Skip to Content
De klas: een blik op de leefwereld van een zestienjarige

De klas: een blik op de leefwereld van een zestienjarige

Acht BV’s worden voor één dag leerkracht

Liggen jongeren wakker van de klimaatopwarming? Welke rol spelen sociale media in hun leven? Hoe belangrijk zijn vrienden en familie? Hoe ervaren zij onze diverse samenleving? En welke invulling geven tieners aan #metoo

De start van het nieuwe schooljaar betekent opnieuw een stevig seizoen van De klas. Daarin wordt een klas zestienjarigen verrast met een ongewone les van een onverwachte leraar. Acht bekende gezichten wagen zich een dag voor de klas en gaan op hun eigen, spontane manier met de leerlingen in dialoog over onderwerpen die er echt toe doen. Ditmaal delen Karolien Debecker, Dina Tersago, Adil El Arbi, Wim Lybaert, Staf en Mathias Coppens, Jani Kazaltzis, Goedele Liekens en Sven De Leijer lessen uit hun leven met de tieners.

Lees hieronder meer over het tweede seizoen van De klas.

De klas, vanaf 5 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

 

De klas werpt een blik op de leefwereld van de nieuwe generatie, met verrassende meningen, oprechte emoties en onvoorziene wendingen.

Leerkrachten voor een dag

Ook voor dit tweede seizoen nemen 8 dappere BV’s de proef op de som om hun leerlingen een interessante schooldag te bezorgen. Voor hun lesonderwerp putten ze uit eigen ervaringen en onderwerpen die hen nauw aan het hart liggen. Ze praten over inzichten en bepaalde opvattingen, over lief en leed. Die basis zorgt voor onstuimige levenslessen met veel aandacht voor de belevingswereld en de mening van de jongeren, weg van het model van een klassieke lesvorm.

Dina Tersago (aflevering 1)

Dina geeft de jongeren een les over schoonheid. Zelf legde ze zich als tiener heel veel druk op. Deelnemen aan Miss België leerde haar dat ongedwongen jezelf zijn vaak tot iets mooiers leidt. Ze toont haar klas dat niet alles altijd perfect moet zijn.

Adil El Arbi (aflevering 2)

De jonge Adil was een ijverige student Latijn-wiskunde, die helemaal niet beantwoordde aan het stoere imago van zijn leeftijdgenoten of ‘patsers’. Toch ondervond ook hij de impact van negatieve beeldvorming over allochtonen. Hij gaat met de jongeren in gesprek over hoe ze het imago, vooroordelen en discriminatie kunnen overstijgen.

Jani Kazaltzis (aflevering 3)

‘Vecht voor je eigen dromen’, geeft Jani zijn klas mee. Om te worden wie hij wilde zijn, moest Jani zelf ooit danig rebelleren. Hij vraagt aan de jongeren welke vrijheden zij belangrijk vinden voor hun zelfontplooiing. Hoe tonen ze hun eigenheid aan de buitenwereld?

Jani Kazaltzis:

"Ik vind het superbelangrijk om rebels in het leven te staan omdat je dan niet liegt tegen jezelf."

Wim Lybaert (aflevering 4)

Levensgenieter Wim Lybaert vraagt zich af of ons Westerse consumptiegedrag nog te verzoenen is met een leefbare planeet. Wat zijn de concrete oorzaken en gevolgen van de klimaatopwarming? Liggen de jongeren uit zijn klas daar wakker van? En belangrijker: zijn ze bereid om hun levensstijl aan te passen?

Wim Lybaert :

"Het is natuurlijk geen plezierige boodschap: ‘Ja jongens, over 20 jaar gaat Oostende onder water staan.’ Maar ik ga proberen om het om te keren, er is een oplossing..."

Goedele Liekens (aflevering 5)

In de tienertijd van Goedele werd er op school, thuis of onder vrienden amper over seks gesproken. Maar de tijden zijn veranderd. Hoe denken jongeren over liefde en seks in een tijdperk van Tinder en Temptation Island? En wanneer wordt seksueel gedrag grensoverschrijdend?

Sven De Leijer (aflevering 6)

Tussen Sven en ouderen klikt het vaak wonderwel. Maar vanaf wanneer is iemand “oud”? Hoe zien leerlingen hun grootouders? Staan ze wel eens stil bij de gevolgen van de vergrijzing? En hoe zien de leerlingen hun eigen oude dag?

Karolien Debecker (aflevering 7)

Toen radiopresentatrice Karolien opgroeide, was er nog geen sprake van sociale media. Tijden zijn veranderd. Kunnen jongeren zich vandaag nog een leven zonder smartphone voorstellen? En wat met het ideale Instagram-plaatje? Is er nog ruimte voor echtheid en kwetsbaarheid?

Staf en Mathias Coppens (aflevering 8)

Staf en Mathias wisselen hun ervaringen als broers uit met die van de leerlingen. Broer of zus zijn schept immers een band voor het leven. Samen opgroeien kan zowel heel liefdevol en inspirerend als ergerlijk en lastig zijn.

16 jongeren van 16 jaar oud

Ook in het tweede seizoen zitten de zestien leerlingen allen in het vijfde middelbaar. De jongeren komen uit verschillende studierichtingen en hebben diverse achtergronden. Ze zijn net zestien jaar of al iets ouder. Nog niet stemgerechtigd voor de wet dus, maar al vol levenslust en plannen voor nu en later.

In De klas horen we hun stem, interessante meningen en boeiende verhalen. De jongeren doen hun boekje open over hoe er wordt samengeleefd op school, hoe het er bij hun thuis aan toe gaat en hoe ze hun vrije tijd invullen. Ze spreken vrijuit over verlangen en vriendschap, over zorgen en twijfels, over engagement en maatschappij.

Ilham:

“Ik wil laten zien dat een vrouw voor zichzelf kan zorgen, omdat ik vaak hoor dat mensen denken dat vrouwen niks kunnen.”

Hayley:

“De eerste keer dat ik seks heb gehad, heb ik geen feestje gegeven, maar ik heb wel tegen een vriendin gezegd: ja ’t is gebeurd.”

Dries:

“Het hele schoolsysteem is kut. Heel je schoolleven word je puur beoordeeld op hoe goed je kunt studeren.”

Marie:

“Ge zou moeten kunnen drinken zonder dat ge bang moet zijn dat er iemand aan uw lijf gaat zitten.”

Quiandra:

“Mensen zijn op social media nog harder dan in het echt. Wat kan het hen schelen? Ze zien toch niet dat je gekwetst bent.”

Amina:

“Ik haat euthanasie. God heeft ons het leven gegeven en Hij moet het zelf terugnemen.”

Hoe is het om vandaag zestien jaar te zijn? Hoe kijkt deze nieuwe generatie naar onze samenleving?

Vier Vlaamse Scholen

De klas werd opgenomen in vier middelbare scholen verspreid over Vlaanderen.

  • KS, Diest (Dina Tersago, Sven De Leijer)
  • Scholen Da Vinci, Sint-Niklaas (Adil El Arbi, Staf en Mathias Coppens)
  • KTA Horteco, Vilvoorde (Jani Kazaltzis, Goedele Liekens)
  • Petrus & Paulus West, Oostende (Wim Lybaert, Karolien Debecker)

 

De klas: vanaf 5 september elke woensdag om 20.40 uur op Eén.

De klas is een programma van Woestijnvis voor Eén.

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos