Skip to Content
De horeca in Brussel heeft het moeilijk: "Zo kan het niet verder."

De horeca in Brussel heeft het moeilijk: "Zo kan het niet verder."

Op woensdag 20 april hangt Koppen-reporter Ben Roelants de toerist uit in onze hoofdstad. De Brusselse horeca heeft het moeilijk: " We staan dicht bij een revolutie,” aldus de voorzitter van Horeca Brussel. 

Koppen brengt ook een reportage over de politiemannen van het Disaster Victim Identification team die ter plaatste komen wanneer alleen nog de doden overblijven, ook toen op 22 maart. “We moeten pas ter plaatse zijn wanneer de eerste hulp gedaan is. Dat is een chaos waar je orde moet in scheppen. We hebben mensen terug gegeven aan de familie. Daarom doe ik dit werk graag.”

En het is bij uitstek een legendarische familie in de motorcross: de familie Everts. Harry en Stefan haalden samen maar liefst veertien wereldtitels. En nu al kijkt iedereen naar Liam, de elfjarige zoon van Stefan. Koppen brengt woensdag een portret van een iconische familiedynastie en hun strijd voor de Belgische motorcross. 

Koppen, op woensdag 20 april om 21.25 uur op Eén

VISIT BRUSSELS

Eerder deze week slaakte de Brusselse horeca een noodkreet. “Zo kan het niet verder. Echt waar, we staan dicht bij een revolutie,” klonk het bij de voorzitter van Horeca Brussel.

Er is de voorbije weken een sterke stijging van het aantal faillissementsdossiers. In de maand april waren dat er 600, in een normale maand zijn dat er gemiddeld 40. Het water staat aan de lippen van hotels die het van de toeristen moeten hebben, want die blijven grotendeels weg. Ook bij Hotel Barry, dat zich specialiseerde in overnachtingen voor scholengroepen. “Wij serveren zelfs geen ontbijt meer nu. Het heeft geen zin.” 

Onze reporter Ben Roelants bezoekt Brussel als toerist. Trekpleisters als het Atomium en Mini Europa liggen er verlaten bij. Zij moesten een deel van hun personeel al op economische werkloosheid zetten. Het mosselrestaurant Chez Léon in de Beenhouwersstraat draait een omzet van 5000 euro per dag. Eén tiende van het normale bedrag. “Als dit zo door gaat, dan zullen ontslagen onvermijdelijk zijn.”

Reportage: Ben Roelants en Gonda De Beule
 

NAMEN GEVEN AAN DE DODEN

“We moeten pas ter plaatse zijn wanneer de eerste hulp gedaan is. Dat is een chaos waar je orde moet in scheppen.” De politiemannen van het Disaster Victim Identification team komen ter plaatste wanneer alleen nog de doden overblijven. Zij identificeren verminkte lichamen en lichaamsdelen van de ramp. Ook op 22 maart na de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Dat kleinste stukje resterend lichaam weer een identiteit geven.

“Voor ons is dat lichaam op dat moment een bron van informatie.” Minutieus beschrijven ze elk lichaamsdeel, elk stukje kleding of tatoeage, tandvulling of prothese, alle gegevens maken dat een dood lichaam een mens kan worden. “We hebben mensen terug gegeven aan de familie. Daarom doe ik dit werk graag.”

De DVI-medewerkers zijn trots op hun job, ook al moeten ze het slechte nieuws aan de nabestaanden geven. “Voor families is het soms belangrijk om te weten: is hij onmiddellijk gestorven? Heeft hij nog geleden?” En ook wie nog wil afscheid nemen, krijgt de steun van het DVI-team: “We hebben al mensen van een hand afscheid laten nemen.”

Reportage: Machteld Libert en Sofie Coucke

 

DE FAMILIE EVERTS: DE DROOM VAN ‘THE LEGEND’

Geen enkele Belgische familie is zo legendarisch in de motorcross als de familie Everts. Harry en Stefan haalden samen maar liefst veertien wereldtitels. En nu al kijkt iedereen naar Liam, de elfjarige zoon van Stefan. Supergetalenteerd zoals zijn vader en grootvader, maar tegelijk is het ook nog een lange en moeilijke weg naar de top.

Liam: "Ik hoop dat ik ooit een wereldtitel binnenhaal. Maar dat is voor later. Ik ben zoveel mogelijk bezig met de dingen van nu, en daar heb ik het al moeilijk genoeg mee."

Intussen maakt Stefan zich grote zorgen over de toekomst van zijn sport, omdat er steeds minder goeie oefenterreinen zijn waar jonge motorcrossers kunnen trainen. Een portret van een iconische familiedynastie en hun strijd voor de Belgische motorcross. 

Reportage: Guy De Troyer en Sofie Coucke

Koppen, op woensdag 20 april om 21.25 uur op Eén

Over VRT 1

VRT 1 is het grootste televisienet van de VRT en het meest populaire in Vlaanderen. VRT 1 wil het publiek informeren, inspireren en verbinden. Het is er voor alle Vlamingen van jong tot oud in al hun eigenheid en verscheidenheid. VRT 1 voelt en voedt de hartslag van de Vlaamse samenleving door mediagebruikers te benaderen vanuit een nabijheid en een maatschappelijke betrokkenheid. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar begrijpen in een wereld van versnippering. Het brengt nieuws en duiding, human interest, eigen fictie, ontspanning met maatschappelijke meerwaarde en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Robin De Veen
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT 1
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos