Skip to Content
De klas over man-vrouw verhoudingen: "Mochten vrouwen het voor het zeggen hebben, zou er wel oorlog zijn nog maar het zou andere oorlog zijn."

De klas over man-vrouw verhoudingen: "Mochten vrouwen het voor het zeggen hebben, zou er wel oorlog zijn nog maar het zou andere oorlog zijn."

Actrice Maaike Cafmeyer geeft les aan vijfdejaars van het KTA in Brugge

Meisjes mogen huilen, jongens niet. Wat als jongens één dag een meisje zouden zijn, wat zouden ze dan graag eens willen doen? En omgekeerd?

Met deze en andere vragen en stellingen lokt actrice Maaike Cafmeyer- of zoals de klas haar kent: flik Chantal in Eigen kweek- de vijfdejaars van het KTA in Brugge uit hun tent over de (on)gelijkheid tussen meisjes en jongens. Als jonge actrice merkte Maaike al snel dat zij anders werd beoordeeld en vergoed dan haar mannelijke collega's. 

Hoe kijken deze jongeren naar rollenpatronen en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen in onze maatschappij, wil Maaike uitzoeken tijdens haar les in De klas.

De klas, dinsdag 7 maart om 20.40 uur op Eén.

Juf Maaike over haar schooltijd

Wat me opviel, was de geur. Een typische schoolgeur die me direct terug katapulteert in de tijd.

Toen ik 16 jaar was, is de wereld letterlijk en figuurlijk voor me helemaal open gegaan. Ik veranderde van een heel timide meisje, dat helemaal niet bezig was met hoe ze eruit zag, naar iemand die erg zelfbewust werd. Dat was ook niet simpel voor mijn ouders, want ik was een braaf meisje en ineens veranderde ik in iets dat leefde!

Maaike Cafmeyer kennen we als de goedlachse actrice uit onder meer Eigen kweek en als een veelgevraagd panellid in verschillende programma's. "Ik ken haar, dat is die flik uit Eigen kweek. Ik vind haar hilarisch!"

Ook in haar job ervaart Maaike anno 2017 best nog wel verschillen tussen mannen en vrouwen en dus boort ze dit thema aan tijdens haar les in De klas

Meisjes mogen huilen, jongens niet

Deze klasregel roept al meteen protest op bij een aantal leerlingen. De reacties zijn uiteenlopend: de een gaat er min of meer mee akkoord, de andere is het er niet mee eens: 

Als je huilt, toon je dat je zwak bent. Maar je moet je grenzen kennen en weten waarvoor je weent. Als je geen woorden meer hebt, dan ween je. 

Dat is een taal zonder woorden. Ik zou die persoon ook meer vertrouwen. Die is eerlijk.  Ik heb daar respect voor.

Is er wel een verschil tussen mannen en vrouwen?

Een jongen zegt meteen:

Voor het vrouwelijke denk ik meteen aan keukenwerk, het huishoudelijke.

En Arina, een meisje van Tsjetsjeense afkomst, beaamt dit -al zijn heel wat andere meisjes het daar niet mee eens:

In onze cultuur is dat voor vrouwen en ik vind dat goed.

Typisch mannelijk, is dan weer denken aan seks zeggen veel jongeren. En machogedrag. Ook een date met een getrouwde vrouw moet trouwens kunnen volgens sommige jongens:

Het is niet omdat je een keeper in de goal hebt staan, dat je niet meer kunt scoren.

Een andere bedenking van de mannen:

Tegenwoordig moet je wel veel doen om een meisje gelukkig te maken.

En de jongens vinden bij vrouwen het uiterlijk belangrijker, de meisjes kiezen een partner eerder voor het innerlijke. Een cliché dat klopt?

Ik vind het niet belangrijk dat een jongen rijk is of zo.

Ook hoe jongens en meisjes onderling ruziemaken, verschilt:

Meisjes zijn katachtig, ze gaan nadenken hoe ze iemand kunnen kwetsen. Ze gaan eerst roddelen over die persoon.

Ik denk niet dat als vrouwen het voor het zeggen zouden hebben, dat er geen oorlog meer zou zijn, maar het zou andere oorlog zijn.

En wat zouden de meisjes graag doen als ze één dag een jongen zouden zijn?

Een keer seks hebben of rechtstaand plassen. Een keer in mijn bloot bovenlijf rondlopen. Een keer iemand slaan. 

En omgekeerd?

Een keer zelf aan je borsten komen. En eens als mooi meisjes op straat rondlopen en aandacht krijgen. Of eens weten hoe het voelt om je regels te hebben of hoe een bevalling is. 

Maaike Cafmeyer rondt haar les af met een aantal citaten waarvan de leerlingen moeten inschatten of ze van een vrouw of van een man afkomstig zijn. Om te besluiten dat beide geslachten ook typische eigenschappen hebben van elkaar.

En ook de drang om er goed uit te zien, is zowel bij de mannen als de vrouwen aanwezig en zeker in deze sociale media-tijden. Al zijn sommige jongeren daar naar eigen zeggen toch niet zo hard mee bezig:

Je bent niet op de wereld gezet om een ander te plezieren met hoe je eruit ziet. Je bent wie je bent. Ze moeten me nemen zoals ik ben.

De klas, dinsdag 7 maart om 20.40 uur op Eén 

De klas is een programma van Woestijnvis voor Eén.

De klas op VIAA

De VRT werkt voor De klas ook samen met het VIAA, het Vlaams Instituut voor Archivering. De komende weken publiceert VIAA elke woensdag de afgelopen aflevering van De klas op Het Archief voor Onderwijs, een online platform exclusief toegankelijk voor leerkrachten. Leerkrachten vinden er een schat aan beeld en geluid om te gebruiken in hun les: https://onderwijs.hetarchief.be/.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos