hieronder via "lees meer" alles over deze bijzondere verhalen. Voor interviewvragen kan je mailen naar interviews@vrt.be.

Vandaag over een jaar: donderdag 24 mei om 20.40 uur op Eén.

Gertjan (26) – “Vandaag over een jaar wil ik de Ice Marathon op Antarctica gewonnen hebben”

“Ik ga vier uur afzien ten voordele van mensen die hun hele leven afzien.” - Gertjan

Gertjan is een sportieve kerel die in volle gezondheid verkeert. Maar hij beschouwt dat niet als vanzelfsprekend. Hij hoorde in zijn omgeving namelijk vertellen over MS-patiënten die dag in dag uit een onafgebroken strijd voeren en die getuigenissen kropen onder zijn vel. Hij besloot om zichzelf sportief uit te dagen en zo geld in te zamelen voor de MS-liga in Vlaanderen.

Zijn uitdaging is niet min: hij heeft zichzelf een jaar gegeven om zich klaar te stomen voor de Ice Marathon op Antarctica. Maar hij wil niet enkel deelnemen. Hij is zelfs niet tevreden wanneer hij de wedstrijd gewoon kan uitlopen. Hij wil die marathon winnen. Wat het nog straffer maakt, is dat Gertjan de jongste deelnemer ooit is.

Eefje (39) – “Vandaag over een jaar wil ik van mijn eetstoornis verlost zijn en een gezond BMI hebben”

“Ik zag voor mijn ogen gebeuren dat ik mijn eigen eetstoornis aan het opdringen was aan mijn dochtertjes.” – Eefje

Eefje worstelt al heel haar volwassen leven met dwangmatige gedachten rond eten. Haar faalangst en controledrang leiden ertoe dat ze zich in momenten van onzekerheid focust op het enige wat ze nog onder controle heeft: haar voeding. Eefje is eigenlijk al 15 jaar anorexiapatiënte. Alles wat neigt naar ongezond eten werd gebannen. Eefje gunde zichzelf enkel nog groenten en fruit waardoor ze op haar diepste moment slechts 42 kilogram woog. Haar eetstoornis is inmiddels ook haar gezin binnengeslopen, aangezien Eefje moeite heeft om haar beide dochters te gunnen wat ze zichzelf niet gunt.

Dat besef doet Eefje besluiten dat het zo niet verder kan. Ze wil haar dwangmatige gedachten trotseren en haar voedingspatroon aanpakken. Dat moet resulteren in een gezond BMI van 20, en in een gelukkiger leven.

Nanda (48) – “Vandaag over een jaar wil ik Belgisch kampioen pistoolschieten zijn”

“Ik wil mijn man en zoon fier maken en bewijzen dat ik nog iets kan.” – Nanda

Nanda lijdt sinds haar 29ste aan MS. Haar benen willen niet meer mee en ze heeft elke dag pijn. Gaan werken lukt al jaren niet meer en van een leuke hobby was ook geen sprake. Tot ze op een dag meeging naar de schietclub van haar zoon en een pistool in handen kreeg. Toen bleek dat Nanda best wel aanleg had voor het schieten en dat ze het nog leuk vond ook. Sindsdien gaat ze twee keer week trainen en bereidt ze zich voor op het Belgisch kampioenschap.

Een officiële wedstrijd heeft Nanda weliswaar nog niet geschoten, maar dat mag de pret niet bederven. Ze is trouwens van plan om het zichzelf niet makkelijk te maken, want ze is vastberaden om het kampioenschap al staande af te werken. Dat zou voor Nanda de ultieme middenvinger naar haar ziekte zijn.

Anja (42) en Frank (48) – “Vandaag over een jaar willen wij terug in verwachting zijn”

We missen Noah elke dag. Maar ofwel sluit je je op, ofwel probeer je verder te leven.” - Anja en Frank

Anja en Frank hebben zware jaren achter de rug. Hun zoontje Noah werd geboren met een hartafwijking en moest op vierjarige leeftijd een harttransplantatie ondergaan. Noah overleed echter aan de complicaties. Na een rouwperiode van een paar jaren voelen Anja en Frank zich klaar om opneuw ouders te worden.

Maar de klokt tikt ongenadig snel. Het lukt Anja en Frank maar niet om op natuurlijke wijze zwanger te worden. Ze hebben al enkele mislukte IVF-pogingen achter de rug en hebben er nu nog één over. Eén poging die de hernieuwde kinderwens van Anja en Frank toch nog in vervulling kan doen gaan.

Anja (44) – “Vandaag over een jaar wil ik de 18e verjaardag van mijn dochter in volle gezondheid vieren”

“In plaats van mijn dochter een gelukkige verjaardag te kunnen wensen, moest ik haar vertellen dat ik kanker had.” - Anja

De zeventiende verjaardag van Anja’s dochter had een groot feest moeten zijn. Helaas ontdekte Anja die ochtend bij zichzelf een knobbeltje in de borst en wist ze diezelfde dag nog dat ze kanker had. Van een verjaardagsfeest voor haar dochter was meteen geen sprake meer. Anja begon aan haar persoonlijke strijd en komt Cath vertellen dat ze het wil goedmaken met haar dochter. Diens 18e verjaardag moet namelijk een knaller van een feest worden, georganiseerd door een genezen verklaarde Anja.

Inschrijvingen voor tweede seizoen nu gestart

Voor het tweede seizoen van Vandaag over een jaar is Cath Luyten opnieuw op zoek naar mensen die zichzelf een jaar tijd geven om iets heel bijzonders te realiseren. Mensen die een voornemen hebben en vastberaden zijn om dat binnenkort eindelijk waar te maken, en dat plan willen delen met de rest van Vlaanderen.

Wil jij... uit de kast komen voor je omgeving? Je buitenlandse geliefde ten huwelijk vragen en naar België halen? De man die je leven redde, opzoeken en bedanken? Je grootste angst overwinnen? Dertig kilo afvallen om in jouw bruidsjurk te passen? Een jarenlange ruzie met jouw broer bijleggen? Een hardnekkige verslaving aanpakken? Volledig herstellen na een ongeval? Een bijzondere prestatie leveren? Alles kan, grote en kleine plannen, zolang je een goede reden hebt en vastberaden bent. Inschrijven kan via één.be/vandaagovereenjaar.

 

Vandaag over een jaar: donderdag 24 mei om 20.40 uur op Eén.

Vandaag over een jaar is een programma van De Mensen voor Eén.

Over Eén

Eén is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. Eén wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. Eén voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
robin.deveen@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Eén
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos